Σκληρή κριτική έκανε ο Πέτρος Παππάς, στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία συντάχθηκαν με την πρόταση της Όλγας Γεροβασίλη, για νέες εσωκομματικές εκλογές, δίχως να κατατεθεί πρόταση μομφής, εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη, ο κύριος Παππάς είπε ότι θα πρέπει η κυρία Γεροβασίλη και όποιος άλλος συμφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόταση, να εξηγήσει ποια είναι η λογική πίσω την πρότασή τους. Στο σχόλιο της δημοσιογράφου, ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι οριακά κατάφερε ο Στέφανος Κασσελάκης να αντικαταστήσει τον Σωκράτη Φάμελλο με τον Νίκο Παππά, αναφερόμενη στην οριακή πλειοψηφία των 17 ψήφων στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο κύριος Παππάς είπε ότι αυτό δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, γιατί τη νομιμοποίησή του ο Στέφανος Κασσελάκης την αντλεί από τη βάση του κόμματος. Συγκεκριμένα είπε ότι «πραγματικά, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί - το ότι δεν συγκέντρωσε όλους του βουλευτές, αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια εκλογή. Και να σας πω κάτι; Ακόμη και να ήταν έτσι, ποια είναι η αντιπρόταση; Τι έχει να αντιπροτείνει το οποιοδήποτε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα οδηγήσει το κόμμα σε μια καλύτερη πορεία; Σε μια πορεία που τη φαντάζονται διαφορετική; Το κάναμε και στο παρελθόν, αμφισβήτησαν ξανά τον Στέφανο Κασσελάκη στο συνέδριο. Εισέπραξαν την απάντησή τους».

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι πέραν της ενδεχόμενης υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη, υπάρχουν και δυο ακόμη πιθανές υποψηφιότητες, εκείνη του Σωκράτη Φάμελλου και του Νικόλα Φαραντούρη, ο κύριος Παππάς είπε ότι «ο κύριος Φαραντούρης -εξ όσων αντιλαμβάνομαι- εξελέγη πριν από δυο μήνες ευρωβουλευτής, έχοντας την εμπιστοσύνη του προέδρου του κόμματος - πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς του είχε αναθέσει τη σύνταξη του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τιμήθηκε με την ψήφο του ελληνικού λαού, να τον εκπροσωπήσει στο ευρωκοινοβούλιο. Δεν μπορώ να καταλάβω, πώς δυο μήνες μετά την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο, θέλει για παράδειγμα να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθένας δικαιούται να θέλει ό,τι θέλει σε αυτή τη ζωή. Αλλά να μας πει όποιος έχει τη φιλοδοξία, ποιο είναι το σχέδιό του και γιατί αυτό το σχέδιο είναι καλύτερο απ' την εκπεφρασμένη βούληση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε κάθε περίπτωση, δεν θα μεταθέσουν την ευθύνη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (...) αν κάποιος λοιπόν θεωρεί ότι έχει μια καλύτερη ιδέα, ότι μπορεί, ας το κάνει. Ας μας καταθέσει την πρότασή του. Αλλά το να συνεχίσει να φθείρει, δείχνει εκτός από δειλία - δηλαδή το να λες ότι "α, εγώ έχω μια καλύτερη πρόταση, αλλά ο πρόεδρος να αναλάβει την ευθύνη". Πες λοιπόν ποια είναι η καλύτερη πρόταση και να τελειώνουμε επιτέλους».

Εμείς απορούμε που δεν είναι προφανές στον κύριο Παππά, το τι συνέβη με τον κύριο Φαραντούρη. Είναι ποτέ δυνατόν, ένα κόμμα της προοδευτικής παράταξης, να μην έχει τον... δικό του Χάρη Δούκα; Δηλαδή, τι παραπάνω είχε ο Χάρης Δούκας που αποφάσισε να κάνει ρεσάλτο από την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να πάρει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ; Ακαδημαϊκοί και οι δυο, νεοεκλεγέντες και οι δυο -δίχως να έχουν να δείξουν ούτε υποψία έργου- και με ένα «εγώ» κατά πολύ μεγαλύτερο από το μπόι τους. Αν μη τι άλλο, ο Νικόλας Φαραντούρης αποδεικνύεται πιο «μάγκας» από τον Χάρη Δούκα, διότι δεν περίμενε ούτε καν το εξάμηνο για να εκδηλώσει τις προθέσεις του. Κι αυτό -διάβολε- είναι νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ! Στον καιροσκοπισμό μεν, παραμένει νίκη δε.

Για ένα πουκάμισο αδειανό και μια αδειανή καρέκλα

Αν και εντελώς από σπόντα, ο κύριος Παππάς έκανε ίσως την πιο εύστοχη δήλωση για τον πολιτικό του χώρο. Συγκεκριμένα, είπε ότι «Δε μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα "ρινγκ" τεράστιων "εγώ", τα οποία θα συγκρούονται για ένα αδειανό πουκάμισο και μια αδειανή καρέκλα». Μελετώντας κανείς την ιστορία της Αριστεράς και τις διασπάσεις της, συνειδητοποιεί ότι πρόκειται περί πολιτικής παράδοσης, όχι για κάποιον «μαύρο κύκνο», που «έλαχε δυστυχώς στον Στέφανο Κασσελάκη». Οι διασπάσεις στην Αριστερά είναι το… χόμπι της, ακόμη και όταν είχαν ποσοστά όχι οριακά μονοψήφια, αλλά ακόμη κι εκτός του ορίου εισόδου στο κοινοβούλιο. Διότι ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, είναι η επιτομή του τσακωμού «για ένα πουκάμισο αδειανό και μια αδειανή καρέκλα». Ίσως επειδή είναι νέος στην ηλικία, να μην έχει μνήμες από τέτοια γεγονότα ο κύριος Παππάς. Καλό θα ήταν να ξαναδιαβάσει την ιστορία του χώρου του με περισσότερη προσοχή, διότι θα διαπιστώσει κι εκείνος ότι η ιστορία τους -μετά από τόσες φορές- επαναλαμβάνεται αποκλειστικά ως φάρσα.

