Σε περίπου 150 σχολές συνεχίζονται οι καταλήψεις ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα μη κραιτκά πανεπιστήμια.

Ωστόσο, ύστερα από τις πρόσφατες αποφάσεις των Συγκλήτων των περισσοτέρων πανεπιστημιακών τμημάτων που τελούν υπό κατάληψη να προχωρήσουν στη διαδικτυακή διεξαγωγή των εξετάσεων, παρατηρούνται σημάδια αποκλιμάκωσης, με τις καταλήψεις σιγά σιγά να σταματούν, κι ενώ είχαν προηγηθεί σοβαρές καταγγελίες για προσπάθειες μειοψηφιών να κλείνουν ετσιθελικά σχολές. Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε χθες για τη διαχρονική προσπάθεια της αριστεράς να στήσει προβοκάτσιες, σημειώνοντας ότι «επιδιώκουν διαχρονικά τη δημιουργία έντασης και ενδεχομένως περιστατικών που θα δημιουργήσουν ένταση». 

Σύμφωνα, πάντως, από τη μέχρι στιγμής ενημέρωση για τις εξετάσεις και τα μαθήματα ισχύουν, σύμφωνα με το protothema.gr, τα ακόλουθα:

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ενώ μέχρι τη Δευτέρα, 5/2, θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό Τμήμα.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) ελήφθη η απόφαση να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως οι εξετάσεις σε όσες περιπτώσεις διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Επίσης, στα Τμήματα, όπου δεν έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες 13 εβδομάδες μαθημάτων για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου, τα μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά. Ωστόσο, τέσσερις από τις εννέα συνολικά σχολές του ΕΜΠ - η Σχολή Χημικών Μηχανικών, η ΣΕΜΦΕ (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών), η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών – οι οποίες τελούν υπό κατάληψη, αρνούνται να υιοθετήσουν τη λύση των εξ αποστάσεως εξετάσεων, επειδή θεωρούν ότι δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών προχώρησαν στη λήξη της κατάληψης. Η έναρξη του εαρινού εξαμήνου στο ΕΜΠ προγραμματίζεται για τις 12/2/2024.

Σε διαδικτυακές εξετάσεις για τις υπό κατάληψη σχολές, προχωρά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Οι εξετάσεις θα λάβουν χώρα μεταξύ 7 και 24 Φεβρουαρίου 2024 και έχει ήδη αναρτηθεί το σχετικό πρόγραμμα.

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, προς το παρόν εκκρεμεί η απόφαση για τις εξετάσεις ενώ προκρίνεται η δια ζώσης πραγματοποίησής τους. Επειδή δεν έχει χαθεί ουσιαστικά χρόνος από την εξεταστική, αναμένεται η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων για το αν θα συνεχίσουν τις καταλήψεις και μετά τις 6/2. Αν αυτές σταματήσουν, οι εξετάσεις μετατίθενται για την εβδομάδα 19-24/2, πριν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου. Αν συνεχιστούν οι καταλήψεις, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 7/2 χωρίς να αποκλείεται η λύση των διαδικτυακών εξετάσεων.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς η διεξαγωγή εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου θα πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος, στο διάστημα μεταξύ 2 και 9 Φεβρουαρίου 2024.

Τη διενέργεια διαδικτυακών εξετάσεων μέχρι να υπάρξει η δυνατότητα για δια ζώσης διεξαγωγής τους, αποφάσισε και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).

Στην ίδια απόφαση για διαδικτυακές εξετάσεις οδηγήθηκε και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση των μαθημάτων, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι 13 εβδομάδες του χειμερινού εξαμήνου, αποφασίστηκε επίσης, η εξ αποστάσεως πραγματοποίησή τους.

Τη διαδικτυακή διεξαγωγή των εξετάσεων χειμερινού εξαμήνου των φοιτητών στα τμήματα, που τελούν υπό κατάληψη, αποφάσισε ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αποφασίστηκε η διαδικτυακή διεξαγωγή των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου στα Τμήματα του ΔΠΘ που τελούν υπό κατάληψη, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου. Η εξεταστική περίοδος ξεκινά στις 7 Φεβρουαρίου.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στη διενέργεια εξ αποστάσεως εξετάσεων στα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, καθώς θεωρούν πως διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η εξέταση με διαδικτυακά μέσα των φοιτητών Erasmus, καθώς και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών - διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών – και πάλι, για τα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη. Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο, θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου. Για τη διενέργεια των εξετάσεων, προτείνεται η περίοδος 10-18 Φεβρουαρίου 2024.

Οι εξετάσεις των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου.

Το ίδιο θα ισχύσει και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όπου εκτός από τη διενέργεια τηλε-εξετάσεων, η Σύγκλητος αποφάσισε να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά οι διαλέξεις στα μαθήματα για τα οποία δεν έχουν συμπληρωθεί οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου στο διάστημα μεταξύ 01.02.2024 και Δευτέρα 05.02.2024 (το πρόγραμμα ανακοινώθηκε από τις Σχολές).

Σχετικά με τις εξετάσεις, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν, η Σύγκλητος θα αποφασίσει για τις ημερομηνίες διενέργειας της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου από την Τρίτη 06.02.2024 και μετά.

Ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως θα διεξαχθούν οι εξετάσεις και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ), σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου.

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα με τις σχολές που τελούν υπό κατάληψη, σύμφωνα με τα «Φοιτητικά Νέα»