Τον τελευταίο καιρό οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν γίνει μήλον της έριδος τόσο για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανήκει σε αυτήν την ευρωομάδα, όσο και για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που καλοβλέπουν την αποχώρηση από την ευρωπαϊκή αριστερά και την ένταξη του κόμματός τους στους σοσιαλιστές. Πρόσφατα η επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών φάνηκε να είναι ανοιχτή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χτυπώντας συναγερμό στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πρόσφατα ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έκαναν κοινή πρόταση στην ηγεσία του Στεφάνου Κασσελάκη για ένταξη του κόμματος στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Η πρόταση αυτή έφερε ανάμεικτες αντιδράσεις εντός του κόμματος. Ωστόσο η επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλιστών, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, άνοιξε ορθάνοιχτα την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας: «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει που θέλει να βρίσκεται μετά τις ευρωεκλογές. Είναι δική του απόφαση και από εκεί και πέρα υπάρχουν διαδικασίες ένταξης. Δεν κάνουμε εικασίες για κάτι που δεν έχει ακόμα συμβεί». Μάλιστα η επικεφαλής διευκρίνισε ότι δεν έγινε ακόμη κάποιο αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ξεκαθάρισε ότι εφόσον το ζητήσουν, είναι ανοιχτή να το συζητήσουν εσωτερικά, όπως προβλέπεται.

Την ανωτέρω δήλωση της επικεφαλής των σοσιαλιστών υποδέχτηκαν με χαρά τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρότειναν την ένταξη στην ευρωομάδα και είναι έτοιμοι να κάνουν επίσημη πρόταση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο. Ο δε Στέφανος Κασσελάκης αν και έχει δηλώσει ότι το κόμμα θα παραμείνει προς το παρόν στην ευρωπαϊκή αριστερά, είναι ανοιχτός να διερευνήσει ένα ενδεχόμενο προσχώρησης στο μέλλον, ένα γεγονός που σίγουρα θα προκαλέσει νέες αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίδραση Ανδρουλάκη

Η αντίδραση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη καθώς η ευρωομάδα κινδυνεύει να έρθει στην τρίτη θέση στις προσεχείς ευρωεκλογές, πίσω από το Λαϊκό κόμμα και τους ευρωσκεπτικιστές, οπότε κάθε παραπάνω ευρωβουλευτής είναι ευπρόσδεκτος. Ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης εδώ και πολύ καιρό έχει θέσει ένα άτυπο βέτο στην ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Μάλιστα στην Χαρίλαου Τρικούπη σήμανε συναγερμός, καθώς θεωρούν ότι τέτοιες δηλώσεις πληγώνουν την εικόνα του κόμματος στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές ενώ είναι κοινό μυστικό ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθούν με τίποτα δύο ελληνικά κόμματα στην ίδια ευρωομάδα.

Το φλερτ ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κρατά από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, όταν η ευρωομάδα καλούσε τον πρώην πρωθυπουργό ως παρατηρητή στις εργασίες και τα συνέδρια της, γεγονός που ενοχλούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όταν δε αποχώρησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μεσολάβησε ώστε να μην καλέσουν τον Στέφανο Κασσελάκη σε κάποια εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, το οποίο και κατάφερε. Ωστόσο αυτή η επιτυχία του Νίκου Ανδρουλάκη κινδυνεύει μετά τις ευρωεκλογές.

Η ενόχληση του ΠΑΣΟΚ για τις φήμες προσχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές εκφράστηκε πρόσφατα με τον κατάλληλο τόνο από τον Δημήτρη Μάντζο, ο οποίος δήλωσε γεμάτο νόημα: «Οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται για ένα κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά». Στο ΠΑΣΟΚ θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο προσχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με παρασκηνιακές κινήσεις, ωστόσο φαίνεται ότι η υπόθεση έχει πολύ μέλλον μπροστά της και θα προκαλέσει αναταράξεις και στα δύο κόμματα.