Την σαφή αντίθεσή του στο να γίνει αντιπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης, εξέφρασε ο Πέτρος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά. Κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίες στοχεύουν στον κατευνασμό του Παύλου Πολάκη, αναφορικά με την διαγραφή της Αθηνάς Λινού, καθώς και την επαναφορά του στην κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να μην τον αμφισβητήσει, ο Πέτρος Παππάς είπε ότι «θέλω να ακούσω τι έχει να πει ο Παύλος Πολάκης, ποια είναι η ιδέα του, τι είναι όλα αυτά τα οποία γράφει, γιατί εγώ δεν καταλαβαίνω ακριβώς και τι θέλει να πει. Γιατί μιλάει και με γρίφους λίγο. Τι θέλει να πει, πώς έχει σκοπό να συνεισφέρει σε αυτή την υπόθεση». Αυτό πάντως που καταλαβαίνουν οι περισσότεροι, είναι ότι ο Παύλος Πολάκης επιθυμεί να πάρει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το έχει πει όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται και ουδέποτε το έχει διαψεύσει. Το περίεργο θα ήταν να κάνει την τελευταία στιγμή μια «κωλοτούμπα» ο Παύλος Πολάκης, λέγοντας ότι απλώς θέλει μια «πιο πολιτική στάση» από την ηγεσία του κόμματος, πράγμα που ούτε θέλει, αλλά ούτε και μπορεί να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Παππάς συνέχισε λέγοντας ότι «για να σας είμαι απόλυτα ειλικρινής, θεωρώ ότι μετά απ' αυτή τη διαδικασία -την κεντρική επιτροπή και ό,τι άλλο θα ακολουθήσει-, εγώ ελπίζω να προκύψει ένα κόμμα το οποίο θα είναι στην κατεύθυνση του Δημοκρατικού κόμματος, στην κατεύθυνση μιας προοδευτικής παράταξης, η οποία θα είναι κοινωνικά φιλελεύθερη και η οποία θα ανταποκριθεί στις ανάγκες του 2024 και δεν θα έχει σχέση με το κόμμα - τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διάνυσε την ιστορική του πορεία, με τα θετικά και τα αρνητικά του. Γιατί αυτό μας λένε τα εκλογικά αποτελέσματα, αυτό μας λένε οι δημοσκοπήσεις».

Από την περιγραφή του κόμματος που οραματίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης -διότι κακά τα ψέματα, το όραμα είναι του Στέφανου Κασσελάκη, όχι του κύριου Παππά-, ήδη υπάρχει η πρώτη αντίδραση (βλέπε στο τέλος του άρθρου) από τον Κώστα Μπάρκα, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter / Χ, έγραψε ότι «αν θέλεις φιλελεύθερο κόμμα, εντάσσεσαι στη Νέα Δημοκρατία». Αν λοιπόν ήδη βγάζει φλύκταινες ο Κώστας Μπάρκας, τότε είναι βέβαιο ότι ο «αψύς» θα αναποδογυρίζει τραπέζια και καρέκλες στην κεντρική επιτροπή! Αρκετά αργότερα στη συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν θα πρέπει να γίνει αντιπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης, ο κύριος Παππάς είπε «αν με ρωτάτε, σε καμία περίπτωση είναι η απάντησή μου». Εύλογα υποθέτει κανείς, ότι κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής το Σαββατοκύριακο (7-8/9) είναι πολύ πιθανό να... παίξουν «καρεκλιές» οι σύντροφοι!

