Είναι κοινό μυστικό ότι ο Παύλος Πολάκης παίζει ουσιαστικό ρόλο στις αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη και στη σκληρή γραμμή της ηγετικής ομάδας του νέου Προέδρου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τοποθετήθηκε επόπτης της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας του ΣΥΡΙΖΑ, μία θέση που τον αναβαθμίζει σε άτυπο αντιπρόεδρο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των διαγραφών στο κόμμα. Όπως τόνισε στην επεισοδιακή συνεδρίαση, ο ίδιος επιθυμεί τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία και αυτό θα γίνει μόνο μέσω των διαγραφών αυτών που διαφωνούν με τις αποφάσεις του νέου Προέδρου. Η παρέμβαση του έγινε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα καθώς τα περισσότερα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής αποχώρησαν από την αίθουσα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος αναφορικά με τις διαγραφές στελεχών. Είναι τέτοια η ατμόσφαιρα στο κόμμα που τον Στέφανο Κασσελάκη τον εγκατέλειψαν ακόμα και στελέχη που τον υποστηρίζουν ανοιχτά, οπότε και ο Παύλος Πολάκης έκρινε αναγκαίο να παρέμβει υπέρ του νέου Προέδρου.


Η συνεδρίαση συνεχίζεται το απόγευμα του Σαββάτου αλλά χωρίς να βγαίνει λευκός καπνός, καθώς η ομάδα Κασσελάκη τηρεί τη σκληρή γραμμή του Παύλου Πολάκη για διαγραφές. Ο Στέφανος Κασσελάκης, υπό την καθοδήγηση του «​​​​​​​​​​αψύ» Κρητικού, οδηγεί το κόμμα σε διάλυση.