Η ομιλία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, από τον ιερό λόφο της Πνύκας.
«Οι Αρχαίοι Έλληνες φαίνεται να ασκούν μία σχεδόν μυστικιστική επιρροή στη μνήμη μας και μας καλούν πίσω σε εκείνους ξανά και ξανά» είπε ο Μάρκο Ρούμπιο, ξεκινώντας την ομιλία του.
«Για 25 αιώνες ο Παρθενώνας στέκει ακόμη. 2,5 αιώνες μετά την ίδρυση της Αμερικανικής Δημοκρατίας στην άλλη άκρη του κόσμου, είμαι εδώ για να αναγνωρίσω ένα χρέος. Η ιστορία της Αμερικής, είναι γεμάτη από τα αποτυπώματα της αρχαιότητας. Η πόλη που γεννήθηκε το σύνταγμά μας, η Φιλαδέλφεια, έχει ελληνικό όνομα».
«Η Αθήνα μας έδωσε τη Δημοκρατία. Στην Αθήνα γίναμε μάρτυρες της πρώτης ολοκληρωμένης έκφρασης, αυτών που χαρακτήρισαν τη Δύση» είπε μεταξύ άλλων ο Μάρκο Ρούμπιο.
«Οι Έλληνες δεν διαμόρφωσαν απλώς την ιστορία. Οι Έλληνες μας χάρισαν την Ιστορία».
Ρούμπιο: «Εμείς οφείλουμε πολλά σε αυτόν τον τόπο, ως Αμερικανοί και ως Δυτικοί. Αυτές οι ιδέες ήταν η έκφραση των πιο θεμελιωδών αξιών που εντοπίζουμε στην αρχαία Ελλάδα. Εδώ, στην Αθήνα, είδαμε να λαμβάνουν ζωή όλα τα χαρακτηριστικά που θα όριζαν τη Δύση». https://t.co/zCeDeALlIu
— tomanifesto.gr (@tomanifesto) October 7, 2026
«Οι άνδρες και οι γυναίκες που έχτισαν τον Παρθενώνα, τον έχτισαν προς τα πάνω. Οι Ελληνικές αρχαίες πόλεις, ήταν γεμάτες πάθος. Από αυτόν τον αγώνα ήρθε η άνθηση στη τέχνη, την πολιτική».
«Με την πάροδο του χρόνου φτάσαμε να ντρεπόμαστε με τα πράγματα που μας έκαναν ξεχωριστούς. Η ευημερία έγινε κατά κάποιον τρόπο λόγος να αισθανόμαστε ντροπή. Ανοίξαμε τα σύνορά μας, αφήσαμε τις Ε.Δ. να συρρικνώνονται. Οι αντίπαλοι και οι ανταγωνιστές μας γίνονται όλο και πιο διεκδικητικοί. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Η επόμενη δεκαετία, η πορεία που θα ακολουθήσουμε θα καθορίσει το μέλλον. Οι ΗΠΑ πήραν τις αποφάσεις τους. Να ανθίσουμε την οικονομία να μεγαλώσουμε την ισχύ μας, να στείλουμε τους αστροναύτες να εξερευνήσουν το διάστημα» είπε σε μια αναφορά στο σήμερα και την γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Πλούταρχο, ο οποίος παρουσιάστηκε ως ένας από τους συγγραφείς με σημαντική επιρροή στην πολιτική σκέψη των πρώτων χρόνων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Αθήνα συνδέθηκε με τη γέννηση της δημοκρατίας, ενώ ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης παρουσιάστηκαν ως θεμελιώδεις μορφές για τη διαμόρφωση της δυτικής φιλοσοφίας.
Στην ίδια λογική εντάχθηκε και η αναφορά στο πολιτικό λεξιλόγιο της Δύσης, με έννοιες όπως «δημοκρατία», «τυραννία» και «πολιτική» να έχουν ελληνικές ρίζες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η ελληνική επιρροή βρίσκεται βαθύτερα από τους θεσμούς και τις λέξεις.
