Στον εισαγγελέα θα πηγαίνουν στο εξής όλοι οι καθηγητές που διδάσκουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της χώρας όταν δεν θα δέχονται να εξετάζουν τους φοιτητές τους εξ αποστάσεως. Αφορμή ήταν η κατεπείγουσα έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τους καθηγητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ που αρνούνται να εξετάσουν τους φοιτητές τους με την ηλεκτρονική μέθοδο.

 Η απόφαση του Πανεπιστημίου:


H Συνέλευση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στη συνεδρία της με αριθμό 8α/1-2-2024 αποφάσισε:

-Να μη διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις καθώς θεωρεί ότι δεν πληρούται η οριζόμενη εκ του νόμου 4597/2002 (Αρ. 65, π. 4, εδ. β) προϋπόθεση του αδιάβλητου της διαδικασίας της αξιολόγησης.

-Να εξετάσει την κατ' εξαίρεση εφαρμογή κάθε πρόσφορου τρόπου διεξαγωγής εξετάσεων διπλωματικών εργασιών, διδακτορικών διατριβών, φοιτητών Erasmus και ολιγομελών ομάδων τελειόφοιτων.

Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος του τμήματος και ήταν μια εξ αυτών που φέρεται να πυροδότησε την εισαγγελική αντίδραση προκειμένου να διερευνηθεί και να αποτιμηθεί ποινικά, αν δηλαδή υπάρχει κάποια παραβίαση νόμου.

Ήδη για το θέμα των ΑΕΙ έχει υπάρξει:

Παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου που διέταξε εισαγγελική έρευνα για το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών, εκτός των καταληψιών, και των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων για παραλείψεις ενεργειών στην αποτροπή των καταλήψεων. Παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης που διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης τόσο για τους συμμετέχοντες στις καταλήψεις όσο και για τις διοικήσεις των πανεπιστήμιων που δεν τις απέτρεψαν.




Αφορμή στάθηκαν καταγγελίες ορισμένων φοιτητών ότι δέχθηκαν επιθέσεις επειδή αντέδρασαν στις καταλήψεις.

Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης παρήγγειλε έρευνα στην Αστυνομία να διαπιστώσει εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, της παράνομης βίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της παράβασης καθήκοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητείται να εξεταστούν οι καταγγέλλοντες και παράλληλα να αναζητηθούν αποφάσεις της Πρυτανείας για τη λήψη μέτρων αποτρεπτικών για τις καταλήψεις.