Με τον φόβο ενός μονοψήφιου ποσοστού στις ευρωεκλογές δείχνει να κινείται ο Στέφανος Κασσελάκης, την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης αγωνιά για τη δεύτερη θέση και το ποσοστό που δύναται να λάβει τον προσεχή Ιούνιο. Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν πλέον ότι ένα κακό αποτέλεσμα δεν θα περάσει χωρίς εσωκομματικές αναταράξεις.

Στην Κουμουνδούρου η ηγετική ομάδα του προέδρου του κόμματος κοιτά και ξανακοιτά τις μετρήσεις της κοινής γνώμης προκειμένου να εξάγει συμπεράσματα αναφορικά με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, του Στέφανου Κασσελάκη και κατ' επέκταση και όσων βρίσκονται δίπλα του (δηλαδή των ιδίων). Τα αστάθμητα δείγματα δεν συνεργούν στη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας ενώ ήδη φαίνεται πως έχουν ρίξει λευκή πετσέτα αναφορικά με τη δεύτερη θέση.

Το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει μονοψήφιο ποσοστό είναι ορατό. Πολύ περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία ακόμη και σήμερα –περίπου 4,5 μήνες πριν από τις ευρωεκλογές– καταγράφονται πτωτικές τάσεις και φυγή ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα, ακόμη και προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στελέχη του κόμματος –που αποφεύγουν να εγείρουν ενστάσεις για να μην κατηγορηθούν σε αυτήν τη φάση ότι υποσκάπτουν τον πρόεδρό τους– σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ανοίγουν θέμα για την επόμενη, των ευρωεκλογών, ημέρα. Είναι τα ίδια στελέχη που επικρίνουν την επικοινωνιακή τακτική του Στέφανου Κασσελάκη και επισημαίνουν την ανάγκη αλλαγών στο επιτελείο του.

Το ενδεχόμενο ενός μονοψήφιου ποσοστού δεν είναι αυτό που δημιουργεί τις εσωκομματικές ανησυχίες. Ακόμη και διψήφιο να είναι, αν ανταποκριθεί σε αυτό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα, αφού ουσιαστικά θα βρεθούν αν ανταγωνίζονται το ΚΚΕ που καταγράφει ανοδικές τάσεις.

Ο Ανδρουλάκης αγωνιά…

Στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του να επενδύουν στη… δεύτερη θέση και ο ίδιος να υποστηρίζει πως θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση –θεωρητικά μιλά για… άτυπη αξιωματική αντιπολίτευση αφού για να γίνει αυτό απαιτούνται εθνικές εκλογές– εν τούτους ο προβληματισμός είναι μεγάλος.

Η δεύτερη θέση και ο άτυπος προσδιορισμός ως αξιωματική αντιπολίτευση, δύσκολα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πανηγυρισμών εφόσον το ποσοστό που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ στις ευρωρκλογές κινηθεί στα όρια που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Στο αστάθμητο δείγμα δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Απλά επιβεβαιώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αδυνατεί να εισπράξει από τη φθορά και τη ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του 2023 και μετά.

Και εδώ ακριβώς αρχίζουν οι συζητήσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι το ίδιο πρωθυπουργίσιμος, σχεδόν, με τον Στέφανο Κασσελάκη. Καταγράφει ένα ποσοστό της τάξεως του 7%, το οποίο καθιστά αποτρεπτικές σκέψεις για ανάταξη και κυρίως για τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε αντιπολιτευτικό φόβητρο για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η παντελής απουσία δυναμικής την ώρα που στελέχη μετακινούνται προς τη ΝΔ επικαλούμενα την πολυσυλλεκτικότητα που έχει καταφέρει ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός, αποδυναμώνουν τη ρητορική περί ισχυρού ΠΑΣΟΚ και κάλυψης του κενού στο κέντρο.

Στο πλαίσιο αυτό η ρητορική τόσο του Στέφανου Κασσελάκη όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη και ο λαϊκισμός δεν πρέπει να… ξενίζουν. Η καταστροφολογία αντικαθιστά την έλλειψη πολιτικού προγράμματος και προτάσεων ενώ η επένδυση σε κάθε είδους αντίδραση (από αγρότες μέχρι καταληψίες) και η υποσχεσιολογία για παροχές στους πάντες φέρνει μνήμες πολιτικών προηγούμενων ετών.