Σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και στους «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο βουλευτής Πέτρος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά. Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές του δηλώσεις για τη διαρκή αμφισβήτηση, στην οποία υπόκειται ο Στέφανος Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή, ο κύριος Παππάς είπε ότι «κατά τη διάρκεια αμφισβήτησης του Κασσελάκη –η οποία ξεκίνησε από την πρώτη μέρα, όταν αυτός έγινε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ– λίγους μήνες μετά και πριν ανοίξει πολιτική περπατησιά, αμφισβητήθηκε από τον τέως αρχηγό, τον Αλέξη Τσίπρα, μια ώρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου του περσινού (sic) Φεβρουαρίου. Και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος αμφιβάλλει για αυτό το γεγονός. Είναι ένα δημόσιο γεγονός, το οποίο έγινε. Παρακινήθηκε μια ομάδα στελεχών, συμφώνησε με την παρακίνηση αυτήν του Αλέξη Τσίπρα και αμφισβήτησαν λίγους μήνες μετά την εκλογή του –στην ουσία αγνοώντας τη βούληση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ–, εισέπραξαν μια ηχηρή "σφαλιάρα" από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και από τη βάση».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν τη σφαλιάρα την εισέπραξε ο Αλέξης Τσίπρας, ο κύριος Παππάς είπε: «Προφανώς. Και ο Τσίπρας και όσοι τον ακολούθησαν. Και αυτό το οποίο είπα, το είπα πολύ συγκεκριμένα: ότι η ίδια ομάδα στελεχών –μαζί με άλλους ενδεχομένως– συνεχίζει και σήμερα και προκαλεί προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ». Είναι σαφές ότι έχουν «ανάψει τα αίματα» για τα καλά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κι ακόμη έχουμε 40 ημέρες για το συνέδριο – αν προλάβουν δηλαδή να πάνε σε συνέδριο και δεν διασπαστούν στο μεταξύ. Η κινητικότητα του Αλέξη Τσίπρα έχει αρχίσει και ενοχλεί σφόδρα τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα «τραβήξει τη σκανδάλη» πολύ πριν από το συνέδριο (το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις αρχές του Οκτωβρίου), ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει την επόμενη εβδομάδα!

Οι υπονομευτές

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν οι «87» είναι υπονομευτές, ενώ ο Παύλος Πολάκης κάνει «απλώς κριτική», ο κύριος Παππάς σχολίασε ότι «λειτούργησαν υπονομευτικά κάποιοι άνθρωποι, εις βάρος του προέδρου. Από εκεί και πέρα και ο Παύλος ο Πολάκης όπως σας είπα –προφανώς δεν ήταν σε αυτούς τους ανθρώπους που λειτούργησαν υπονομευτικά–, απ' τη στιγμή που αμφισβητεί, πρέπει να μας πει ποια είναι η ιδέα του, τι θα ήθελε διαφορετικό». Οι φήμες ότι ήδη προετοιμάζεται οργισμένη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, η οποία θα ξεκινάει με το γνώριμο «ΑΚΟΥ, ΠΕΤΡΟ ΠΑΠΠΑ», ελέγχονται. Βεβαίως, από την κριτική του Πέτρου Παππά δεν ξέφυγε ούτε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος με χθεσινή του δήλωση στην ίδια εκπομπή, έκανε λόγο για «γκεμπελίστικες τακτικές και πρακτικές», τις οποίες επιστρατεύει ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο κύριος Παππάς σχολίασε «τι θέλουν να κάνουν; Να μένουν σε ένα κόμμα, του οποίου τον αρχηγό λένε αήθη, του οποίου τον αρχηγό λένε ότι έχει "γκεμπελίστικες" (τακτικές)», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «σε ποιο σοβαρό κόμμα παγκοσμίως θα υπήρχε στέλεχος, το οποίο θα κατηγορούσε τον πρόεδρο ότι έχει "γκεμπελίστικεςς" τακτικές και θα είχε την αξιοπρέπεια ο ίδιος να μένει σε αυτό το κόμμα; Για εμένα, είναι αναξιοπρεπές ένας άνθρωπος, ο οποίος θεωρεί ότι ο πρόεδρός του έχει "γκεμπελικές" τακτικές και μένει σε αυτό το κόμμα. Εγώ θα είχα φύγει χθες».

