Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, από την πρώτη μέρα δεν αφέθηκε να ανοίξει πολιτική περπατησιά, αμφισβητείται καθημερινά και διαρκώς, επισημαίνει ο βουλευτής του κόμματος και υποστηριχτής του προέδρου, Πέτρος Παππάς, αφήνοντας αιχμές για τα στελέχη που κάνουν επιθέσεις.
Ειδικότερα, «Θα πω με μια λίγο χιουμοριστική διάθεση, η Εβδομάδα των Παθών τουλάχιστον κράτησε μια εβδομάδα. Εδώ μιλάμε για το έτος των παθών πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον πρόεδρό του, ο οποίος από την πρώτη μέρα δεν αφέθηκε να ανοίξει πολιτική περπατησιά. Αμφισβητείται καθημερινά και διαρκώς». Την παραπάνω απάντηση έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Παππάς στο σχόλιο της Ευαγγελίας Μπαλτατζή, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» ότι κάποιοι χαρακτηρίζουν την τρέχουσα εβδομάδα, ως την Εβδομάδα των Παθών του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
«Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να εκφράσει την επιταγή την οποία έλαβε από τη βάση του κόμματος, να κάνει ένα κόμμα τελείως διαφορετικό. Τελείως, λέγοντας, εννοώντας τις δομές και τη λειτουργία, όχι προφανώς σε βασικές ιδεολογικές αρχές του. (…) Ήταν ένα κόμμα το οποίο νοσούσε, νοσούσε οργανωτικά, νοσούσε οικονομικά, όπως αποδεικνύεται από τα πράγματα. (…) Φτάνουμε λοιπόν τέλος πάντων εδώ πέρα στη σημερινή πραγματικότητα, ενώ ενάμιση μήνα πριν, όσοι φτάσαμε και όπως φτάσαμε, είχαμε συνομολογήσει ότι πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο για να αλλάξουμε πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, όσα αλλάξουμε, όσα αποφασίσουμε κοινά και κατέθεσε και κάποιες ιδέες ο Πρόεδρος» ανέφερε αρχικά ο κ. Παππάς.
Οι εσωκομματικές εξελίξεις του τελευταίου μήνα
«Εμένα η ερμηνεία μου είναι διπλή. Η μία είναι ότι υπάρχει μία τεράστια προσωπική φιλοδοξία. Υπάρχει μια τεράστια σύγκρουση προσωπικών εγώ, τα οποία θέλουν να καταλάβουν την καρέκλα του προέδρου νομίζοντας ότι θα καταλάβουν, αλήθεια, ποια καρέκλα και τι θα απομείνει από αυτό το κόμμα έτσι όπως πηγαίνει και δεύτερον, υπάρχει μια μεγάλη αντίδραση, μια αντίσταση στην αλλαγή, στο καινούργιο το οποίο έρχεται. Γιατί ενδεχομένως, ένα, υπάρχουν κάποιοι σχεδιασμοί κάποιων να δημιουργήσουν μια θολή κεντροαριστερά χωρίς αρχή, μέση και τέλος, με ξέφτια και ηττημένο πολιτικό προσωπικό αριστερά και δεξιά. Και, δεύτερον, γιατί ενδεχομένως κάποιοι φοβούνται ότι αυτή η αλλαγή και κακώς το φοβούνται και δεν ξέρω γιατί φοβούνται το καινούργιο, ένα ριζοσπαστικό κόμμα δεν θα έπρεπε να φοβάται το καινούργιο, ότι αυτή η αλλαγή δεν θα τους συμπεριλάβει».
Σε ό,τι αφορά στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και στο ερώτημα που δέχθηκε ο κ. Παππάς, κατά πόσο συνδέεται με αυτές τις εξελίξεις, ανέφερε «εγώ βλέπω τα γεγονότα. Εγώ ξέρω ότι ο Αλέξης Τσίπρας, πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Στέφανο Κασσελάκη, ως μη όφειλε, τελείως άκαιρα, τελείως άστοχα, έκανε μία παρέμβαση δύο ώρες πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ».
