Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία έγινε σε πάνελ του ACTION 24 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κακούση, αποκαλύφθηκε η «καφενειακή» αντιπολίτευση, την οποία ασκεί το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πάνελ συμμετείχε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, ο Πάνος Ρήγας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάνος Βλάχος από το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα της συζήτησης αφορούσε τις κινητοποιήσεις των αγροτών, όπου αμφότερα τα στελέχη της αντιπολίτευσης πρότειναν τις «μαγικές» τους λύσεις, προκειμένου να «λυθεί μεμιάς» το πρόβλημα των αγροτών. Μειώσεις στον ΕΦΚ, μειώσεις στον ΦΠΑ, ατελές αγροτικό πετρέλαιο, μειώσεις στο αγροτικό ρεύμα, επιστροφές του ΦΠΑ και ούτω καθ' εξής. «Όλα με το μαχαίρι», που φώναζαν κάποτε οι εποχούμενοι καρπουζοπώλες, στις γειτονιές της Αθήνας.

Όλα έβαιναν καλώς, μέχρι που κλήθηκαν να κοστολογήσουν τις προτάσεις τους: ο Πάνος Ρήγας είπε ότι το κόστος είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα λεφτά από το ταμείο ανάκαμψης, άρα δηλαδή μικρότερο από 36 δις -κάτι είναι κι αυτό-, ενώ στις απανωτές ερωτήσεις του Γιώργου Κακούση για το πόσο κοστίζει, ο Πάνος Ρήγας είπε ότι «τώρα δεν μπορώ να σας πω, να υπολογίσω ακριβώς για τους αγρότες αυτή την ώρα, θα το έχετε άμεσα, την επόμενη, σε δέκα μέρες, θα το έχετε υπολογισμένο ακριβώς σε νούμερο». Άρα μικρότερο από 36 δις και θα ξέρουμε το ακριβές νούμερο «άμεσα», «αύριο» (01/02/2024) ή σε «δέκα ημέρες». Δηλαδή αν αφορά ημερολογιακές και όχι εργάσιμες, μέχρι τις 10/02/2024, θα ξέρουμε το νούμερο των μαγικών λύσεων, που «πουλήθηκαν» σήμερα. Αξιόπιστη θέση.

Ο δε Πάνος Βλάχος, στις αντίστοιχες ερωτήσεις, προκειμένου να κοστολογήσει τις μαγικές λύσεις του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι «είναι κάτι το οποίο δεν το έχω υπολογίσει αυτή τη στιγμή, για να σας το πω. Αλλά είναι κάτι στα πλαίσια του εφικτού του δημοσιονομικού χώρου. Διότι βλέπετε ότι υπάρχουν χρήματα για να αγοράζουμε συνέχεια "αεροπλάνα και βαπόρια", αλλά δεν υπάρχουν χρήματα, για να κρατήσουμε όρθια την ελληνική οικονομία. Για να τα λέμε κι όλα». Ούτε το ΠΑΣΟΚ ξέρει το κόστος της αντιπολιτευτικής του πρότασης, αλλά παρά ταύτα δεν διστάζει να βάλει σε αντιδιαστολή την αμυντική θωράκιση της χώρας. Αυτή είναι η «αξιόπιστη αντιπολίτευση», που λέγανε στην Χαριλάου Τρικούπη.

Δυστυχώς, με εξαίρεση την Νέα Δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα αποτελείται από πολιτικούς επιπέδου θαμώνα καφενείου. Αυτό δεν αποτελεί προσωπική μομφή, ούτε για τον κύριο Ρήγα, ούτε για τον κύριο Βλάχο, αλλά για τους οικείους πολιτικούς χώρους, συνολικά. Δεν νοείται να βγαίνουν κόμματα -τα οποία δεν απευθύνονται σε ένα ακραίο ακροατήριο, μεγέθους του 3%- να κάνουν τόσο «αρπακολάτζίδικη» αντιπολίτευση. Διότι οι κύριοι Ρήγας και Βλάχος, αναπαράγουν τις γραμμές των κομμάτων τους. Το φταίξιμο δεν ανήκει στους συγκεκριμένους κυρίους, αλλά στους «αρπακολατζήδες» που -υποτίθεται ότι- διαμορφώνουν το μείγμα τις πολιτικής των κομμάτων. Είναι πραγματικά λυπηρή η πολιτική ένδεια στην χώρα μας. Αλλά επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, ακόμη και έτσι, ευνοημένος είναι ο Ελληνικός λαός, καθώς ξεμακραίνει συνεχώς ο κίνδυνος κάποιου εκλογικού δυστυχήματος και στο τιμόνι της χώρας, έχουμε ικανά χέρια.

