Συνεχίζει να σκέφτεται πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νικόλας Φαραντούρης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά και στη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. Κληθείς να σχολιάσει τις τεκτονικές αλλαγές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Φαραντούρης είπε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα, πάσχιζα να μιλήσω για θέσεις, για πολιτικές προτάσεις και κυρίως, για έξοδο απ' το σπιράλ φθοράς και απαξίωσης, με πρωτοβουλίες εξωστρέφειας. Για αυτό είχα προτείνει κιόλας την προσφυγή εκ νέου στα μέλη, παρότι μπορεί να δυσαρέστησα αρκετούς φίλους στον ΣΥΡΙΖΑ, που μου λέγαν ότι "η κόπωση των μελών, δεν δικαιολογεί επαναπροσφυγή στα μέλη". Όμως, δεν ήθελα αυτή την απαξιωτική διαδικασία να κυριαρχήσει». Αυτή η «μεγαθυμία» του κυρίου Φαραντούρη, που καλούσε και εκείνος -δημοσίως- τον Στέφανο Κασσελάκη να παραιτηθεί «για να μην απαξιωθεί» -αν και ουδέποτε διατυπώθηκε κάπως έτσι-, μάλλον για λόγο με ιδιοτελή κίνητρα μας κάνει.

Κι αυτό διότι στο σχόλιο της δημοσιογράφου για την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, ο κύριος Φαραντούρης είπε πως «είναι πρωτοφανή αυτά, έτσι; Η έκπτωση ενός πολιτικού αρχηγού και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εν πάση περιπτώσει, αυτό έγινε. Θα περίμενα μεγαλύτερη πολιτική οξυδέρκεια, ώστε να αποφευχθεί από την ίδια την ηγεσία. Στο κάτω - κάτω της γραφής, ο λόγος μας πρέπει να είναι ενωτικός, συμπεριληπτικός, προληπτικός και κυρίως, όχι προσωπικός λόγος, ιδιοτελής». Δηλαδή, όχι μόνο «πατάει τον κάλο» του Στέφανου Κασσελάκη με αυτή την ψευδό-«comme il faut» διατύπωση, περί της πολιτικής οξυδέρκειας, αλλά του δίνει και μια τελευταία «μαχαιριά» υιοθετώντας απολύτως την ρητορική των «87» εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη. Οι φήμες ότι πέριξ του Κολωνακίου ακούστηκε φωναχτά η φράση «et tu Brute?», ελέγχεται. Κυρίως, διότι είναι μάλλον δύσκολο να γνωρίζει λατινικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το σκέφτεται για υποψήφιος για αρχηγός

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου εάν θα είναι υποψήφιος, ο κύριος Φαραντούρης είπε ότι «πλέον έχουμε μια καινούρια πραγματικότητα. Το σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά. Δέχομαι ισχυρές εισηγήσεις από φίλους σε όλη την Ελλάδα και αν μπορέσω να αποτελέσω έναν κεντρομόλο πόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ -πέρα από τα αρχηγιλίκια και τα προεδριλίκια-, αν μπορούμε και όποιος μπορεί, να αποτελέσει έναν τέτοιο πόλο -γιατί έχουν επικρατήσει φυγόκεντρες τάσεις όλον αυτόν τον καιρό-, με χαρά θα τον έπαιζα προς όφελος της παράταξης. Κι εν πάση περιπτώσει, χάριν της εξωστρέφειας και της πολιτικής αντιπαράθεσης, διότι αρκετά με τα προσωπικά και αρκετά με τα κουτσομπολιά». Το ερώτημα είναι ένα: από ποιον δέχεται τις ισχυρές εισηγήσεις; Από διάφορους που συναντά στα καφενεία, στην (αδιαμεσολάβητη) περιοδεία που κάνει μόνος του στην επικράτεια;

Η αλήθεια είναι ότι η όλη τοποθέτηση του Νικόλα Φαραντούρη ότι δέχεται παραινέσεις από «φίλους σε όλη την Ελλάδα», προκειμένου να κατέβει για αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια τεράστια μπλόφα. Διότι ουδείς θα εξέφραζε δημοσίως τέτοιες σκέψεις, εάν απλώς του είπαν σε δέκα καφενεία «Νικόλα προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα». Για να τολμήσει κανείς να πει δημοσίως ότι το σκέφτεται ως ενδεχόμενο, σημαίνει ότι έχει παραγγείλει σε δημοσκοπική εταιρεία αντίστοιχη μέτρηση. Κι απ' τις φήμες που κυκλοφορούν στην «πιάτσα», δεν έχει ακουστεί -μέχρι τώρα τουλάχιστον- κάτι σχετικό.

