ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, πέραν της… επένδυσης στις αγροτικές κινητοποιήσεις, εμφανίζονται να προσφέρουν πολιτική κάλυψη στις καταλήψεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και σχολείων. Η θέση ότι οι καταλήψεις δεν είναι παράνομες δείχνει την αγωνία των δύο πολιτικών αρχηγών και την απόφασή τους να ψαρέψουν ψήφους στα θολά νερά των αντιδράσεων.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν δημοσίως ότι οι καταλήψεις πανεπιστημίων δεν είναι παράνομες, αλλά αποτελούν «μορφή αγώνα», όπως έκανε για παράδειγμα ο Γιώργος Τσίπρας, αν και έχουν προηγηθεί κι άλλοι. Το κόμμα με ανακοινώσεις του κλείνει το μάτι στους καταληψίες εξαπολύοντας επιθέσεις στην κυβέρνηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Από την άλλη πλευρά, στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίσθηκε να δηλώνει ότι οι καταλήψεις δεν είναι παράνομες, λαμβάνοντας θέση ανάλογη. Ταυτόχρονα υποστηρίζει πως δεν είναι αντίθετος στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά υπό… προϋποθέσεις. Θέση που αφήνει ανοιχτό φυσικά και το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός των ημερών χρησιμοποιώντας προσχήματα, όπως έπραξε άλλωστε και με την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Με τα στελέχη των δύο κομμάτων να σημειώνουν ότι στις ευρωεκλογές θα κριθούν και οι ηγεσίες των κομμάτων –ο Νίκος Παππάς το είπε ήδη για την περίπτωση Κασσελάκη και ΣΥΡΙΖΑ δημοσίως– οι αρχηγοί και οι στενοί συνεργάτες τους εμφανίζονται να αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Και στο πλαίσιο αυτό επενδύουν στη δημιουργία κλίματος αρνητικού για την κυβέρνηση με στόχο να φτάσει η χώρα στις ευρωεκλογές με την αίσθηση ότι οι πολίτες αντιδρούν και δύναται να προχωρήσουν σε ψήφο διαμαρτυρίας.

Ουσιαστικά επενδύουν στη δημουργία ενός αρνητικού κλίματος και ενός κλίματος οργής προκειμένου να μαζέψουν μια χούφτα ψήφους. Αδιαφορούν, μπροστά στο μικροκομματικό τους συμφέρον, για την πορεία της χώρας και καλύπτουν ή στηρίζουν πολιτικά οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης ψαρεύοντας στα θολά νερά της διαμαρτυρίας.

Το τραγικό είναι ότι επιχειρούν να «νομιμοποιήσουν» μια παράνομη πράξη, όπως είναι η κατάληψη, προσφέροντας πολιτική... κάλυψη την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη και εισαγγελική έρευνα.  ΄Πράξη που, είτε αυτή αφορά τους δρόμους –όπως απειλούν οι αγρότες–είτε αφορά τα πανεπιστήμια που κλείνουν με δήθεν αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί νόμιμη.

Αυτό που παραγνωρίζουν κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι ανάλογες προσπάθειες την προηγούμενη τετραετία έπεσαν στο κενό. Οι πολίτες, η μεγάλη πλειοψηφία, γύρισαν την πλάτη. Και οι παραστάσεις που δόθηκαν δεν έκοψαν εισιτήρια, όπως φάνηκε και στις εθνικές εκλογές…