«Με τον πρόεδρο Τραμπ επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε την αμυντική μας ισχύ. Να φτάσουμε σε νέα σύνορα. Να ξαναχτίσουμε τα εργοστάσιά μας και να ξαναστείλουμε τους αστροναύτες μας στη Σελήνη. Οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν να χρησιμοποιούν την ισχύ όταν η σύνεση και η Δημοκρατία αποτύγχαναν» τόνισε.
«Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να ξυπνήσει από τη νάρκη και να θυμηθεί τη φωτιά που άναψε εδώ… Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του μετασχηματισμού, ο λαός απέδειξε ότι είναι απαραίτητος φίλος. Η Ελλάδα υπήρξε υπόδειγμα συμμάχου, στη συνεργασία με τον στρατό μας. Μαζί οφείλουμε να ενισχύσουμε μια συμμαχία που μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές της εποχής μας» συνέχισε.
«Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν με πάθος στο ιδανικό του σπουδαίου ανδρός. Και παράλληλα ότι η δόξα και η φήμη κερδίζονταν με μεγάλα επιτεύγματα. Ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν οποιοδήποτε τίμημα, όπως ο Σωκράτης και οι 300 Σπαρτιάτες. Αυτές είναι οι ιδιότητες που διαμόρφωσαν την ηθική της Δύσης» είπε ο Μάρκο Ρούμπιο.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μίλησε για έναν πολιτισμό που πρέπει να υπερασπιστούμε με το πάθος που είχαν οι πρόγονοί μας. «Η ελληνική επιθυμία για νέους ορίζοντες έγινε το αμερικανικό πνεύμα της ανακάλυψης. Οι σπουδαιότεροι Αμερικανοί έφεραν τα χαρακτηριστικά των προγόνων τους… Μαζί τώρα πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά αυτό το πνεύμα, καθώς βρισκόμαστε σε σημείο καμπής.
Οι απειλές που σήμερα αντιμετωπίζουμε είναι όπως τότε. Τα συμφέροντα δεν εξαφανίστηκαν. Ο πόλεμος δεν εξαφανίστηκε. Και τώρα υπάρχει ξανά πόλεμος και ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Εμείς, πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις συμμαχίες μας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές» είπε.
«Δεν πιστεύουμε ότι η διατλαντική φιλία και συμμαχία δεν οδηγεί σε όφελος. Το είδαμε όταν τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε η συμφωνία ΗΠΑ – Γροιλανδία. Όλοι σε αυτή τη συμφωνία βγήκαν νικητές. Θέλουμε να κερδίσουμε μαζί. Πρέπει να κερδίσουμε μαζί».
«Σήμερα έχει γίνει της μόδας να πιστεύει κανείς ότι μια φωτισμένη εξωτερική πολιτική σημαίνει να δίνεις προτεραιότητα στην “παγκόσμια κοινότητα” έναντι του ίδιου του λαού σου. Και σε αυτό το θέμα, έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε από τους άνδρες της αρχαίας Ελλάδας. Γνώριζαν ότι δεν υπάρχει τίποτα εγωιστικό ή λάθος στην πίστη προς την πατρίδα σου ούτε στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της πάνω από όλα».
«Έχουμε δημιουργήσει ένα μοντέλο με αμυντικές συνεργασίες, στην ενέργεια κτλ… Η φιλία μας χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια του έθνους μας. Ακόμα και ο χώρος που ήμαστε σήμερα συγκεντρωμένοι μας θυμίζει ότι στην Ελλάδα οφείλουμε πολλά. Η ιστορία της Ελλάδας δεν προσφέρει απλώς μια ματιά στους θεσμούς μας, μας δείχνει μια εικόνα του εαυτού μας. Ότι είμαστε κληρονόμοι ηρώων και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας. Από τους προγόνους μας, να ανακαλύψουμε ξανά το θάρρος και την δύναμη» κατέληξε ο Μάρκο Ρούμπιο.