Εάν ένα πράγμα είναι γνωστό για τον σιωπηλό Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι ότι αισθάνεται απόλυτα απογοητευμένος με την ηγεσία του Στεφάνου Κασσελάκη αλλά και τη συμπεριφορά πολλών πρώην συντρόφων του στο κόμμα. Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι το μοναδικό σοβαρό και άφθαρτο πρόσωπο που μπορεί να σταθεί στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης.

Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, ο Νίκος Φαραντούρης, ο οποίος διατελει σύμβουλος του Στεφάνου Κασσελάκη, πρόκειται να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αποφασίσει να θέσει όλο το σύστημα του σε εγρήγορση, προκειμένου να εκλεγεί ευρωβουλευτής και μάλιστα θα το κάνει κόντρα στον ξάδερφο του, Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος θα είναι επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά βαθιά τον καθηγητή από την Κεφαλονιά, ωστόσο η επιθυμία του πρώην πρωθυπουργού να πετύχει ο Νίκος Φαραντούρης έχει να κάνει κάτι περισσότερο από μια απλή φιλία.

Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν αποχωρήσει από το κόμμα είχε καταλήξει να δώσει το χρίσμα για την ηγεσία του κόμματος στον Νίκο Φαραντούρη. Και αυτό διότι τον θεωρεί το μοναδικό σοβαρό στέλεχος που μπορεί να οδηγήσει το κόμμα σε ένα κεντροαριστερό προφίλ. Ωστόσο τελευταία στιγμή έκανε πίσω και άφησε τη μάχη της διαδοχής ανοιχτή. Τώρα ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει στον Νίκο Φαραντούρη το πρόσωπο που θα παίξει καταλυτικό ρόλο για τον ΣΥΡΙΖΑ στην μετά-Κασσελάκη εποχή, είτε ως μεταβατικός πρόεδρος για την επιστροφή του, είτε ως ο πρόεδρος που θα μπορέσει να συζητήσει για τη δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεδομένο ότι στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πατώσει και ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και να προσπαθεί, θα είναι σχεδόν αδύνατο να παραμένει στην ηγεσία του κόμματος με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα.