Οι αντιδράσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου στην είδηση για την προμήθεια των αμερικανικών F-35 ήταν ασφαλώς αναμενόμενες. Εκείνες που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αναμενόμενες και προκαλούν τουλάχιστον έκπληξη και απορία είναι αυτές που προέρχονται από την εγχώρια αντιπολίτευση και συγκεκριμένα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – διότι όσον αφορά το ΚΚΕ θα ήταν έκπληξη αν συνέβαινε κάτι διαφορετικό από την πλήρη αντίθεση στην «κούρσα εξοπλισμών», όπως χαρακτηριστικά λένε στον Περισσό.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να επισκεφθεί το Πεντάγωνο και να έχει συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. «Μας διαβεβαίωναν ότι η χώρα ήταν θωρακισμένη με τα Rafale», ήταν από την πρώτη στιγμή η γραμμή που ακολούθησαν στην Κουμουνδούρου, δαιμονοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την προμήθεια των F-35 και ζητώντας διευκρινίσεις για το κόστος της συμφωνίας και τον βαθμό εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο όλο σχέδιο. 

Αντίστοιχες επιφυλάξεις εξέφρασαν πάντως και στη Χαριλάου Τρικούπη, ευθυγραμμίζοντας ουσιαστικά τη θέση του ΠΑΣΟΚ με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένα εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικό ως προς τον βαθμό εμπλοκής της εγχώριας βιομηχανίας και ζητάει επίσης απαντήσεις από την κυβέρνηση για το αν υπάρχουν εγγυήσεις σχετικά με την παράλληλη απόκτηση F-16 από την Τουρκία. 

Εντύπωση προκαλεί δε πως η επίσημη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση της συμφωνίας αποσιωπά την υπεροπλία που αποκτά η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας με τα F-35, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών θεωρείται ο πλέον σύγχρονος. Ωστόσο, από τη Χαριλάου Τρικούπη έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι οι δηλώσεις Ερντογάν που εμμέσως στράφηκαν κατά της Ελλάδας για τα F-16 είναι «αποκαλυπτικές των προθέσεών του». 

Φαντάζει ωστόσο το λιγότερο αντιφατικό ότι και τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν την ανάγκη αμυντικής θωράκισης της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή εμφανίζονται μικρόψυχα σε ό,τι αφορά τη σημαντική συμφωνία για την προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. Επίσης αντιφατικό είναι πως την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως και κατά δεύτερο λόγο το ΠΑΣΟΚ καλούν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να «μαζέψουν» την Τουρκία απορρίπτουν και καταδικάζουν το αυτονόητο: τη θωράκιση δηλαδή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τους κατάλληλους εξοπλισμούς, κατά το γνωστό παλιό ρωμαϊκό ρητό «εάν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για τον πόλεμο». 

«Και βούτυρο και κανόνια» 

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πίσω, ουδείς ξέχασε τον τρόπο με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στον Λευκό Οίκο και έφυγε από αυτόν, συμφωνώντας με τον Ντόναλντ Τραμπ αφενός σε «κούρσα εξοπλισμών» για την οποία καταγγέλλει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφετέρου συμφώνησε ν’ ανοίξει ο δρόμος για την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας με υπουργό Αμυνας μάλιστα τότε τον Πάνο Καμμένο, παρά το γεγονός ότι... καταψήφισε τις συγκεκριμένες διατάξεις όταν ήρθαν στη Βουλή! 

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισαν και κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία που αφορά τα F-35, η στάση των κομμάτων δεν δείχνει τίποτε άλλο παρά μόνο μιζέρια και παραγνωρίζει την ανάγκη που έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για την αναβάθμιση των πτητικών μέσων τους πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η υπεροπλία τους στο Αιγαίο. 

Αλλωστε, απαντώντας ακόμη και στις... ανησυχίες της αντιπολίτευσης για το τι μέλλει γενέσθαι με τις δαπάνες για την αγορά των αμερικανικών αεροσκαφών, οι ίδιες πηγές επισήμαναν με νόημα ότι η πληρωμή θα γίνει με την ολοκλήρωση της παραλαβής των F-35. Ητοι στο μέλλον και σταδιακά κι έτσι δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο φετινός προϋπολογισμός ούτε να χρειαστεί η περικοπή κοινωνικών και άλλων δαπανών, με αποτέλεσμα σε παράφραση του έτερου γνωστού ρητού η Ελλάδα να παίρνει «και βούτυρο και κανόνια» – όπου «κανόνια» τα F35.