Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε χθες ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε πάνελ του Action 24, με τους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο και Δημήτρη Τάκη. Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της απόκτησης των 20+20 F-35 ο Γιώργος Τσίπρας δήλωσε ότι η διαδικασία είναι λάθος και ότι δεν μπορεί να βγαίνει ο Πρωθυπουργός και να λέει «τα παίρνουμε», δίχως να έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ. Επιχειρηματολόγησε κατόπιν ότι το να έχεις μαχητικά 4,5ης (Rafale) και 5ης (F-35) γενιάς αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερο να ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό. Τέλος, αναφέρθηκε στην γνωστή παραφιλολογία, ότι δήθεν τα F-35 όλων των χωρών -πλην του Ισραήλ- μπορούν να «κλειδωθούν» από τις ΗΠΑ, διατυπώνοντας το ερώτημα «κατά πόσο θα είναι δικά μας τα F-35 την κρίσιμη στιγμή», εννοώντας σε πιθανή εμπλοκή με την Τουρκία.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι ο κύριος Τσίπρας δεν γνωρίζει ότι η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, ήρθε κατόπιν της επιστολής της LOA (Letter of Agreement - επιστολή αποδοχής της αγοράς) του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, η οποία ήρθε σε απάντηση της LOR (Letter of Request - η επίσημη αίτηση αγοράς) του Ελληνικού κράτους για τα F-35, που είχε αποστείλει η χώρα μας τον Ιούνιο του 2022. Το αφήγημα ότι αποφάσισε ο Πρωθυπουργός να αγοράσει τα F-35 ξαφνικά μια νύχτα του Ιανουαρίου, δίχως να έχουν γίνει οι προβλεπόμενες διαδικασίες, είναι απλώς καταγέλαστο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η χρησιμοποίηση του άλλου αφηγήματος -που κατά έναν περίεργο τρόπο, μόνο Έλληνες στρατιωτικοί έχουν αναπαράξει, δίχως να έχουν δει F-35 καν με τα κιάλια...-, ότι τα F-35 μπορούν οι ΗΠΑ να μας τα «κλειδώσουν» προκειμένου να μη χρησιμοποιηθούν εναντίον της Τουρκίας. Στο επίπεδο του κώδικα, είναι παρανοϊκό να υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, καθώς αν υπάρχει κάτι τέτοιο, όλοι οι hackers των εχθρικών προς τις ΗΠΑ χωρών, θα έβαζαν τα δυνατά τους, προκειμένου να καθηλώσουν το καλύτερο αεροσκάφος που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Αν υπάρχει «τρύπα» (backdoor) τότε σίγουρα θα βρεθεί και από τους εχθρούς των ΗΠΑ, οπότε είναι λογικό να μην υπάρχει καν η δυνατότητα.

Όσο για το Ισραήλ, πράγματι έχει καταφέρει να πάρει την άδεια από τις ΗΠΑ, προκειμένου να παραμετροποιεί το λογισμικό του αεροσκάφους κι αυτό, προκειμένου να μπορούν να φορτώνουν οπλισμό ο οποίος παράγεται -και δεν εξάγεται σε άλλες χώρες- στο Ισραήλ. Ακόμη και αν πάρουμε το ψεκασμένο ενδεχόμενο, πράγματι να μπορούν να «κλειδώσουν» τα F-35 οι ΗΠΑ σε ενδεχόμενο επεισοδίου με την Τουρκία και εξαιρώντας τις μοίρες των Rafale και των F-16, αυτό που θα πρέπει να σκεφτεί ένας λογικός άνθρωπος, είναι ότι μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ έχει συναφθεί αμυντική συμφωνία. Το να υποστηρίξει κάποιος ότι οι ΗΠΑ -που δεσμεύονται από αμυντική συμφωνία- θα «κλειδώσουν» τα αεροσκάφη μας για χατίρι των Τούρκων, απλά ανήκει στην σφαίρα της επιθεώρησης.

Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα

Γιώργος Πιέρρος: «Κύριε Τσίπρα, πείτε μας πώς βλέπετε εσείς αυτή τη συμφωνία, έχετε και εικόνα της άμυνας, στο παρελθόν είχατε ασχοληθεί με αυτά τα θέματα».

Γιώργος Τσίπρας: «Θα τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή για το ζήτημα. Προσωπικά, είχα πάρει θέση από πριν τις εκλογές -όχι σε προσωπικό επίπεδο- με δύο συνεντεύξεις. Κατ' αρχάς η διαδικασία είναι λάθος για άλλη μια φορά. Δηλαδή, δεν μπορεί να βγαίνει ο Πρωθυπουργός και να ανακοινώνει "τα παίρνουμε", δεν έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ, δεν έχει υπάρξει εισήγηση προς το ΚΥΣΕΑ από τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων, άρα έχουμε πάλι μια ανακοίνωση, ελπίζω να μην πάει όπως πήγε με τα έξι επί πλέον Rafale, που μετά από μια συνάντηση με τον Μακρόν-»

Δημήτρης Τάκης: «Η ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα της επιστολής, που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός».

Γιώργος Τσίπρας: «Ναι, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει αν τα θέλουμε, αν μας κάνουνε».

Δημήτρης Τάκης: «Ε, προφανώς έχουμε αποφασίσει, αφού τα έχουμε ζητήσει τα F-35 κύριε Τσίπρα. Για αυτό ήρθε η επιστολή, δεν την έστειλαν μόνη τους».

Γιώργος Τσίπρας: «Είναι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και πάντα ακολουθούνταν, δεν ακολουθούνται τα τελευταία 4,5 χρόνια».

(...)

Γιώργος Πιέρρος: «Το συμπέρασμα της κριτικής δεν έχω κατανοήσει. Δηλαδή, ποιο είναι; Ότι θα μπορούσαμε να μην τα έχουμε πάρει;»

Γιώργος Τσίπρας: «Το συμπέρασμα της κριτικής, είναι ότι για αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους - ο κυριότερος των οποίων είναι ότι δεν θα είναι δικά μας ακριβώς τα αεροσκάφη, δεν είναι δικά μας».

Γιώργος Πιέρρος: «Ποιανού θα είναι;»

Γιώργος Τσίπρας: «Των ΗΠΑ θα είναι, οι οποίοι θέλουν να τα πάρουμε. Ακούστε να σας πω ένα απλό - γιατί δεν απαιτούνται αυτά σε δυο λεπτά. Λένε κάποιοι "εμείς είμαστε έξυπνοι" - τα έχουν πάρει 17 χώρες σήμερα, εντάξει; Και οι 17 χώρες που τα έχουν πάρει, είναι για ΝΑΤΟϊκή αποστολή. Η μόνη χώρα που μπορεί να μη χρησιμοποιείται για ΝΑΤΟϊκές αποστολές, που είναι το Ισραήλ, έχει αλλάξει όλο το ηλεκτρονικό του σύστημα. Η μόνη χώρα. Και καλά έκανε. Και έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Και με πολλή μάχη με τις ΗΠΑ για να καταφέρει να το κάνει. Είναι ένα αεροσκάφος που λόγω των ιδιαιτεροτήτων του - που ακριβώς σε αυτό οφείλονται οι πολύ μεγάλες δυνατότητες, που όντως έχει, εξαιρετικό αεροσκάφος είναι, δεν το αμφισβητεί κανείς. Την κρίσιμη στιγμή, δεν ξέρω αν θα είναι δικό μας. Στην κρίσιμη στιγμή. Που το Rafale, δεν είναι το ίδιο πράγμα».