Καρφιά και προς τον Αλέξη Τσίπρα

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν θα πρέπει να αποχωρήσουν οι «87» επειδή διαφωνούν με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κύριος Παππάς είπε ότι «θεωρώ ότι υπάρχει μια ομάδα στελεχών, η οποία δεν έχει αντιληφθεί ότι οι πολιτικές συνθήκες έχουν αλλάξει, ότι η πραγματικότητα έχει αλλάξει και ότι χρειάζεται ένα νέο κόμμα. Και κάποια άλλα στελέχη, τα οποία θεωρούν ότι με ξέφτια από αριστερά και δεξιά, με ηττημένες πολιτικές και ηττημένους πολιτικούς, με νεκραναστάσεις από το παρελθόν, μπορούν να σχηματίσουν -ενδεχομένως- έναν πολιτικό φορέα, ο οποίος εγώ νομίζω ότι θα αποτύχει. Εγώ σας λέω ότι η ελπίδα μου, είναι ότι θα γεννηθεί κάτι νέο, μέσα από αυτή την πολύ επώδυνη και δυσάρεστη διαδικασία».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν εννοεί τον Αλέξη Τσίπρα, ο κύριος Παππάς θέλησε να το «μαζέψει» λέγοντας ότι «είπα για ηττημένες πολιτικές και πολιτικούς, περιγράφοντας αυτή τη στιγμή - για να σας είμαι απόλυτα ειλικρινής, σκεφτόμουν τη Νέα Αριστερά αυτή τη στιγμή. Την οποία θεωρώ ότι κακώς μπήκε από το παράθυρο, τα έχω ξαναπεί αυτά. Αυτά θεωρώ ηττημένες πολιτικές». Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι υπάρχουν συζητήσεις για έναν νέο φορέα στην Κεντροαριστερά, του οποίου θα ηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο κύριος Παππάς είπε ότι «ο καθένας δικαιούται να έχει όποια φιλοδοξία θέλει -αν την έχει, δεν ξέρω ο άνθρωπος-, απλά αυτό που λέω εγώ, είναι ότι το παρελθόν και με παλιά υλικά -και μπαγιάτικα υλικά-, δεν κάνεις κάτι καινούριο». Όσο κι αν θέλησε κι αργότερα να το «μαζέψει» ο κύριος Παππάς, η αιχμή ήταν ξεκάθαρη, μιας κι αφενός η ερώτηση αφορούσε τους «87» -οι οποίοι είναι οι «Τσιπρικοί» του ΣΥΡΙΖΑ-, ενώ αφετέρου αυτοί ήταν οι πρώτοι που ήθελαν εκτός ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη τα οποία έφυγαν κατά τη διάσπαση του περασμένου Νοεμβρίου και συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά. Εύλογα υποθέτει κανείς ότι όχι μόνο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αλλά οι επόμενοι δυο μήνες, προβλέπονται να είναι πολύ θερμοί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προμηθευτείτε γάντια, κράνη και σπασουάρ, σύντροφοι! Θα σας χρειαστούν.

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Παναγιώτης Στάθης: «Δίνει μια αίσθηση συναλλαγής αυτό. Δηλαδή, τι εννοώ "συναλλαγής", μην παρεξηγηθώ. "Δίνω στον Πολάκη - τρώω τη Λινού. Τον φέρνω πίσω, λέω ότι είναι ικανό στέλεχος, λέω, λέω, λέω, κάνω τα πάντα για να μην με αμφισβητήσει"».

Πέτρος Παππάς: «Να σας είμαι ειλικρινής, θέλω να ακούσω τι έχει να πει ο Παύλος Πολάκης, ποια είναι η ιδέα του, τι είναι όλα αυτά τα οποία γράφει, γιατί εγώ δεν καταλαβαίνω ακριβώς και τι θέλει να πει. Γιατί μιλάει και με γρίφους λίγο. Τι θέλει να πει, πώς έχει σκοπό να συνεισφέρει σε αυτή την υπόθεση. Και για να σας είμαι απόλυτα ειλικρινής, θεωρώ ότι μετά απ' αυτή τη διαδικασία -την κεντρική επιτροπή και ό,τι άλλο θα ακολουθήσει-, εγώ ελπίζω να προκύψει ένα κόμμα το οποίο θα είναι στην κατεύθυνση του Δημοκρατικού κόμματος, στην κατεύθυνση μιας προοδευτικής παράταξης, η οποία θα είναι κοινωνικά φιλελεύθερη και η οποία θα ανταποκριθεί στις ανάγκες του 2024 και δεν θα έχει σχέση με το κόμμα - τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διάνυσε την ιστορική του πορεία, με τα θετικά και τα αρνητικά του. Γιατί αυτό μας λένε τα εκλογικά αποτελέσματα, αυτό μας λένε οι δημοσκοπήσεις. Αφορά όλο το πολιτικό σκηνικό και το προσωπικό, αλλά ας μιλήσουμε απ' τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ ελπίζω ότι μετά απ' αυτή τη διαδικασία, θα προκύψει ένα νέο κόμμα».

