Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν στο 1/3 της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ ανέρχονται οι βουλευτές που εξέφρασαν ανησυχίες, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στην άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Πρόκειται για βουλευτές της επαρχίας, οι οποίοι αναφέρουν ότι είναι δύσκολο να επικοινωνηθεί το μήνυμα, στις πιο κλειστές κοινωνίες της περιφέρειας. Οι περισσότεροι εξ αυτών, αναμένεται να κινηθούν στην αποχή και όχι στην καταψήφιση, καθώς τυχόν καταψήφιση του νομοσχεδίου, θα πλήξει το προφίλ του προοδευτικού και φιλομεταρρυθμιστή πολιτικού, που φιλοδοξεί να φιλοτεχνήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τους βουλευτές του να συμπεριφερθούν ως νομοθέτες και όχι ως σχολιαστές, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να γίνει ανοιχτά μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία και να μην δυναμώνουν οι ακραίες φωνές».

Πρόβλημα με την Λιακούλη;

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους βουλευτές εκείνους που εξέφρασαν ανησυχίες για το εν λόγω νομοσχέδιο, συγκαταλέγεται και η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη. Προφανώς, εφόσον αυτό ισχύει, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να παραμείνει στην θέση της, αν δεν υπερψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς έρχεται κόντρα στο αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη, περί του προοδευτισμού και των μεταρρυθμίσεων που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ.

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο Ανδρουλάκης

Το προηγούμενο διάστημα, το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το κοινό με τον ΣΥΡΙΖΑ αφήγημα, «γιατί δεν παραιτείται ο Βορίδης;», «δέσμιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης της Ακροδεξιάς», καθώς και της «ιδιοκτησίας» του προοδευτισμού. Όπως τελικά αποδεικνύεται, οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες, είναι οριζόντιες σε όλα τα κόμματα. Το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν να το διαγνώσουν, αποτελεί μεγάλη αποτυχία αμφότερων των ηγετικών ομάδων τους. Το πρόβλημα όμως, είναι ακόμη μεγαλύτερο για το ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει την εξής ιδιομορφία: στα αστικά κέντρα -όπως και στην Αττική- τα ποσοστά του είναι χαμηλότερα. Την μεγάλη του δύναμη, την έχει στην περιφέρεια. Συνεπώς, δεν του είναι καθόλου εύκολο του Νίκου Ανδρουλάκη, να βγει στην «κόντρα».

Και κάπως έτσι, φτάνει να παραπονιέται ο Νίκος Ανδρουλάκης, που το νομοσχέδιο -για το οποίο έκανε τον κακό χαμό το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και μήνες- έρχεται τώρα και δεν πάει για μετά τις ευρωεκλογές! Δυο πράγματα θα πρέπει να κρατήσει ο κύριος Ανδρουλάκης από αυτό το μάθημα: πρώτον, ο λαϊκισμός δεν ταιριάζει με τον μεταρρυθμισμό και δεύτερον, ο λαϊκισμός έχει συνέπειες και μάλιστα πολύ σοβαρές. Κι αν δεν πιστεύει εμάς, ας ρωτήσει κάποιον παθόντα, όπως ο Αλέξης Τσίπρας.