Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοινώνει μέτρα για την περαιτέρω στήριξη των αγροτών αναζητώντας τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτείτα, η αντιπολίτευση, αξιωματική και ελάσσονα, τρέχει στα μπλόκα για μια χούφτα ψήφους, τάζοντας λεφτά με ουρά. Παράλληλα επιχειρεί να ρίξει λάδι στη φωτιά εκτιμώντας πως οι κινητοποιήσεις θα δημιουργήσουν συνθήκες χάους και αγανάκτησης.

Η AGROTICA, η έκθεση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, έγινε σημείο αναφοράς για τους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους. Έγινε όμως σημείο αναφοράς και για την αντιπολίτευση με τους αρχηγούς των κομμάτων να σπεύδουν να βρεθούν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ αναζητώντας λίγες ψήφους μεταξύ των αγροτών, ενώ περνούν και από μπλόκα για να καταγγείλουν την κυβέρνηση.

Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και Κυριάκος Βελόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης, από κοντά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έρχονται να χαϊδέψουν τα αυτιά των αγροτών υποσχόμενοι μέτρα που δεν έχουν κοστολογήσει, μοιράζοντας μερικές δεκάδες εκατομμύρια από χρήματα που δεν υπάρχουν και κυρίως δεν πρόκειται να τους ζητήσει κανείς να τα δώσουν.

Στόχος να καπελώσουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Να εμφανιστούν ως… ποιμενάρχες τους και αφού δηλώσουν τη… στήριξή τους, στη συνέχεια να τους χρησιμοποιήσουν για να κατασκευάσουν αντιπολιτευτικά αφηγήματα ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Κύριο μέλημά τους είναι να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και να «κουμπώσουν» με αυτές μιας μειοψηφίας του φοιτητικού κόσμου.

Με τον τρόπο αυτόν ευελπιστούν πως θα δημιουργηθεί κύμα αγανάκτησης και οργής κατά της κυβέρνησης. Να γίνει αυτό που από το 2019 επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ -από κοντά πλέον και το ΠΑΣΟΚ- δηλαδή να δημιουργηθεί ένα κύμα που ενδεχομένως θα αλλάξει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Θα δώσει πόντους στα κόμματα της αντιπολίτευσης για ν' ανεβάσουν τα ποσοστά τους που σημειώνουν ιδιαιτέρως χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις.

Το ενδεχόμενο να παρασυρθούν οι αγρότες και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους είναι ορατό. Μόνο που στην περίπτωση που προχωρήσουν σε άλλες μορφές, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των δρόμων, δύναται να προκληθεί η απώλεια της στήριξης που σήμερα δείχνει να τους παρέχει η πλειοψηφία των πολιτών.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι διαμαρτυρίες δεν είναι άδικες. Ξεκαθάρισε όμως πως η κυβέρνηση θα δώσει αυτό που μπορεί να δώσει και δεν θα υποσχεθεί κάτι που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει προβλήματα στην πορεία της χώρας και σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Την τελευταία φορά πάντως που οι πολίτες αποφάσισαν να ακολουθήσουντο «λεφτά υπάρχουν» αλλά και το «θα χτυπάμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν» όλοι γνωρίζουμε πού οδηγήθηκε η χώρα…