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Δημήτρης Τάκης: «Πάντως, η κυρία Γεροβασίλη είπε χθες να μην περιμένει να τον προκαλέσουν, να καταθέσουν άλλοι πρόταση μομφής. Να πάει ο ίδιος, μόνος του σε εσωκομματικές εκλογές».

Πέτρος Παππάς: «Θα μας εξηγήσει όμως η κυρία Γεροβασίλη - ή όποιος άλλος το λέει αυτό, γιατί; Ποια είναι η λογική, πίσω απ' αυτό που λέει;»

Χριστίνα Κοραή: «Είναι ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα είστε 34 βουλευτές. 17 δηλαδή η μισή κοινοβουλευτική ομάδα, στήριξε την επιλογή του Κασσελάκη για να αλλάξει τον Φάμελλο με τον κύριο Παππά. Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι στα όργανα -τουλάχιστον- έχει την ίδια αποδοχή ο Κασσελάκης, απ' ό,τι στην κοινωνία, όπως μας λέτε. Το αναγνωρίζετε αυτό;»

Πέτρος Παππάς: «Θα σας πω ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία (...) την νομιμοποίηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την αντλεί από τον κόσμο, από τη βάση. Την οποία βάση, επιχειρούμε να διευρύνουμε. Πραγματικά, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί - το ότι δεν συγκέντρωσε όλους του βουλευτές, αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια εκλογή. Και να σας πω κάτι; Ακόμη και να ήταν έτσι, ποια είναι η αντιπρόταση; Τι έχει να αντιπροτείνει το οποιοδήποτε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα οδηγήσει το κόμμα σε μια καλύτερη πορεία; Σε μια πορεία που τη φαντάζονται διαφορετική; Το κάναμε και στο παρελθόν, αμφισβήτησαν ξανά τον Στέφανο Κασσελάκη στο συνέδριο. Εισέπραξαν την απάντησή τους».

Δημήτρης Τάκης: «Ναι, αλλά τώρα έχουμε δυο πιθανές υποψηφιότητες: του κυρίου Φάμελλου και του κυρίου Φαραντούρη».

Πέτρος Παππάς: «Αν υπάρχουν αυτά, εγώ δεν τα ξέρω και δεν έχω ακούσει επίσημα κανέναν από τους δυο να λέει ότι -».

Δημήτρης Τάκης: «Σήμερα το πρωί ο κύριος Φαραντούρης είπε ότι "θα ήταν ενδεχομένως μια λύση να πάμε σε νέες εσωκομματικές εκλογές. Μια λύση στο δράμα του ΣΥΡΙΖΑ"».

Πέτρος Παππάς: «Ο κύριος Φαραντούρης -εξ όσων αντιλαμβάνομαι- εξελέγη πριν από δυο μήνες ευρωβουλευτής, έχοντας την εμπιστοσύνη του προέδρου του κόμματος - πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς του είχε αναθέσει τη σύνταξη του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τιμήθηκε με την ψήφο του ελληνικού λαού, να τον εκπροσωπήσει στο ευρωκοινοβούλιο. Δεν μπορώ να καταλάβω, πώς δυο μήνες μετά την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο, θέλει για παράδειγμα να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθένας δικαιούται να θέλει ό,τι θέλει σε αυτή τη ζωή. Αλλά να μας πει όποιος έχει τη φιλοδοξία, ποιο είναι το σχέδιό του και γιατί αυτό το σχέδιο είναι καλύτερο απ' την εκπεφρασμένη βούληση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε κάθε περίπτωση, δεν θα μεταθέσουν την ευθύνη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη να εκπροσωπήσει τους ανθρώπους, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν κατ' επανάληψη. Στη βάση και το συνέδριο. Αν κάποιος λοιπόν θεωρεί ότι έχει μια καλύτερη ιδέα, ότι μπορεί, ας το κάνει. Ας μας καταθέσει την πρότασή του. Αλλά το να συνεχίσει να φθείρει, δείχνει εκτός από δειλία - δηλαδή το να λες ότι "α, εγώ έχω μια καλύτερη πρόταση, αλλά ο πρόεδρος να αναλάβει την ευθύνη". Πες λοιπόν ποια είναι η καλύτερη πρόταση και να τελειώνουμε επιτέλους. Πραγματικά, να τελειώνουμε».

Δημήτρης Τάκης: «Δείχνει εκτός από δειλία και τι άλλο;»

Πέτρος Παππάς: «Δείχνει δειλία, δείχνει έλλειψη πραγματικού προγράμματος και δείχνει ότι όλα μάλλον κινούνται από μια μάλλον προσωπική φιλοδοξία -μια ακόρεστη προσωπική φιλοδοξία των στελεχών-, η οποία δεν έχει αντιστοίχιση με τις ανάγκες της κοινωνίας. Δε μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα "ρινγκ" τεράστιων "εγώ", τα οποία θα συγκρούονται για ένα αδειανό πουκάμισο και μια αδειανή καρέκλα. Δεν αντιλαμβάνονται -πραγματικά- τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία επένδυσαν και αγωνίστηκαν σε όλη τη ζωή τους για να χτίσουν αυτή την παράταξη, ότι πριονίζουν στην πραγματικότητα την καρέκλα, στην οποία κάθονται οι ίδιοι; Αν υπάρχει φιλοδοξία να κατατεθεί. Αλλά να κατατεθεί στη βάση ενός προγράμματος και μιας ιδέας».