Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, στη χθεσινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης όταν πήρε τον λόγο, ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να εκκινήσει ο ίδιος τις διαδικασίες διαδοχής του, ενώ στην περίπτωση που δεν υπακούσει στο «κέλευσμα» του αψύ Σφακιανού, ο Παύλος Πολάκης είπε ότι θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, υπονοώντας φυσικά την πρόταση μομφής. Τα προβλήματα του Στέφανου Κασσελάκη όμως, δεν σταματούν εδώ. Απεναντίας, από εδώ αρχίζουν. Κατ' αρχάς διότι μοιραία θα πρέπει να ξαναμπεί στη διαδικασία αναβάπτισης -ή αποπομπής του- είτε το θέλει είτε όχι. Το κυριότερό του πρόβλημα, όμως, είναι ότι ακόμη κι αν καταφέρει να κρατηθεί στην ηγεσία του κόμματος, θα συνεχίσει να αμφισβητείται. Ιδίως από τη στιγμή που δημοσκοπικά είναι πλέον τρίτο κόμμα, πίσω απ' το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει... υπηρεσιακό αρχηγό!

Μια τυχόν επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη, σε αυτήν την αναπόφευκτη εκλογή ανάδειξης ηγεσίας, στην πραγματικότητα το μόνο που εγγυάται είναι μια νέα, γερή διάσπαση. Ούτε ο Παύλος Πολάκης πρόκειται να μείνει στο κόμμα, αλλά ούτε και η ομάδα των «87», ιδίως εφόσον μια νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στη διαδικασία, είναι με μικρή διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο. Η σημερινή δήλωση του Νίκου Παππά -δεδομένου ότι είναι ο κύριος υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη-, ότι «καλώς επέστρεψε ο Πολάκης», είναι καθ' όλα ενδεικτική.

Ποιοι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι;

Εδώ αρχίζουν και περιπλέκονται τα πράγματα, μιας και υπάρχει πολύ παρασκήνιο πίσω από την όλη υπόθεση. Όπως όλα δείχνουν, οι διεκδικητές της ηγεσίας θα είναι σίγουρα ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης. Για τον Παύλο Πολάκη δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, μιας και μια τυχόν αποτυχία του, θα τον φέρει στο «πραγματικό του μπόι», όπως ακριβώς συνέβη και με τον Νίκο Παππά, στην περσινή εκλογική μάχη. Θα πάψει να φαντάζει ως το «βαρύ πολιτικό χαρτί» του κόμματος, διότι τα ποσοστά από τη συγκεκριμένη διαδικασία φέρνουν άπαντες στο μπόι τους, δίχως καμία δικαιολογία.

Και κάπου εδώ έρχεται το περίπλοκο του πράγματος που είπαμε και παραπάνω: η σημερινή αναγγελία του Νικόλα Φαραντούρη ότι το σκέφτεται πολύ σοβαρά να δοκιμάσει να πάρει την ηγεσία του κόμματος, μόνο τυχαία δεν είναι. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο αρχικός σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα ήταν να μπορέσει να επιβάλει τον Νικόλα Φαραντούρη στον ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο αντίστοιχος «Φαραντούρης» -δηλαδή, ο Χάρης Δούκας-, ούτως ώστε να μπορέσει να φτιάξει εκείνος τον πολιτικό οργανισμό, υπό του οποίου τη σκέπη θα έρθει και θα ενωθεί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με τους δυο πρόθυμους αρχηγούς του. Για αυτό και τις περασμένες ημέρες έκανε δηλώσεις «ήξεις - αφήξεις» ο Νικόλας Φαραντούρης, δηλώνοντας «παρών» στις εξελίξεις, αλλά και διαψεύδοντας μετά από μερικά δευτερόλεπτα, ότι έχει πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα.

Το πράγμα όμως «στράβωσε» με την υποψηφιότητα Φάμελλου, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα στηρίξουν αναφανδόν οι «87», διότι τον συγκεκριμένο σχεδιασμό είτε δεν τον είχαν πληροφορηθεί, είτε δε συμφωνούσαν ευθύς εξαρχής, κι απλώς δεν διατύπωσαν επιφυλάξεις, μέχρι να ανακοινώσει την πρόθεσή του ο Σωκράτης Φάμελλος. Το τι οδήγησε τον Σωκράτη Φάμελλο στη συγκεκριμένη απόφαση, μάλλον είναι προφανές: η λάσπη και η στοχοποίηση από τα συριζοτρόλ του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και η κοινή ομολογία των στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματος, ότι ήταν ένας πολύ αξιοπρεπής μεταβατικός πρόεδρος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέπειτα.

Γιατί ο Φαραντούρης δήλωσε ότι θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία;

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κύριος Φαραντούρης αισθάνθηκε «πουλημένος» κι έτσι, γνωρίζοντας τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει και ο Παύλος Πολάκης -ο οποίος φοβάται όσο μια οριακή νίκη, τόσο και πολύ περισσότερο μια ενδεχόμενη ήττα-, θέλησε να πάρει ένα «πολιτικό ρίσκο». Έχοντας το παραπάνω ως δεδομένο, ανακοινώνει δημοσίως την πρόθεσή του να κατέβει για υποψήφιος αρχηγός του κόμματος, παρά το γεγονός ότι και ο Σωκράτης Φάμελλος –ο οποίος στηρίζεται από τους «87»–, θα είναι επίσης υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον οποίο ο Νικόλας Φαραντούρης προέβη τελικά σε αυτή την κίνηση, είναι διότι ελπίζει στη στήριξη του Παύλου Πολάκη! Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει υπάρξει κάποια συνομιλία μεταξύ των δυο ανδρών. Το βέβαιο είναι όμως ότι θα φανεί τις προσεχείς ημέρες, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αν και «δεν του βγήκε» του Παύλου Πολάκη η πρώτη φορά που δοκίμασε να «φυτέψει» δικό του αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ -τον Στέφανο Κασσελάκη-, το ενδεχόμενο να στηρίξει τον Νικόλα Φαραντούρη είναι πολύ πιθανό. Κυρίως, διότι θα εξασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να αποδομηθεί το πολιτικό του «βάρος».