Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Νίκος Φαραντούρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο. Κληθείς να σχολιάσει τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, μιας και αρκετοί από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν τοποθετηθεί υπέρ τους, ο Νίκος Φαραντούρης δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις των φοιτητών είναι κραυγές αγωνίας για το μέλλον τους, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ήταν εκείνες οι οποίες «πυροδότησαν ευρύτερες κοινωνικές αντιδράσεις, σε διάφορα πράγματα που απεργάζονταν η εκτελεστική εξουσία και η κυβέρνηση» υπονοώντας ότι για αυτό, οι καταλήψεις θα πρέπει να είναι ανεκτές. «Πέμπτη εξουσία» δηλαδή τα πανεπιστήμια κατά τον κύριο Φαραντούρη, μετά την τέταρτη που είναι ο Τύπος και μετά τις τρεις παλαιότερες, τη Νομοθετική, την Εκτελεστική και τη Δικαστική.
Σε ερώτηση της κ. Βίδου για το εάν είναι πρόβλημα που κουκουλοφόροι εξωσχολικοί καταλαμβάνουν με το «έτσι θέλω» τις σχολές και τραμπουκίζουν τους φοιτητές προκειμένου να μην ψηφίσουν κατά των καταλήψεων, ο κύριος Φαραντούρης, απέδωσε τους κουκολοφόρους της Αριστεράς στην... Αστυνομία! Είναι πολύ λογικό το επιχείρημα, ότι η Αστυνομία βάζει ανθρώπους της προκειμένου να κρατήσει κλειστά τα πανεπιστήμια, εξυπηρετώντας το αφήγημα της Αριστεράς, περί των «κοινωνικών αγώνων του μετώπου των φοιτητών» και είναι να απορεί κανείς πώς δεν το είχε σκεφτεί ουδείς νωρίτερα! Εξαιρετική αποκάλυψη από τον καθηγητή, κύριο Φαραντούρη.
Εν συνεχεία, υπήρξε ένας απολαυστικός διάλογος με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο οποίος ρώτησε τον κύριο Φαραντούρη εάν σε όσα πανεπιστήμια του εξωτερικού, στα οποία έχει φοιτήσει και έχει διδάξει, έχει δει κατάληψη, με τον κύριο Φαραντούρη να αποκρίνεται χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την ίδρυση του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, όπου έγινε «μετά από αναταραχές στην Οξφόρδη και καταλήψεις», με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο να του απαντά ότι αυτό έγινε πριν από 400 χρόνια. Εμμένοντας ο κύριος Φαραντούρης στο παράδειγμα ο κ. Παπαχλιμίντζος του είπε «ε, πείτε μου για το 1600», με τον Νίκο Φαραντούρη να τον «διορθώνει», λέγοντάς του «θα σας πω για το «1700».
Σημαντική λεπτομέρεια: οι αναταραχές της Οξφόρδης που οδήγησαν στην ίδρυση του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έγιναν το 1209, δηλαδή 814 χρόνια πριν. Και για να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης, εκείνη την εποχή αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Θεόδωρος Α' Λάσκαρης, ο οποίος ανοικοδόμησε ξανά τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, μετά τις καταστροφές της Δ' Σταυροφορίας, το 1204 μ.Χ.! Προφανώς, ο κύριος καθηγητής θα γνωρίζει το πότε ιδρύθηκε το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, απλώς επέλεξε συνειδητά να πει ψέματα -τοποθετώντας την ίδρυσή του σχετικά πιο κοντά στις ημέρες μας-, προκειμένου να ενδυναμώσει το επιχείρημά του. Διότι είναι αδιανόητο το ενδεχόμενο να είναι τόσο αδιάβαστος ένας καθηγητής πανεπιστημίου.
Η δήλωση του Νίκου Φαραντούρη
Νίκος Φαραντούρης: «Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών διαχρονικά στα ελληνικά και στα ξένα πανεπιστήμια, είναι κινητοποιήσεις κραυγής αγωνίας για το μέλλον τους. Τα πανεπιστήμια, δεν είναι μονάχα σχολαρχεία, στα οποία γίνεται διδασκαλία. Υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και να σας θυμίσω, ότι και σε άλλες παλαιότερες εποχές, οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ήταν αυτές, οι οποίες πυροδότησαν ευρύτερες κοινωνικές αντιδράσεις, σε διάφορα πράγματα που απεργάζονταν η εκτελεστική εξουσία και η κυβέρνηση. Και επειδή πολλοί επικαλούνται την τάξη-»
Χριστίνα Βίδου: «Άρα, εσείς είστε υπέρ των καταλήψεων».
