Με αφορμή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για πρόσθετη αρωγή από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά αγρότη της Θεσσαλίας που έχει υποστεί ζημιές στον εξοπλισμό του, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι την άλλη εβδομάδα ανοίγει η σχετική πλατφόρμα.

«Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές ζημιές, ο αγρότης μπορεί να αιτηθεί μέσα από την πλατφόρμα που θα ανοίξει την άλλη εβδομάδα για να πάρει επιπλέον 10.000 ευρώ σαν πρώτη αρωγή ή αν έχει πολύ σοβαρές ζημιές να πάρει 5.000, να σταθμίσει ο ίδιος, αλλά και φυσικά οι επιτροπές στις Περιφέρειες (…). Νομίζω ότι τα χρήματα αυτά πιστώνονται μέσα σε χρόνο μιας εβδομάδας», δήλωσε συγκεκριμένα.

Συμπλήρωσε πως η διαδικασία υποβολής των σχετικών εγγράφων και φακέλων από τους αγρότες δεν προχωρά με τον επιθυμητό ρυθμό. «Δηλαδή μόνο το 14% των δηλώσεων ζημιάς από τους αγρότες έχουν υποβάλει φάκελο για να προχωρήσει η διαδικασία της προκαταβολής και της τελικής επιχορήγησης. Πρόκειται για μια διαδικασία ξένη προς τους αγρότες. Για αυτό λοιπόν (επειδή μόνο το 14% των αγροτών έχει υποβάλλει φάκελο) και έχουμε κλείσει τη διαδικασία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Μάλιστα οι περισσότερες - το 20% δηλαδή των αιτήσεων που έχουν δηλωθεί- έχει γίνει την τελευταία εβδομάδα, οπότε ουσιαστικά υπήρχε μια καθυστέρηση στην αρχή στην υποβολή των φακέλων. Τώρα αρχίζουν, οπότε και εμείς θέλουμε να ολοκληρωθεί από την πλευρά τους», είπε.

Την Παρασκευή οι προκαταβολές στους αγρότες

Συνέχισε λέγοντας πως ο στόχος είναι «οι καταβολές να αρχίσουν την Παρασκευή. Και αν είχαμε λάβει και φακέλους νωρίτερα, θα χορηγούνται και νωρίτερα, όπως κάναμε και στις επιχειρήσεις που χορηγούσαν με τις προκαταβολές από το Δεκέμβριο. Άρα, αυτό είναι μία ροή που θέλει επί της ουσίας την υποβολή του φακέλου από τον ενδιαφερόμενο, εν προκειμένω ο αγρότης, την αποστολή των στοιχείων από την Περιφέρεια στο Υπουργείο και η πολιτεία μέσω του υπουργείου ανταποκρίνεται στο αίτημα».