Τη θέση της κυβέρνησης ότι είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, κάτι που αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας, μετά την παρουσία του στα εγκαίνια του οδικού αξονα Ακτίου-Αμβρακία.

Oι αγρότες είχαν στήσει μπλόκο στην είσοδο της Βόνιτσας, από τις 11:00 το πρωί με τρακτέρ, περιμένοντας τον πρωθυπουργό για να του παραθέσουν τα αιτήματά τους, τα οποία χαρακτηρίζουν πιεστικά για την επιβίωσή τους. Ο πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης είπε στον πρωθυπουργό «εμείς παραμένουμε εδώ στα μπλόκα γιατί είναι αγώνας επιβίωσης ο αγώνας μας. Είναι αγώνας για να κρατήσουμε τα χωράφια μας». Ο πρωθυπουργός αφού άκουσε τα αιτήματα των αγροτών, τους είπε ότι «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία». «Ξέρω τα προβλήματα από πρώτο χέρι», είπε για να θυμίσει ότι «αυτά τα δύσκολα 4 χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του εφικτού κοντά στους αγρότες, με στήριξη του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ, με μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές».

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες με το κόστος της κίνησης και του ντίζελ και στο μέτρο του εφικτού, γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος προχώρησε σε δύο παρατηρήσεις, λέγοντας: «Θυμάστε πού ήταν οι τιμές του γάλακτος πριν από 4 χρόνια και πού είναι, είναι καλύτερες τώρα γιατί δώσαμε και δίνουμε μάχη κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων. Αυτούς θα τους τσακίσουμε και θα επιμείνουμε σε αυτήν την προσπάθεια. Και επειδή θα πάω τώρα στις Βρυξέλλες θα σας πω κάτι γιατί νομίζω ότι πρέπει να είναι ευρωπαϊκή πολιτική συνολικά: δεν γίνεται εμείς να επιβάλλουμε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ένα κόστος για την προσαρμογή για την κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δεν έχουν τα ίδια υψηλά στάνταρ στα προϊόντα τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε για τον ευγενικό και κόσμιο τρόπο επικοινωνίας και με το υπουργείο και με τον ίδιον, τόνισε πως θα «κάνουμε το καλύτερο δυνατό και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερους πόρους θα έχουμε για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα». «Σας ευχαριστώ πολύ, ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής, δεν είναι μόνο εδώ δύσκολα, βλέπετε και σε όλη την Ευρώπη τι γίνεται. Θέλω να κρατήσουμε αυτόν τον πολιτισμένο διάλογο γιατί δεν είμαστε εδώ για να τσακωνόμαστε, αλλά για να λύνουμε προβλήματα» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κρατήστε την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε και στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και σε όλους τους συντελεστές μείωσης κόστους αλλά κυρίως να μπορείτε να παίρνετε τις τιμές που τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα αξίζουν», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο χαιρετισμός στη Βόνιτσα 

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την πόλη της Βόνιτσας και μίλησε στους κατοίκους. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την Αμβρακία Οδό και επισήμανε: «Ξέρω πολύ καλά πόσο σας απασχολούσε το ζήτημα αυτού του δρόμου και θέλω να θυμίσω ότι πριν από τέσσερα χρόνια η δική μας κυβέρνηση ξεμπλόκαρε ένα έργο το οποίο ήταν κολλημένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Και σήμερα μπορούμε να παραδώσουμε ένα δρόμο σύγχρονο, ένα δρόμο ασφαλή, ένα δρόμο που θα ξεκλειδώσει καινούριες αναπτυξιακές προοπτικές για ολόκληρη την περιοχή της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας. Κι επειδή μιλάω με πολλούς επενδυτές και βλέπω το ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή, αυτό το οποίο πάντα μας έλεγαν: "να εξασφαλίσετε ότι θα έχουμε σίγουρη και ασφαλή πρόσβαση". Έχουμε αεροδρόμιο, έχουμε δρόμο και το μέλλον γι’ αυτή την πολύ όμορφη γωνιά της Ελλάδος προδιαγράφεται εξαιρετικά αισιόδοξο». 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «παρά τις δυσκολίες, και υπάρχουν δυσκολίες, ας μην κοροϊδευόμαστε, ξέρουμε πόσο ταλαιπωρούνται τα ελληνικά νοικοκυριά με την ακρίβεια, συνάντησα πριν από λίγο φίλους αγρότες οι οποίοι εκφράζουν κι αυτοί το δικαιολογημένο τους άγχος για την αύξηση του κόστους παραγωγής, αυτό το οποίο θέλω να σας πω και πάλι εδώ από τη Βόνιτσα είναι ότι ακριβώς επειδή η οικονομία μας πηγαίνει καλύτερα και επειδή η χώρα έχει μπει πια σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, έχουμε τη δυνατότητα να υψώνουμε "αναχώματα" απέναντι σε αυτές τις προσωρινές δυσκολίες. Και τους αγρότες μας θα βοηθήσουμε και τους συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται από την ακρίβεια θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε. Και οι μισθοί στη χώρα μας θα εξακολουθούν να αυξάνονται, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα».

Αφού ευχαρίστησε τους πολίτες που εμπιστεύθηκαν για δεύτερη τετραετία τη Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχιστεί και ότι η ανάπτυξη θα φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. «Μας εκλέξατε και πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση πριν από έξι μήνες και ανέλαβα μία υποχρέωση απέναντί σας: αυτό το έργο, το βαθύ μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης να το συνεχίσουμε και να το επιταχύνουμε. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Και βέβαια το αποτύπωμα της ανάπτυξης και της προκοπής πρέπει να μπορεί να φτάνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δεν υπάρχουν για εμάς πολίτες β’ κατηγορίας. Δεν υπάρχουν ξεχασμένοι Έλληνες. Και μια περιοχή της χώρας, η Δυτική Ελλάδα, η οποία δικαιολογημένα μπορεί να αισθάνεστε ότι ήταν ξεχασμένη, έρχεται τώρα δυναμικά στο προσκήνιο και νομίζω ότι γι’ αυτό έχουμε κάθε λόγο, όλες και όλοι, να είμαστε πολύ χαρούμενοι».

Τέλος, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίξηση θα είναι αρμονική και συνεχής. «Θα συνεργαστούμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως το κάναμε τόσα χρόνια τώρα. Θέλουμε ισχυρούς δήμους, για να μπορούν να λύνουν τα δικά σας τοπικά προβλήματα. Θα συνεργαστούμε και με τους περιφερειάρχες σας. Εδώ συναντιούνται τρεις Περιφέρειες: συναντιέται η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος -βλέπω και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, και τον Περιφερειάρχη της περιοχής σας και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. Είστε ένα ιδιότυπο "τριεθνές" εδώ. Και αυτό είναι που με κάνει να πιστεύω ότι πράγματι η ανάπτυξη την οποία θα δει η Δυτική Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από την υπόλοιπη πατρίδα μας, ακριβώς επειδή είχατε μείνει πίσω και τώρα έχει έρθει η ώρα να καλύψετε το χαμένο έδαφος» κατέληξε.