Η μπλόφα λοιπόν έγκειται στον σχεδιασμό που «στράβωσε» (όπως είχαμε γράψει και την περασμένη Παρασκευή) ακόμη περισσότερο. Όπως είχαμε γράψει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κύριος Φαραντούρης προσέβλεπε στην στήριξη από τον Παύλο Πολάκη, με το σκεπτικό ότι θα ήταν αρκετά πιθανό να μην είναι υποψήφιος ο ίδιος, για την ηγεσία του κόμματος. Όλα αυτά ανατράπηκαν στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, όπου ο Παύλος Πολάκης είπε καθαρά και ξάστερα ότι προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε το μόνο που μένει στον -ήδη- εκτεθειμένο Νικόλα Φαραντούρη, είναι να «πουλήσει» σε κάποιο «στρατόπεδο» των υποψηφίων, τη δική του στήριξη. Για αυτό άλλωστε και οι δηλώσεις του, είναι σε αυτή την ασαφή και σαθρή βάση. Τώρα το που θα προσκολληθεί τελικά ο «Χάρης Δούκας του ΣΥΡΙΖΑ», μένει να φανεί τις προσεχείς ημέρες.

Η δήλωση του Νικόλα Φαραντούρη

Νικόλας Φαραντούρης: «Εγώ όλο το προηγούμενο διάστημα, πάσχιζα να μιλήσω για θέσεις, για πολιτικές προτάσεις και κυρίως, για έξοδο απ' το σπιράλ φθοράς και απαξίωσης, με πρωτοβουλίες εξωστρέφειας. Για αυτό είχα προτείνει κιόλας την προσφυγή εκ νέου στα μέλη, παρότι μπορεί να δυσαρέστησα αρκετούς φίλους στον ΣΥΡΙΖΑ, που μου λέγαν ότι "η κόπωση των μελών, δεν δικαιολογεί επαναπροσφυγή στα μέλη". Όμως, δεν ήθελα αυτή την απαξιωτική διαδικασία να κυριαρχήσει και να οδηγήσει -»

Νίκη Λυμπεράκη: «Να καθαιρεθεί δηλαδή. Να υπάρξει έκπτωση, καθαίρεση».

Νικόλας Φαραντούρης: «Είναι πρωτοφανή αυτά, έτσι; Η έκπτωση ενός πολιτικού αρχηγού και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εν πάση περιπτώσει, αυτό έγινε. Θα περίμενα μεγαλύτερη πολιτική οξυδέρκεια, ώστε να αποφευχθεί από την ίδια την ηγεσία. Στο κάτω - κάτω της γραφής, ο λόγος μας πρέπει να είναι ενωτικός, συμπεριληπτικός, προληπτικός και κυρίως, όχι προσωπικός λόγος, ιδιοτελής. Εγώ, με ξέρετε τόσα χρόνια στην πολιτική -δόξα τω Θεώ- με δουλειά μπήκα στην πολιτική. Εικοσιπέντε χρόνια δικηγόρος και καθηγητής και πλέον ευρωβουλευτής (...) τώρα ως προς τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ -»

Νίκη Λυμπεράκη: «Θα είστε υποψήφιος;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Πλέον έχουμε μια καινούρια πραγματικότητα. Το σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά. Δέχομαι ισχυρές εισηγήσεις από φίλους σε όλη την Ελλάδα και αν μπορέσω να αποτελέσω έναν κεντρομόλο πόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ -πέρα από τα αρχηγιλίκια και τα προεδριλίκια-, αν μπορούμε και όποιος μπορεί, να αποτελέσει έναν τέτοιο πόλο -γιατί έχουν επικρατήσει φυγόκεντρες τάσεις όλον αυτόν τον καιρό-, με χαρά θα τον έπαιζα προς όφελος της παράταξης. Κι εν πάση περιπτώσει, χάριν της εξωστρέφειας και της πολιτικής αντιπαράθεσης, διότι αρκετά με τα προσωπικά και αρκετά με τα κουτσομπολιά».