Η δήλωση του Πάνου Ρήγα

Γιώργος Κακούσης: «Κύριε Ρήγα, ο κύριος Κασσελάκης έκανε κάποιες προτάσεις χθες. Μπορείτε να μας πείτε, ποιο είναι το κόστος τους;»

Πάνος Ρήγας: «Θα πω. Κατ' αρχήν, να ξεκινήσουμε ότι, έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό, που αφορά το ζήτημα της ακρίβειας συνολικά. Και δεν είναι μόνο οι αγρότες. Εδώ οι αγρότες τώρα, πλήττονται με ακραίο τρόπο. Όταν σήμερα ο αγρότης πουλάει φθηνότερα το προϊόν του από πέρυσι και πρόπερσι και φτάνει στο ράφι σε τριπλάσια-τετραπλάσια-πενταπλάσια τιμή, αντιλαμβάνεστε πρώτον, ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, διότι κι αυτός έχει συμπιεστεί την προηγούμενη περίοδο, ο δε αγρότης, δεν μπορεί να επιβιώσει. Εδώ δε λες τώρα "δε βρίσκω λύση", ήδη λες "α, δε μπορώ να το κάνω" (...) οι αποζημιώσεις στη Θεσσαλία δεν δόθηκαν, αρχίσαν το ρεύμα να το κόβουν στις αγροτικές επιχειρήσεις. Εκεί που έχουν πληγεί κιόλας. Είναι δυνατόν αυτά να συμβαίνουν και η κυβέρνηση να μην το λύνει; (...) Ο ΕΦΚ στα καύσιμα -στο αγροτικό πετρέλαιο-, πρέπει να καταργηθεί. Δεν γίνεται αυτή η ιστορία, εμείς έχουμε πει και άλλα πράγματα και για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Δυο, ο ΦΠΑ να κατέβει από τον υπέρμετρο συντελεστή του 24% στο 6%. Για το αγροτικό ρεύμα, δεν μπορεί να μπει, το έχουμε πει εδώ και χρόνια-»

Γιώργος Κακούσης: «Μου λέτε πόσο κοστίζουν αυτά τα δυο μέτρα, κύριε Ρήγα; Θα ήθελα να μάθω. Είναι πολύ ενδιαφέροντα. Αν πέσει λοιπόν ο ΦΠΑ, από το 24% στο 6%, καταργηθεί ο φόρος στα καύσιμα των αγροτών, μπει και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και να επιδοτηθούν και οι ζωοτροφές. Πόσο κάνουν αυτά;

Πάνος Ρήγας: «Θέλετε να σας πω ένα παράδειγμα; Η τιμή του ρεύματος: έχει φτάσει στα 16 λεπτά η τιμή του ρεύματος. Στην περίοδο των μνημονίων που ήμασταν εμείς με την κρίση τη μεγάλη, με δημοσιονομικά περιορισμένα (...) ήταν 7 λεπτά. Εσείς για πείτε μου λοιπόν -

Δημήτρης Μαρκόπουλος: «Όχι με πόλεμο στην Ουκρανία, μια τεχνική μικρή λεπτομέρεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ενεργειακές αναταράξεις. Και βουλιάζοντας και τη ΔΕΗ με 1 δις κοντά χρέη, που αν βουλιάξει η ΔΕΗ, καταστρέφεται η οικονομία της χώρας».