Νίκος Φαραντούρης: «Είμαι υπέρ των κινητοποιήσεων».
Χριστίνα Βίδου: «Άλλο κινητοποίηση και άλλο κατάληψη».
Νίκος Φαραντούρης: «Κυρία Βίδου, εξεταστικές δεν θα χαθούν, όπως δεν έχουν χαθεί εδώ και πολλά χρόνια».
Χριστίνα Βίδου: «Το πρόβλημα είναι οι εξεταστικές, κύριε Φαραντούρη, ή ότι μπαίνουν μέσα (εξωσχολικοί) και από τους άλλους φοιτητές, όπως λέγεται, στερούν το δικαίωμα-»
Νίκος Φαραντούρης: «Επειδή άκουσα για κουκουλοφόρους και ούτω καθ' εξής, να σας θυμίσω- ».
Χριστίνα Βίδου: «Και ότι παρακινείται από τον αριστερό χώρο όλη αυτή, λένε».
Νίκος Φαραντούρης: «Να σας θυμίσω ότι αυτοί που κραδαίνουν αντικείμενα και λοστούς, τους βλέπουμε σε αγαστή συνεργασία, σε εικόνες διαδηλώσεων, με παράγοντες της έννομης τάξης. Δεν θέλω να επεκταθώ για να μην δυναμιτίσω τη συζήτηση. Εγώ λοιπόν τους κουκουλοφόρους, φυσικά τους καταδικάζω. Αλλά σας καλώ να αναλογιστείτε, πόσες εικόνες έχουμε δει με κουκουλοφόρους, αγκαλιά με ανθρώπους που υποτίθεται ότι τηρούν την τάξη».
Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Διαβάζω στο βιογραφικό σας, ότι έχετε μεταπτυχιακό στην Οξφόρδη. Έχετε διδάξει στο Ρότερνταμ, στην Δρέσδη και αλλού».
Νίκος Φαραντούρης: «Στην Αμερική, στο Παρίσι και σε άλλα πανεπιστήμια».
Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Σε όλα αυτά τα πανεπιστήμια, έχετε δει κατάληψη;»
Νίκος Φαραντούρης: «Θα σας θυμίσω ότι το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, προέκυψε μετά από αναταραχές που έγιναν στην Οξφόρδη, καταλήψεις-
Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Πριν από 400 χρόνια».
Νίκος Φαραντούρης: «Δεν έχει σημασία».
Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Ε, πώς δεν έχει σημασία; Μην πάμε στην αρχαία Ελλάδα».
Νίκος Φαραντούρης: «Μισό λεπτάκι».
Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Κύριε Φαραντούρη, συγγνώμη τώρα, κάνουμε σοβαρή συζήτηση, μην πάμε 400 χρόνια πίσω. Εγώ σας λέω τώρα, σε όλα αυτά τα πανεπιστήμια που έχετε περάσει».
Νίκος Φαραντούρης: «Μισό λεπτάκι κύριε Παπαχλιμίντζο, να σας απαντήσω σοβαρά;»
Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Ε, πείτε μου για το 1600».
Νίκος Φαραντούρης: «Όχι, θα σας πω για το 1700. Με συγχωρείτε, τα πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Γερμανίας-»
Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Μια φορά έγινε κατάληψη στη Σορβόννη και γίνεται χαμός, το συζητάγανε για δυο χρόνια».
Νίκος Φαραντούρης: «Ορίστε; Λάθος κάνετε. Κινητοποιήσεις - με ρωτάτε για τις κινητοποιήσεις φοιτητών σε χώρους πανεπιστημιακούς»
Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Όχι, σας ρωτάω για καταλήψεις. Έχετε περάσει από αυτά τα πανεπιστήμια, Δρέσδη, Άμστερνταμ, Παρίσι. Έχετε δει καταλήψεις;»
Νίκος Φαραντούρης: «Σας λέγω, κύριε Παπαχλιμίντζο, βεβαίως. Έχω δει ανθρώπους με πανό, με συνθήματα, να καταλαμβάνουν αίθουσες, να διαμαρτύρονται, να βγάζουν κραυγή αγωνίας και αυτό να είναι μια φυσιολογική διαμαρτυρία-»
Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Για μια ημέρα».