ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τάζουν στους πάντες τα πάνα. Έτσι και τώρα. Εμφανίζονται να υπόσχονται στους αγρότες ότι θα τους λύσουν όλα τα προβλήματα προτείνοντας μέτρα ακοστολόγητα. Μέτρα που για να ληφθούν δεν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και η μόνη λύση θα ήταν η επιβολή νέων φόρων.

Το αφήγημα της αναχρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με τις υποσχέσεις που δίνουν Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης αυτήν τη φορά στους αγρότες. Έχουν προηγηθεί άλλες κοινωνικές ομάδες και παραγωγικές τάξεις που έχουν λάβει ανάλογες υποσχέσεις.

Το ερώτημα όμως παραμένει: Πού θα βρεθούν, σύντροφοι, τα λεφτά; Τα λεφτόδεντρα τελείωσαν. Πνίγηκαν στα πανηγύρια του Συντάγματος και στους ήχους των νταουλιών που χτυπούσαν για να χορεύουν οι αγορές. Ήταν τότε που ακολούθησαν το κλείσιμο των τραπεζών και οι ουρές στα ATM για ανάληψη 20 ευρώ.

Το θέμα δεν είναι αστείο όμως. Διότι, εν όψει των ευρωεκλογών και της αγωνίας που διακατέχει τους δύο προέδρους, μπορεί να δίνουν υποσχέσεις και να δηλώνουν πως διαθέτουν μαγικές λύσεις, όμως αυτό που επί της ουσίας κάνουν είναι να δυναμώνουν τον λαϊκισμό. Και να ποτίζουν το δέντρο στις ρίζες του οποίου βρίσκονται τα άκρα – και της Δεξιάς και της Αριστεράς.

«Να μας πείτε τι προτείνετε και βέβαια καλό είναι να μας επισημάνετε και από πού θα προέλθει αυτή η χρηματοδότηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην ώρα του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, μόνο που το μήνυμα αυτό αφορούσε και αφορά όλα τα κόμματα.

Όλους όσοι, δηλαδή, εμφανίζονται σήμερα να προστρέχουν στα μπλόκα αναζητώντας ψήφους και ρίχνοντας παράλληλα λάδι στη φωτιά των κινητοποιήσεων μήπως και τους κάτσει τελικά ένα κύμα αγανάκτησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας «άκουσα, μιας και βλέπω εδώ συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά τα οποία διάβασε ο κ. Κασσελάκης. Δεν μου φάνηκε να γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα. Αφήστε να κρίνει κάποιος που μας ακούει αν τα ξέρουμε εμείς καλύτερα από εσάς. Δεν θα το κρίνετε ούτε εσείς ούτε εγώ. Ένας κατάλογος που εκστόμισε, δεν μπορούσε να τον κοστολογήσει».

Για να καταλήξει: «Κοιτάξτε να δείτε, οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν, αλλά σε λάθος εποχή».

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως όταν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος το περίσσευμα επιστρέφει στους πολίτες. Σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Στην περίπτωση μάλιστα των αγροτών ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι έχουν δίκιο, χωρίς βέβαια να παραλείψει τι έχει κάνει η κυβέρνησή του και κυρίως πώς και με ποιον τρόπο τούς έχει στηρίξει.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ότι για να βρεθούν αυτά που υπόσχεται η αντιπολίτευση απαιτούνται πόροι. Αλλά σήμερα το θέμα είναι πώς θα προκύψουν οι πόροι εάν κάποιος βάλει νέους φόρους. Όχι ότι στην αντιπολίτευση, ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κάποιο πρόβλημα. Ως κυβέρνηση το έχουν αποδείξει φορολογώντας ό,τι κινείται. Αλλά και στη συνέχεια ως αντιπολίτευση δεν έχουν κρύψει το γεγονός πως η επιβολή φόρων βρίσκεται πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

Ας το πουν όμως. Και ας προχωρήσουν σε μια σοβαρή και τεκμηριωμένη κοστολόγηση όσων υπόσχονται. Για να δουν και οι πολίτες τι λένε και τι τελικά δεν λένε…