«Η οργή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ ξεχειλίζει», επισημαίνει ο βουλευτής του κόμματος, Πέτρος Παππάς και προθέτει πως δεν έχει μιλήσει με τον κ. Κασσελάκη, ούτε ξέρει ποιος είναι ο σχεδιασμός του.
Ειδικότερα, τις τρέχουσες και ραγδαίες εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ-καθώς μετά την ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή, πέρασε με 163 ψήφους υπέρ και 120 κατά, η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη που κατέθεσαν οι «87» και στήριξε ο Παύλος Πολάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Πέτρος Παππάς, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Νομίζω ότι σήμερα είναι η ώρα να μιλήσουμε, ακριβώς, διότι η οργή του κόσμου ΣΥΡΙΖΑ, ξεχειλίζει για όσα συμβαίνουν στο κόμμα». Αυτό υπογράμμισε ο κ. Παππάς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, υποστηρίζοντας παράλληλα το εξής «Αυτό το οποίο πιστεύω εγώ και το πιστεύει και μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου από χθες λαμβάνω εκατοντάδες μηνύματα, τηλεφωνήματα οργισμένων ανθρώπων, οι οποίοι μου λένε ότι αυτό το οποίο συνετελέσθη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια εκτροπή, μια ανατροπή της βούλησης των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι προσήλθαν στην κάλπη πριν από 11 μήνες και εξέλεξαν ως πρόεδρό τους τον Στέφανο Κασσελάκη, δίνοντάς του την εντολή να μετασχηματίσει την πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σύγχρονη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Και είναι εκτροπή διότι στην πραγματικότητα είναι κόντρα στην βούληση της πλειοψηφίας της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Και έγινε τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνταν συντεταγμένα σε ένα συνέδριο καταστατικό προκειμένου επιτέλους να γίνει ένα κανονικό, σοβαρό κόμμα. Διότι, αυτό το κόμμα το οποίο έχουμε σήμερα δεν είναι ένα κανονικό κόμμα (…). Είναι ένα κόμμα το οποίο διεξάγει ψηφοφορίες στις οποίες οι μισοί ψηφίζουν σε μια κλειστή κάλπη κρυφά και 70 μέλη ψηφίζουν τηλεφωνικά ανοικτά (…). Οι κανόνες της δημοκρατίας, θεωρώ ότι δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία και η ώρα της ψήφου είναι μία θεμελιώδης λειτουργία, δημοκρατική. Ή ψηφίζουμε όλοι κρυφά ή ψηφίζουμε όλοι ανοιχτά. Δεν υπάρχει μικτή διαδικασία πουθενά στον πολιτισμένο και δημοκρατικό κόσμο. Δεν νοείται να υπάρχει κατά το ήμισυ μυστική και για άλλους να υπάρχει φανερή ψήφος. Αυτό νομίζω ότι το αντιλαμβάνεται ο καθένας».
«Εδώ που φτάσαμε, πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην εκλογή νέου Προέδρου»
Εν συνεχεία, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να τονίσει το εξής «Αυτό το οποίο απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ όλον τον τελευταίο χρόνο είναι στο να συνειδητοποιήσει αυτό που συμβαίνει τα πολλά τελευταία χρόνια, ότι δηλαδή χάνει διαρκώς την αξιοπιστία του στην κοινωνία και ότι αυτό το οποίο του ζητήθηκε ως μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια το καλοκαίρι του 2023 είναι να αλλάξει ριζικά, γιατί είναι ένα κόμμα αναντίστοιχο της βάσης του. Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, ως κεντροαριστεροί, ως προοδευτικοί και σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν προέρχεται από αυτό το κομμάτι της ανανεωτικής Αριστεράς. Με αυτή την περίφημη κομματική καθαρότητα που δεν ξέρω, κάποια στιγμή μου θυμίζει και τους ορθόδοξους Εβραίους (…). Σημασία έχει αυτό το οποίο καταδυναστεύει συστηματικά όλους τους υπολοίπους, το οποίο τους διώχνει στην πραγματικότητα. Και το είδαμε αυτό από το κόμμα, το οποίο όταν προσπαθεί να αυτονομηθεί και να κάνει μια δική του προσπάθεια, καταλήγει εκεί που κατέληξε η νέα Αριστερά. Και για να μην πλατειάζω, εγώ θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα-αφού φτάσαμε ως εδώ, όπως φτάσαμε και κακώς φτάσαμε, αλλά φτάσαμε-στην εκλογή νέου προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί δια της κωλυσιεργίας αυτό να παραπεμφθεί, να γίνει, για παράδειγμα, όπως ακούω ότι υπάρχει σχεδιασμός τον Μάρτιο του 2025 (…). Με καμία ηρεμία και καμία καταλλαγή δεν θα προχωρήσουμε. Θα εκφράσουμε- και εγώ, τουλάχιστον ως εκλεγμένος βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο-θα εκφράσω τους ψηφοφόρους μου εκείνους, οι οποίοι με μεγάλη πλειοψηφία προσήλθαν και εξέλεξαν τον Στέφανο Κασσελάκη. Δεν είναι το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Είναι ο εκλεγμένος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανετράπη μία διαδικασία την οποία θεωρώ πολιτικά ανήθικη».