«Εγώ έχω μία προσωπική ένσταση και στο ότι ξαναμπαίνει στο παιχνίδι η Νέα Αριστερά, ότι προσκλήθηκε στο Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα. Εγώ και αυτό είναι προσωπική μου ένσταση και δεν εκφράζω κανέναν άλλον με αυτό, εγώ θεωρώ ότι κακώς προσεκλήθη η Νέα Αριστερά, η οποία επέφερε τόσο σημαντικό τραύμα στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί τελειώνει η αναφορά μου σε σχέση με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γνωρίζω κάτι άλλο, αλλά μιλάω για όλα τα στελέχη αυτά τα οποία τότε παρακινήθηκαν από τον Πρόεδρο. Τώρα μπορεί να παρακινούνται και προφανώς θεωρώ ότι έχουν μια προσωπική φιλοδοξία. (…) Αυτό που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης είναι, στον Αλέξη Τσίπρα, βγες και πες ότι αυτοί οι άνθρωποι μιλάνε εξ ονόματός σου, γιατί αφήνουν υπονοούμενα ότι ενδεχομένως μιλάνε και εξ ονόματος κάποιου άλλου. Θέλεις να πεις, αν δεν θέλεις μην πεις. Είναι δικαίωμα του πρώην προέδρου να πει ό,τι θέλει» προσέθεσε ο κ. Παππάς.
Όσο αφορά στον Παύλο Πολάκη και το εάν έχει προσωπική ατζέντα, ο κ. Παππάς σχολίασε «αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο βλέπω εγώ είναι ότι υπάρχουν στελέχη τόσο στους 87 όσο και κάποιοι οι οποίοι ανέκυψαν τώρα ως υποψήφιοι διεκδικητές της καρέκλας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ξαναλέω, δεν ξέρω τι θα σημαίνει αυτό σε λίγους μήνες, τι θα σημαίνει αυτή η καρέκλα και προφανώς και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος πρέπει να μας ξεκαθαρίσει τι θέλει. Το να μιλάμε όταν οι στιγμές είναι τόσο κρίσιμες, όταν ο κόσμος είναι εξοργισμένος με αυτά τα οποία συμβαίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ότι τα παιδιά καθυστερούν να χειρουργηθούν. Είχαμε μια πολύ σοβαρή καταγγελία χθες στο Αγία Σοφία στην Αθήνα ότι ενδεχομένως οι καθυστερήσεις αυτές μπορεί να επιφέρουν και θανάτους. Υπάρχει καταγγελία από τον Συνήγορο του Πολίτη. Τη στιγμή που υπάρχει αυτή η ακρίβεια η ανυποχώρητη, τη στιγμή που οι φοιτητές δεν βρίσκουν στέγη, δεν μπορούν να αγοράσουν οι γονείς σχολικά για τα παιδιά τους και θα έπρεπε να συζητάμε το πρόγραμμα της Διεθνούς Έκθεσης, δεν μπορεί να μιλάει ούτε ο Παύλος ο Πολάκης με γρίφους και να αφήνει ανοιχτά ενδεχόμενα αμφισβήτησης ούτε ο οποιοσδήποτε, είτε νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής του κόμματος».
Πολιτική δειλία από όσους το θέτουν θέμα ηγεσίας από το παράθυρο
Ερωτηθείς εάν αναφέρεται στον κ. Φαραντούρη, δήλωσε «στη δημοκρατία ο καθένας νομιμοποιείται να θέσει τον εαυτό του στην κρίση του κόσμου και να καταθέσει μια πολιτική πρόταση. Αλλά όλα αυτά, εμένα τουλάχιστον στη δική μου λογική και θεωρώ και των περισσότερων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαντάζουν λογικά όταν δεν είναι ντυμένα με μια συγκεκριμένη και διαφορετική πολιτική πρόταση».
Τέλος, απαντώντας στο κατά πόσο θα ανοίξει ο κ. Κασσελάκης θέμα εσωκομματικών εκλογών, ο κ. Παππάς σημείωσε πως θα πρέπει να τεθεί το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή. «Για να ανοίξει θέμα κάποιο θέμα και να φέρει ξανά τους ψηφοφόρους της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα πληρώσουν ξανά, θα συμμετέχουν στη διαδικασία, θα πρέπει να τεθεί αυτό το θέμα. Το να τίθεται από πίσω δείχνει δειλία πολιτική από όσους το θέτουν από το παράθυρο ή ζητούν να αναλάβει μια ευθύνη. Να θέσουν το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή, να αμφισβητήσουν λοιπόν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θεωρούν ότι δεν είναι κατάλληλος και ο Στέφανος Κασσελάκης να μην έχουν καμία αμφιβολία, ότι θα απαντήσει άμεσα σε αυτήν την αμφισβήτηση».