Ανοιχτός σε διάλογο για τα μείζονα ζητήματα με στελέχη της Νέας Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στο One Channel, στον απόηχο της ένταξης της Εύης Χρστοφιλοπούλου στη Νέα Δημοκρατία και της ανακοίνωσης για ίδρυση κόμματος από τον Ανδρέα Λοβέρδο.
«Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στη Νέα Αριστερά που συμμερίζονται όσα εμείς θεωρούμε κορυφαία κοινωνικά ζητήματα. Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε μαζί τους. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να ασφυκτιούν μπροστά σε αυτά, που συμβαίνουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στη Νέα Δημοκρατία σήμερα, που δεν τους αρέσει το παιχνίδι της μεταγραφολογίας του κ. Μητσοτάκη ή το γεγονός ότι όλα αποφασίζονται σε μία παρέα στου Μαξίμου αλλά αντίθετα επιζητούν μία πιο δημοκρατική διακυβέρνηση».
Κατά τη χθεσινή του συνέντευξη, ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε τον στόχο για «αναγέννηση» της κεντροαριστεράς, κάτι, ωστόσο, που δεν σημαίνει συγκόλληση κομμάτων, όπως είπε. «Δεν πρόκειται να κάνουμε συγκόλληση κομμάτων δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε παζάρι, είτε κάτω είτε πάνω, στο τραπέζι», είπε συγκεκριμένα. «Αν κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές πιστεύουν στο παρασκήνιο ότι συγκολλώντας τα κόμματα θα νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, νομίζω ότι είναι εκτός πραγματικότητας», εξήγησε και πρόβλεψε ότι «θα είναι η νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ, που θα ανατάξει τον προοδευτικό κόσμο της χώρας και που θα έρθει στα πράγματα για να κυβερνήσει απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, όχι με όρους καρέκλας και εξουσίας, αλλά με όρους παραγωγής έργου».
Αιχμηρό είναι και το σχόλιο που έκανε για την Εύη Χριστοφιλοπούλου η οποία προσχωρώντας στη Νέα Δημοκρατία επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ακολουθεί πολιτικές της δεκαετίας του ’80. «Το καλοκαίρι του 2022 η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε σε μένα ότι δεν θέλει να ξανακατέβει στις εκλογές καθώς της είχε προτείνει ο κ. Μητσοτάκης να τη βάλει στη θέση του κ. Μενουδάκου, στην Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αυτό μου το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Όμως για καλή μου τύχη και για κακή τύχη του κ. Μητσοτάκη και της κυρίας Χριστοφιλοπούλου, είχα μάθει πριν μερικές ημέρες από το ευρωκοινοβούλιο για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου από το Predator. Ήταν επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αντικαταστήσει τον κ. Μενουδάκο και ήθελε να βάλει στην Ανεξάρτητη Αρχή ένα πρόσωπο που δεν ταυτιζόταν με τη ΝΔ και θα έκανε την δουλίτσα του», είπε.
Τέλος πρόσθεσε πως «έχει το δικαίωμα να πάει στη ΝΔ. Ας το κάνει με πολιτικούς όρους και όχι να ψάχνει άλλοθι ενώ το έχει κάνει ήδη από το καλοκαίρι του 2022».
Αναφερόμενος στην αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F35, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε: «Η Ελλάδα παίρνει τα F35, πήρε τις φρεγάτες, αγοράζει ακριβούς εξοπλισμούς. Πρέπει να αγοράσουμε ακριβούς εξοπλισμούς; Πρέπει να αγοράσουμε κάποιους για να είμαστε μία χώρα με ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, ιδιαίτερα όταν γειτονεύουμε με έναν τέτοιο ταραξία. Όμως, επιτέλους, πρέπει να γίνει μία σοβαρή συζήτηση στην Ελλάδα. Μέχρι πού φτάνει το χέρι μας δημοσιονομικά; Ψηφίσαμε τη συμφωνία με τους Γάλλους, στηρίξαμε τις συμφωνίες ενίσχυσης της άμυνας της χώρας με τις ΗΠΑ. Αλλά πρέπει να γίνει μία συζήτηση για το τι και πόσο χρειαζόμαστε και αν τελικά θα υπάρχει συνεχώς η φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία επειδή η Τουρκία θέλει να γίνει μία περιφερειακή δύναμη, θα την ακολουθούμε κατά πόδας θυσιάζοντας δισεκατομμύρια από το κοινωνικό κράτος και τις υποδομές της χώρας».
Πρόσθεσε δε ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο. «Όταν κάνω λόγο για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, και παράλληλα να υπάρχει μία κεντρική πολιτική με ευρωστρατό ως μια συμπληρωματική δύναμη στο ΝΑΤΟ, το λέω διότι είναι ο μόνος τρόπος να είμαστε σίγουροι ότι στα ευρωτουρκικά / ελληνοτουρκικά σύνορα θα υπάρχει δίπλα στον ελληνικό στρατό, -σε οποιοδήποτε σενάριο-, και ευρωπαϊκή δύναμη για να αντιμετωπίσει κάθε τέτοια πρόκληση».
Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητησε αλλαγές στον ΕΛΓΑ. «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τον ΕΛΓΑ στις σημερινές συνθήκες ή θα αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής, κλιματικών συνθηκών και φυσικών καταστροφών, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Νέα Δημοκρατία τα έκανε μπάχαλο στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να εγκαταλείψουν την παραγωγή;», είπε.
Για δε το σχέδιο νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως «η πλειοψηφία των βουλευτών μας θα το στηρίξει. Όποια ερωτήματα και όποιες απορίες υπάρχουν, προσπαθούμε με έναν ορθολογικό τρόπο να τις προσεγγίσουμε. Όμως, δεν μπορεί να γίνεται μια αγωνιώδης προσπάθεια από τη Νέα Δημοκρατία να μεταβιβάσει το πρόβλημά της στο ΠΑΣΟΚ. Όταν ήρθε το σύμφωνο συμβίωσης επί ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 19 από τους 75 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, το ξεχάσαμε; Θα μας κάνουν τώρα μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Και με υπολογισμούς επιχειρούν να κρύψουν ότι ο υπουργός Επικρατείας, ο κ. Βορίδης, μιλά για αντισυνταγματικότητα του νόμου; Έγινε υπουργικό συμβούλιο, έφερε το νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός αλλά το δεξί του χέρι μιλά για αντισυνταγματικό νόμο και τάσσεται κατά ο πρώην πρωθυπουργός. Εδώ μιλάμε για έναν παραλογισμό».