Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚΝίκου Ανδρουλάκη, ο πρώην διπλωματικός σύμβουλός του και καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος, σε πάνελ του ΣΚΑΙ με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Δημήτρη Οικονόμου. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με το πακέτο εξοπλισμού που περιλαμβάνει τα F-35 και συνοδεύεται από δωρεάν παραχώρηση μεγάλου όγκου οχημάτων στεριάς, αέρος και θάλασσας, ο Σωτήρης Σέρμπος εστίασε στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία το ΠΑΣΟΚ εγκαλεί την κυβέρνηση, διότι δεν δίνει πληροφορίες και δεν δίνει εγγυήσεις ως προς τη χρήση των οπλικών συστημάτων που εξασφάλισε η Τουρκία από τις ΗΠΑ!

Ο κύριος Σέρμπος είπε τα προφανή: ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παράσχει εγγυήσεις για κάτι το οποίο δεν παράσχει αυτή στην Τουρκία, ενώ υπεραμύνθηκε της επιλογής των F-35, λέγοντας το αυτονόητο: όποια κριτική γίνεται στο κόστος απόκτησης είναι εντελώς έωλη, καθώς βάσει του δόγματος της αποτροπής, τα ισχυρά οπλικά συστήματα είναι επένδυση ειρήνης και ασφάλειας, όχι πολέμου! Εστίασε επίσης στο γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν επικροτεί την ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία αντικειμενικά έχει αναβαθμίσει την χώρα την τελευταία πενταετία, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί τη γκρίνια και τη μιζέρια, καθώς και ότι κάνοντας τον «Ξανθόπουλο» δεν πας μακριά στην Διεθνή πολιτική.

Πρέπει να είναι αρκετά λυπηρό για τον κ. Σέρμπο να ακούγονται από το ΠΑΣΟΚ τόσο έωλα επιχειρήματα στον τομέα της Διεθνούς Πολιτικής -τα οποία ούτε καν λυκειόπαιδα δεν τολμούν να εκστομίσουν-, καθώς μέχρι και τις 25/09/2022 υπήρξε διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη. Ίσως τέτοιου τύπου δηλώσεις, να δείχνουν και τον λόγο για τον οποίο έφυγε ο κύριος Σέρμπος, από διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη. Διότι με τέτοιες απόψεις για τη Διεθνή Πολιτική, ένας καθηγητής που σέβεται τον εαυτό του, αποκλείεται να τις στηρίξει και κατ' επέκταση να τις χρεωθεί.

Το γεγονός ότι ακούγονται τέτοιες απόψεις από ένα κόμμα, του οποίου ο αρχηγός ήταν για πολλά χρόνια ευρωβουλευτής, απλώς αναδεικνύει ότι τόσα χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο αγρόν ηγόραζε. Και αυτό λέει πάρα πολλά, για το κατά πόσο αντιλαμβάνεται πολιτικά το περιβάλλον γύρω του. Το άλλο σενάριο, είναι απλώς να θεωρεί ότι στα Εθνικά Θέματα και τη Διεθνή Πολιτική, η γραμμή ΣΥΡΙΖΑ εποχής Τσίπρα «όχι σε όλα», του δίνει ένα εργαλείο αντιπολίτευσης. Και προφανώς, αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, καθώς με στα εθνικά θέματα, δεν χωράνε παιχνίδια μικροπολιτικής.

Η δήλωση του Σωτήρη Σέρμπου

Σωτήρης Σέρμπος: «Οφείλω να πω -γιατί είχα αφήσει κάποιο διακριτό αποτύπωμα σε αυτά τα ζητήματα, ως πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη- διάβασα μια ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ, που εγκαλεί την κυβέρνηση διότι δεν δίνει πληροφορίες και πώς ακριβώς θα διασφαλιστεί η χρήση αυτών των οπλικών συστημάτων. Συγγνώμη, πουλάει η Ελλάδα στην Τουρκία οπλικά συστήματα, ή πουλάνε οι Αμερικανοί στους Τούρκους; Αυτοί που θα δώσουν τις εγγυήσεις, είναι η αμερικανική κυβέρνηση, ο Λευκός Οίκος, στους Αμερικανούς νομοθέτες (...) Παίρνουμε αμυντικό και τεχνολογικό πλεονέκτημα, με ένα αεροσκάφος πάρα πολύ ακριβό, το κάνουμε όμως ως επένδυση για την ειρήνη, ως επένδυση για την ασφάλεια, ως επένδυση να κρατάμε την ισορροπία δυνάμεων, απέναντι σε μια χώρα που έχει ως στόχο, την στρατηγική της αυτονόμησης. Όμως να βάζουμε στο τραπέζι το πόσο έχουν τραυματιστεί οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας (...) βλέπω μια οικονομία της Τουρκίας που χρειάζεται ακόμα τη Δύση, χρειάζεται λεφτά, χρειάζεται οπλικά συστήματα -με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε- άρα, να υπάρχει και ένας βαθμός, ότι κάτι έχουμε κάνει καλά. Και έρχεται το πλήρωμα του χρόνου -έστω για λίγο- όλες οι δυνάμεις να σφίγγουμε χέρια, να πίνουμε λίγο νερό και να πούμε "πάμε το παρακάτω". Δε μπορώ τη γκρίνια, τη μιζέρια, διότι με τον "Ξανθόπουλο", δεν πας μακριά στη Διεθνή Πολιτική»

Δείτε το επίμαχο βίντεο