Έφη Αχτσιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας και τα μέλη της «Ομπρέλας» αποχωρούν από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το προεδρείο δεν δέχθηκαν να προηγηθεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα. Προηγήθηκε πρόταση μομφής του Νάσου Ηλιόπουλου στο προεδρείο.

Όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το Προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Το κλίμα είναι τεταμένο από νωρίς όπου μέρος των παρευρισκομένων γιούχαρε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Δημήτρης Βίτσας αποχώρησε από την αίθουσα και ο Νίκος Φίλης φώναζε συνεχώς «αίσχος».

Στην εισήγησή της, η ομάδα Αχτσιόγλου (6+6) τονίζει σε δραματικούς τόνους ότι«ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται σε μια, πρωτοφανή στην ιστορία του, πολιτική, ιδεολογική και θεσμική κρίση. «Κρίση που έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διάλυσης. Μετά την διπλή ήττα των βουλευτικών εκλογών Μαΐου/Ιουνίου, την διαδικασία για την προεδρική εκλογή και την περαιτέρω απομείωση των δυνάμεων μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το κόμμα μας συνεχίζει να ακολουθεί ένα καθοδικό σπιράλ εσωστρέφειας που απειλεί όχι μόνο τη συνοχή, αλλά την ίδια την υπόστασή του. Οι μεγάλες προσδοκίες των σαρωτικών αλλαγών και της εντυπωσιακής ανάκαμψης που είχε καλλιεργήσει ο σημερινός Πρόεδρος του κόμματος, δεν επιβεβαιώθηκαν στην πραγματική ζωή» αναφέρουν.

Τη «ραγδαία ανοδική πορεία του Στέφανου Κασσελάκη, πρώην trader της Goldman Sachs και πρώτου ανοικτά ομοφυλόφιλου αρχηγού κόμματος στην Ελλάδα, η οποία έχει καθηλώσει το έθνος» παρουσιάζει δημοσίευμα των New York Times στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στις αναταράξεις που έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ο νέος πρόεδρος.