Για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Θεωρούσε ότι πρέπει ο ηγέτης να πορεύεται χωρίς να έχει περιβάλλον – Αυτό πάντα έχει θετικά αλλά και αρνητικά – Δεν έχω μιλήσει μαζί του και δεν ξέρω ποιος είναι ο σχεδιασμός του»
Όσο για το αν μίλησε με τον Στέφανο Κασσελάκη, μετά τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας, ο κ. Πέτρος Παππάς είπε «Όχι, δεν μίλησα με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο Στέφανος Κασσελάκης γενικότερα είχε επιλέξει-και αυτό είχε τα θετικά και τα αρνητικά του-να μην έχει ένα στενό επιτελείο ανθρώπων και συμβούλων. Θεωρούσε ότι πρέπει ο ηγέτης να πορεύεται χωρίς να έχει περιβάλλον. Αυτό πάντα έχει θετικά αλλά και αρνητικά. Όχι, λοιπόν, δεν έχω μιλήσει και δεν ξέρω ποιος είναι ο σχεδιασμός του. Δεν ξέρω, τι σκέφτεται ο ίδιος, αλλά εγώ θεωρώ ότι είναι χρέος και υποχρέωσή του να τιμήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων οι οποίοι πίστεψαν στην αλλαγή την οποία έφερε και να προχωρήσει και ο ίδιος στην υποψηφιότητά του, υπό τον όρο προφανώς να μην εξαντληθεί ακόμα και το μικρό πολιτικό κεφάλαιο που έχει απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ με μία αντιβασιλεία η οποία θα κρατήσει πολλούς μήνες».
Έπειτα, σημείωσε «Νομίζω ότι η νίκη του κ. Κασσελάκη στις επόμενες εκλογές, εφόσον αποφασίσει να κατέβει θα σημάνει ότι όλοι οι υπόλοιποι και όσοι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αυτό τον σχεδιασμό, φαντάζομαι ότι θα αποχωρήσουν από αυτό. Αν όμως, δεν την επιλέξουν και συνεχίσουν την ίδια στάση, θα πρέπει επιτέλους να έχουμε ένα κανονικό κόμμα όπου ο πρόεδρος που θα εκλεγεί να δώσει διέξοδο στην συμπεριφορά αυτή. Μια διέξοδο που δεν μπόρεσε να δώσει τώρα θυμίζω, διότι κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί πολλά στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ (…)».
Επιπλέον, ανέφερε το εξής «Εγώ λέω ότι μια μικρή ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να καπελώσει μια διαδικασία πολύ ευρεία, πολύ πιο ευρεία και από αυτό το οποίο επεδίωκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Και λέω ξανά, δεν είναι το πρόσωπο. Είναι ο εκφραστής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ανετράπη από μια ομάδα των 300, η οποία είναι και απονομιμοποιημένη. Αλλά τελοσπάντων δεν επιστρέφω σε αυτό. Θα πω λοιπόν ότι μια παράταξη ήθελε να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, η οποία παράταξη προφανώς περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις, οπότε για καμία ιδεολογική καθαρότητα μακριά από εμάς, νομίζω ότι ανήκει σε μια νομενκλατούρα του κόμματος, η οποία δυστυχώς το οδηγεί στην καταβαράθρωση (…). Άρα, είναι μια κεντρική επιτροπή και ένα κόμμα, το οποίο είναι νοσηρό, το οποίο επειδή ήταν νοσηρό, δεν άφησε ούτε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει αυτή την περίφημη παράταξη, διότι αυτό επεδίωκε να κάνει κατά δήλωσή του».