Πάνος Ρήγας: «Ή θα κάνουμε κοινωνική πολιτική, ή θα κάνουμε τον τροχονόμο»

Γιώργος Κακούσης: «Ωραία, Όλοι θέλουμε να γίνεται κοινωνική πολιτική. Πόσο κάνει;»

Πάνος Ρήγας: «Ξαναλέω λοιπόν: το κόστος είναι πολύ μικρό, σε σχέση με τα λεφτά που έχει πάρει από το ταμείο ανάκαμψης.

Γιώργος Κακούσης: «Ποιο είναι; Ποιο είναι το κόστος;»

Πάνος Ρήγας: «Τώρα, δεν μπορώ να σας πω, να υπολογίσω ακριβώς για τους αγρότες αυτή την ώρα, θα το έχετε άμεσα, την επόμενη, σε δέκα μέρες, θα το έχετε υπολογισμένο ακριβώς σε νούμερο».

Η δήλωση του Πάνου Βλάχου

Γιώργος Κακούσης: «Κύριε Βλάχο, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα τώρα έτσι;

Πάνος Βλάχος: «Όπως το ζήτημα της ακρίβειας και της αύξησης κόστους ζωής και της καθημερινότητας, έτσι και η κυβέρνηση με τους αγρότες, έκανε τον τροχονόμο για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του θεσσαλικού κάμπου, βρίσκεται κάτω απ' το νερό. Όσοι γνωρίζουν, ξέρουν ότι για να μεταφερθούν τα φερτά υλικά -και θα σας φέρω ένα παράδειγμα- για 2 στρέμμα, ένας εργολάβος ζητάει 2 και 3 χιλιάδες ευρώ. Φανταστείτε, έχουμε εκμεταλλεύσεις 100 και 200 στρέμματα, τι συνεπάγεται αυτό για κάθε αγρότη. Δεύτερον, θα χρειαστούν επαναφυτεύσεις - έχουμε δέντρα τα οποία δεν μπορούν να καρποφορήσουν και θα πάρουν χρόνια, για να ξεκινήσουν να αποδίδουν κέρδος στους αγρότες. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε μια κατάσταση, η οποία αγγίζει τα όρια της καταστροφής. Συνεπώς, θα έπρεπε οι ενισχύσεις να έχουν καταβληθεί εγκαίρως, θα έπρεπε να έχουμε συζητήσει ήδη τον μειωμένο ΦΠΑ, την επιστροφή του ΦΠΑ και φυσικά, τον μειωμένο ΦΠΑ στο πετρέλαιο. Ο ΕΛΓΑ, ο οποίος παρελήφθη με πολύ περισσότερους εργαζόμενους και σήμερα βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον ρόλο του και φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλοί αγρότες, οι οποίοι λόγω της συσσώρευσης οφειλών στον ΕΦΚΑ και τα ταμεία, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των κατασχέσεων (...) τώρα λοιπόν και χωρίς καθυστέρηση, να γίνουν αυτά που σας ανέφερα προηγουμένως: άμεση μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο, επιστροφή του ΦΠΑ, να γίνουν διευκολύνσεις για να μην έχουμε κατασχέσεις και φυσικά, να λειτουργήσει ο ΕΛΓΑ για να δώσει τις ενισχύσεις - όχι μειωμένες και πετσοκομμένες, αλλά αυτά που ακριβώς δικαιούνται».

Γιώργος Κακούσης: «Ωραία, πόσο κάνει αυτό, τώρα; Η μείωση του ΦΠΑ;»

Πάνος Βλάχος: «Είναι κάτι το οποίο δεν το έχω υπολογίσει αυτή τη στιγμή, για να σας το πω. Αλλά είναι κάτι στα πλαίσια του εφικτού του δημοσιονομικού χώρου. Διότι βλέπετε ότι υπάρχουν χρήματα για να αγοράζουμε συνέχεια "αεροπλάνα και βαπόρια", αλλά δεν υπάρχουν χρήματα, για να κρατήσουμε όρθια την ελληνική οικονομία. Για να τα λέμε κι όλα».