«Χωρίς να κρύβω τα λόγια μου, πράγματι θα συμμετέχω στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ», είπε μιλώντας στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» ο σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος περιόδευσε στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.

Και πρόσθεσε: «Εχοντας χρόνια στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου – έκανα το διδακτορικό μου στο δημόσιο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης– και στα δημόσια πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Ελλάδα, την άσκηση της δικηγορίας 25 χρόνια στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα, πιστεύω ότι μπορώ να διεκδικήσω το καλύτερο για τις κοινωνίες μας, για την περιφέρεια… Η εμπειρία που έχω αποκομίσει ως ενεργός άνθρωπος, πατέρας τριών παιδιών, επιστήμονας μπορεί να μετατραπεί σε δράση για τις περιφέρειές μας ώστε να συγκλίνουν με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο». Μάλιστα. Ετοιμάζεται ο άνθρωπος. Το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου είχε βρεθεί και στο Ηράκλειο και στο Λασίθι. Προσυνεδριακός διάλογος γαρ.

Πάντως είπε κάτι στα «Χανιώτικα Νέα» που σηκώνει κουβέντα: «Δεν μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι σύμμαχοι όχι σιωπηλοί και δεδομένοι και σας μιλώ ως καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου». Ουπς! Εδώ μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑίος. Τι ήταν αυτό; Μα δεν είναι η Ελλάδα προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης; «Εκ των πραγμάτων είναι γνωστό ότι η Ελλάδα σήμερα, από γεωστρατηγική άποψη, αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της ΕΕ στην Ανατολή», είχε πει σε ομιλία του στη ΛΑΕΔ, τον Ιούνιο του 2018, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καθηγητής Νομικής. Το επανέλαβε και σε μήνυμά του στους αποδήμους, στις γιορτές του 2018. Τον μπερδεύετε τον κόσμο, κύριοι, με τα αντικρουόμενά σας επιχειρήματα. Μεταξύ μας, το τι ισχύει είναι παραπάνω από προφανές. Αρκεί μια ματιά στο χάρτη.

Με πιάνο και γραβάτα

Για να τα βάλουμε λίγο κάτω. Το σπουδαιότερο: Ο Νικόλας Φαραντούρης παίζει πιάνο. Δεν ξέρουμε πόσοι ΣΥΡΙΖΑίοι παίζουν πιάνο ή είναι οινοποιοί, όπως εκείνος. Μήπως τα θεωρούν αυτά μπουρζουά; Μιας και περί οίνου ο λόγος, έχει πει κανείς στον κύριο σύμβουλο ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέβαλε ΕΦΚ στο κρασί; Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή…

Μιας και αναφερθήκαμε στο πιάνο όμως: Οn camera στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη, «Στούντιο με Θέα», στον ΑΝΤ1, ο Νικόλας Φαραντούρης εντυπωσίασε. Εκπέμπει αστική ευπρέπεια ο άνθρωπος και τα ΜΜΕ ήδη δείχνουν να τον συμπαθούν. Ο ίδιος πάντως είπε στα «Χανιώτικα Νέα» ότι «το ποιος είναι πιο Ευρωπαίος δεν φαίνεται από το κοστούμι και τη γυαλιστερή γραβάτα του». Πάντως, εδώ μας τα χαλάει. Αλέξη Τσίπρα, βγες από τον Νικόλα Φαραντούρη. Αν και ο κύριος καθηγητής μια χαρά δείχνει να τα πηγαίνει με τις γραβάτες. Anyway. Είναι και πανεπιστημιακός και δικηγόρος. Διδάσκει Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Δίκαιο της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και είναι διδάκτωρ της Οξφόρδης. Προσοντούχος ο άνθρωπος. Είναι και σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής του Στέφανου Κασσελάκη. Μη με ρωτήσετε «μα πώς μπορεί». Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Και στην τελική, δεν θα του πούμε εμείς τι θα κάνει. Αφήστε τον να τα βάζει με τις γραβάτες, έστω και αν τις φοράει. Και να μιλά για ευρωπαϊκή πολιτική σε ένα κόμμα, η κυβέρνηση του οποίου παραλίγο να μας βγάλει από το ευρώ. Εχουμε δει και χειρότερα.

Μιλώντας στον ALPHA παλαιότερα, ο κοσμοπολίτης Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος έχει εργαστεί και στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες, είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μια εσωστρέφεια που τη συνδύασα παίζοντας στο πιάνο το “είμαστε ακόμα ζωντανοί”». Το κομμάτι αυτό το έπαιξε τον περασμένο Δεκέμβριο και παρουσία στελεχών του κόμματος στο οποίο ανήκει, σε πιάνο έξω από αίθουσα ξενοδοχείου όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. «Κι αν μας αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα...». Πραγματικά, δεν ξέρουμε τη μέρα μετά τις ευρωεκλογές αν θα έχει ακόμα τη διάθεση να παίξει στο πιάνο το συγκεκριμένο κομμάτι. Κοντός ψαλμός.