«Είναι προϊόν της ίδιας διαδικασίας – Ενός νοσηρού κόμματος, το οποίο λειτουργεί με ένα καταστατικό το οποίο δεν βοηθάει τον Πρόεδρο να έχει αποφασιστικό ρόλο»
Ερωτηθείς τώρα για το αν οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι οδήγησαν εκτός κόμματος τον κ. Κασσελάκη είναι οι ίδιοι οι οποίοι υπονόμευσαν και τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παππάς επισήμανε «Είναι προϊόν της ίδιας διαδικασίας. Είναι προϊόν ενός νοσηρού κόμματος, το οποίο λειτουργεί με φράξιες, με ισορροπίες δυνάμεων, με ένα καταστατικό το οποίο δεν βοηθάει τον Πρόεδρο να έχει αποφασιστικό ρόλο, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει σε ένα αστικό κόμμα μιας χώρας η οποία είναι Πρωθυπουργο-κεντρική. Άρα, ο αρχηγός εκ των πραγμάτων θα πρέπει να έχει μια αυξημένη εξουσία και αρμοδιότητα. Είναι προϊόν. Μπορεί να μην είναι με ονοματεπώνυμο οι ίδιοι οι άνθρωποι, αλλά είναι προϊόντα της ίδιας διαδικασίας».
«Στην πραγματικότητα μια μεγάλη μερίδα πολιτών ψάχνει στέγη, είτε στη ΝΔ, είτε στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε στο ΠΑΣΟΚ – Αυτό το κενό πρέπει να γεμίσει»
Αναφορικά με το τι αναμένεται να γίνει από εδώ και πέρα με το ΣΥΡΙΖΑ είπε «Το τεράστιο κενό που υπάρχει και υπάρχει χρόνια-και δεν το ακούτε από μένα-στην κεντροαριστερά και στην σοσιαλδημοκρατία, η οποία δεν εκφράζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γίνονται απόπειρες και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το 2011 και μετά. Στην πραγματικότητα μια μεγάλη μερίδα πολιτών ψάχνει στέγη. Λίγο στη Νέα Δημοκρατία, λίγο στο ΠΑΣΟΚ, λίγο στο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θεωρώ ότι αυτό το κενό πρέπει να γεμίσει. Ελπίζω να το γεμίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν δεν το γεμίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα θα βρεθεί κάποιος για να το γεμίσει».
«Δεν έχω καμία συνεκτική ουσία με τα στελέχη τα οποία αποχώρησαν – Η επιστροφή τους, θα σήμαινε αυτόματα τη δική μου ή τη δική μας αποχώρηση»
Τέλος, σχετικά με το πώς βλέπει τις μέχρι στιγμής υποψηφιότητες για την Προεδρία του κόμματος ο κ. Παππάς ανέφερε «Πολλές φιλοδοξίες για ένα τόσο μικρό κόμμα πρέπει να παραδεχτούμε. Στρατηγοί, αλλά κανένας στρατιώτης». Όσο για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο-όταν κάποιος από αυτούς τους υποψηφίους εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-και η Νέα Αριστερά ή αυτοί που διαμόρφωσαν, έφτιαξαν τη Νέα Αριστερά που είναι διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέφουν υπογράμμισε «Δεν ξέρω αν υπάρχει συνεκτική ουσία μεταξύ τους, ελπίζω όχι. Το σίγουρο είναι ότι και μιλώντας για μένα προσωπικά, εγώ δεν έχω καμία συνεκτική ουσία με τα στελέχη αυτά τα οποία αποχώρησαν, οπότε η επιστροφή τους και το λέω με πολύ μεγάλη παρρησία, θα σήμαινε αυτόματα τη δική μου ή τη δική μας αποχώρηση. Προφανώς δεν έχουμε καμία δουλειά με τους ανθρώπους αυτούς. Και μιλάω εξ ονόματός μου. Θεωρώ όμως, ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν και μοιράζονται μία παρόμοια αντίληψη μαζί μου. Αλλά μιλάω για τον εαυτό μου».