Παναγιώτης Στάθης: «Και όποιος διαφωνεί με όλα αυτά και έχει ενστάσεις, τις έχει καταθέσει -όπως οι "87", τους λέμε "87" δεν ξέρω πόσοι είναι οι άνθρωποι, όμως υπάρχουν στελέχη που έχουν διανύσει μια διαδρομή στον ΣΥΡΙΖΑ-, αυτοί θεωρείτε ότι πρέπει να φύγουν;»

Πέτρος Παππάς: «Εγώ θεωρώ ότι υπάρχει μια ομάδα στελεχών, η οποία δεν έχει αντιληφθεί ότι οι πολιτικές συνθήκες έχουν αλλάξει, ότι η πραγματικότητα έχει αλλάξει και ότι χρειάζεται ένα νέο κόμμα. Και κάποια άλλα στελέχη, τα οποία θεωρούν ότι με ξέφτια από αριστερά και δεξιά, με ηττημένες πολιτικές και ηττημένους πολιτικούς, με νεκραναστάσεις από το παρελθόν, μπορούν να σχηματίσουν -ενδεχομένως- έναν πολιτικό φορέα, ο οποίος εγώ νομίζω ότι θα αποτύχει. Εγώ σας λέω ότι η ελπίδα μου, είναι ότι θα γεννηθεί κάτι νέο, μέσα από αυτή την πολύ επώδυνη και δυσάρεστη διαδικασία».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Λέτε νεκρανάσταση και ηττημένους πολιτικούς. Εννοείτε τον Αλέξη Τσίπρα;»

Πέτρος Παππάς: «Είπα για ηττημένες πολιτικές και πολιτικούς, περιγράφοντας αυτή τη στιγμή - για να σας είμαι απόλυτα ειλικρινής, σκεφτόμουν τη Νέα Αριστερά αυτή τη στιγμή. Την οποία θεωρώ ότι κακώς μπήκε από το παράθυρο, τα έχω ξαναπεί αυτά. Αυτά θεωρώ ηττημένες πολιτικές».

Παναγιώτης Στάθης: «Ναι αλλά το καινούριο που δημιουργείται όμως, πολλοί λένε ότι το πρόσωπο που θα είναι η "ομπρέλα", κάτω απ' την οποία θα μπει το καινούριο, πολλοί λένε ότι μπορεί να είναι ο Τσίπρας».

Πέτρος Παππάς: «Ο καθένας δικαιούται να έχει όποια φιλοδοξία θέλει -αν την έχει, δεν ξέρω ο άνθρωπος-, απλά αυτό που λέω εγώ, είναι ότι το παρελθόν και με παλιά υλικά -και μπαγιάτικα υλικά-, δεν κάνεις κάτι καινούριο. Και βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο κρίσιμο σταυροδρόμι -θεωρώ-, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα».

Παναγιώτης Στάθης: «Βλέπω μια ψυχική αποξένωση απ' τον Τσίπρα, σε εσάς προσωπικά».

Πέτρος Παππάς: «Μα ο Αλέξης Τσίπρας, ο ίδιος παραμέρισε και είπε ότι "πρέπει να έρθει το νέο". Δεν είναι κάτι, το οποίο λέω κάτι εγώ -»

Παναγιώτης Στάθης: «Ναι, αλλά το λέτε "μπαγιάτικο". Και το "μπαγιάτικο" ο άλλος που θα το ακούσει, θα πει "για τον Τσίπρα το λέει"».

Πέτρος Παππάς: «Όχι, όχι, δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Μιλάω για πολιτικές, μιλάω για ιδέες, μιλάω για αντισυστημικότητα, η οποία δεν είναι αυτό το οποίο θέλει η ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία θέλει ρεαλιστικές λύσεις και ένα όραμα. Πώς μπορεί να πεισθεί ότι υπάρχει το αντίπαλον δέος στη Νέα Δημοκρατία».

Παναγιώτης Στάθης: «Να ρωτήσω κάτι, ο Πολάκης πρέπει να γίνει αντιπρόεδρος;»

Πέτρος Παππάς: «Αν με ρωτάτε, σε καμία περίπτωση είναι η απάντησή μου».

Παναγιώτης Στάθης: «Λέω, ρωτώ. Γιατί ακούγονται διάφορα - μπορεί αυτά όλα να είναι ένα τίποτα όλα αυτά. Αλλά ακούγονται».

Πέτρος Παππάς: «Εγώ σας απάντησα, ποια είναι η άποψή μου».


Η ανάρτηση του Κώστα Μπάρκα προς τον Πέτρο Παππά