Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που ως αντικείμενο είχε την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς γίνεται αγώνας δρόμου τα ενδεχόμενα «όχι» κάποιων βουλευτών να γίνουν «αποχή» καθώς και κάποιες «αποχές» να γίνουν «ναι». Όλα δείχνουν πως υπάρχει πολύς δρόμος προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, καθώς το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ανάμεσα στο «όχι» και την αποχή. Κανονικά δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν προτίθεται να επιβάλλει κομματική πειθαρχία για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όμως η ρητορική που κράτησαν τα στελέχη που είναι υπέρ του νομοσχεδίου, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης όλο το προηγούμενο διάστημα, υπερθεματίζοντας διαρκώς προκειμένου να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση που έφερνε το νομοσχέδιο, βγάζοντας το «προοδευτικόμετρο» και το «μεταρρυθμιστόμετρο» συνεχώς στις πολιτικές εκπομπές, άφησε τελικά έκθετο το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό, διότι ακόμη και η Ευαγγελία Λιακούλη -που είναι γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας- τελικά συγκαταλέγεται στους βουλευτές που έχουν ενστάσεις, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Την ίδια «μυωπική» προσέγγιση φυσικά είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου κι εκεί υπάρχουν διαφωνούντες. Ανεξαρτήτως εάν το συγκεκριμένο θέμα υπήρχε στις προγραμματικές θέσεις και των τριών κομμάτων, οι διαφωνίες είναι οριζόντιες και κάπως έτσι τελικά, τις μικρότερες «αναταράξεις» παραδόξως τις έχει η Νέα Δημοκρατία.

Ποιοι βουλευτές έχουν ενστάσεις

Πέραν της Ευαγγελίας Λιακούλη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να έχουν ενστάσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σύμφωνα και με τις τοποθετήσεις τους στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, είναι οι ακόλουθοι: Κατερίνα Καζάνη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Φραγκίσκος Παρασύρης, Μανώλης Χνάρης, Τάσος Νικολαϊδης, Χριστίνα Σταρακά καθώς και οι δυο μειονοτικοί βουλευτές Μπουρχάν Μπαράν και Αχμέτ Ιλχάν. Αρνητικοί στο νομοσχέδιο είναι οι Παναγιώτης Παρασκευαϊδης και Σταύρος Μιχαηλίδης.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος, για τον οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του πριν από δυο εβδομάδες, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να φέρει το νομοσχέδιο στη βουλή, μετά τις Ευρωεκλογές. Διότι όπως παρατηρεί κανείς, η περιφέρεια εκφράζει τις ενστάσεις στο νομοσχέδιο και το ΠΑΣΟΚ διατηρεί δύναμη στην περιφέρεια, όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να βγει «τραυματισμένο» από ένα νομοσχέδιο, το οποίο είχε κάνει σημαία για τόσο καιρό. Ένα κόμμα που ευαγγελίζεται την «υπεύθυνη αντιπολίτευση», ίσως θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα τους εσωτερικούς του συσχετισμούς.