Με την ίδια ταχύτητα που ανέβηκε ακολουθεί και η πτώση του νεόκοπου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να εξασφάλισε την ψήφο της αμφιλεγόμενης βάσης αλλά τώρα παίρνει μια καλή γεύση από το τι σημαίνει αριστερά.

Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και οι δυο γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης τάχθηκαν αρνητικά στο θέμα του δημοψηφίσματος, την πρότασή του δηλαδή, παρότι χθες το βράδυ, δείπνησαν με τον πρόεδρο του κόμματος και τον σύζυγο του Τάιλερ στο base grill στο Μπουρνάζι.

Αυτό λίγο μετά την αποχώρηση Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου και Τεμπονέρα από τη συνεδρίαση της ΚΕ. 

Η προσπάθεια Κασσελάκη να αναβάλει την ψηφοφορία αποκαλύπτει το μέγεθος της ήττας του: «Αποχωρήσαμε επειδή αρνήθηκαν την ψηφοφορία παρότι έχουμε πλειοψηφία» δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου αποχωρώντας με την ομάδα της από την ΚΕ ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησε ο μετριοπαθής και ενωτικός Διονύσης Τεμπονέρας αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι τρεις ομάδες οδηγούνται άμεσα σε συνεδριάσεις ώστε να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους: είτε να αποχωρήσουν οριστικά από την Κουμουνδούρου είτε να αμφισβητήσουν ευθέως τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για τον διαλυμένο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μένει άνευ περιεχομένου: η όποια πλειοψηφία είχε ο πρόεδρος φαίνεται να έχει απολεσθεί οριστικά.

Ακόμα και οι προσκείμενοι στον Αλέξη Τσίπρα ήταν υπέρ της ψηφοφορίας στην αρχή της συνεδρίασης και όχι στο τέλος όπως επιθυμεί ο πρόεδρος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Στέφανου Κασσελάκη είναι πως εφόσον το αποφασίσουν οι αντιδρώντες τότε μπορούν να τον οδηγήσουν στο συνέδριο για καθαίρεση έχοντας την πλειοψηφία πλέον της ΚΕ.

Τυχόν αποχώρηση των ομάδων Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και Τσακαλώτου τούς δίνει τη δυνατότητα να συγκροτήσουν ακόμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή βάζοντας έτσι ταφόπλακα στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.