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Πέτρος Παππάς –ο πρώτος υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη– συνήθως λέει αυτά που δεν μπορεί εκ της θέσεώς του να πει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι καλεί τα στελέχη των «87» να φύγουν, συνεπάγεται ότι θα φύγουν και άλλοι 8 βουλευτές (7 συν την προσθήκη της Πόπης Τσαπανίδου, η οποία αποδέχτηκε την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου). Αυτό σημαίνει ότι μοιραία –με τον έναν, ή τον άλλον τρόπο– μια τυχόν διάσπαση με την αποχώρηση των 7+1 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο και θα την πάρει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στο μεταξύ προσπαθεί να αποφασίσει ποιον θα έχει για πρόεδρο! Και το συγκεκριμένο γεγονός περιπλέκει κι άλλο την κατάσταση, διότι μπορεί μεν ο Αλέξης Τσίπρας να πυροδοτήσει τη συγκεκριμένη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το πρίσμα της συνεννόησης που έχει –σύμφωνα με τις πληροφορίες– με τον Χάρη Δούκα, όμως ουδείς εγγυάται το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας να επιτύχει την «νεκρανάσταση» του ΠΑΣΟΚ, προς όφελος του νέου προέδρου του, εάν εκείνος δεν είναι ο Χάρης Δούκας. Συνεπώς, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα έχουν πολύ μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον.

Η δήλωση του Πέτρου Παππά για τον Αλέξη Τσίπρα

Πέτρος Παππάς: «Αυτό το οποίο είπα χθες σε συνεντεύξεις τις οποίες είχα δώσει, είναι ότι κατά τη διάρκεια αμφισβήτησης του Κασσελάκη –η οποία ξεκίνησε από την πρώτη μέρα, όταν αυτός έγινε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ– λίγους μήνες μετά και πριν ανοίξει πολιτική περπατησιά, αμφισβητήθηκε από τον τέως αρχηγό, τον Αλέξη Τσίπρα, μια ώρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου του περσινού (sic) Φεβρουαρίου. Και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος, ο οποίος αμφιβάλλει για αυτό το γεγονός. Είναι ένα δημόσιο γεγονός, το οποίο έγινε. Παρακινήθηκε μια ομάδα στελεχών, συμφώνησε με την παρακίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα και αμφισβήτησαν λίγους μήνες μετά την εκλογή του –στην ουσία αγνοώντας τη βούληση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ–, εισέπραξαν μια ηχηρή "σφαλιάρα" από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και από τη βάση -»

Παναγιώτης Στάθης: «Ο Τσίπρας την εισέπραξε;»

Πέτρος Παππάς: «Προφανώς. Και ο Τσίπρας και όσοι τον ακολούθησαν. Και αυτό το οποίο είπα, το είπα πολύ συγκεκριμένα: ότι η ίδια ομάδα στελεχών –μαζί με άλλους ενδεχομένως– συνεχίζει και σήμερα και προκαλεί προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Παναγιώτης Στάθης: «Είναι σαν να λέτε ότι οι ίδιοι είναι ο Τσίπρας από πίσω».

Πέτρος Παππάς: «Όχι, ερωτήθηκα συγκεκριμένα, δεν το ξέρω. Εγώ αυτό που ξέρω, είναι τα γεγονότα».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Τι λέτε σήμερα; Δηλαδή, ότι όλοι αυτοί που μιλούν σήμερα από πίσω τους είναι ο Τσίπρας και θέλει να έρθει ο Τσίπρας ξανά;»

Πέτρος Παππάς: «Δεν το ξέρω, δεν το γνωρίζω. Εγώ κατέθεσα το γεγονός, το οποίο φαίνεται ότι πολύ βολικά, θέλουν να ξεχάσουν. Δεν τον άφησαν ούτε 4-5 μήνες να είναι πρόεδρος και είπαν ότι δεν είναι καλός και "δεν μας κάνει"».

Η δήλωση του Πέτρου Παππά για τους υπονομευτές

Παναγιώτης Στάθης: «Ο Πολάκης κάνει πολιτική κριτική, οι "87" υπονομεύουν; Αυτό διάβασα εγώ».

Πέτρος Παππάς: «Εγώ σας είπα μια διαδικασία ενός έτους, η οποία ακολούθησε μια συγκεκριμένη πορεία, που δεν άφησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα να αναπτύξει μια πολιτική περπατησιά και αυτό το βλέπει ο κόσμος. Μας λέει "είναι δυνατόν αυτόν τον άνθρωπο να μην τον έχουν αφήσει" -»

Παναγιώτης Στάθης: «Είναι υπονομευτές;»

Πέτρος Παππάς: «Λειτούργησαν υπονομευτικά κάποιοι άνθρωποι, εις βάρος του προέδρου. Από εκεί και πέρα και ο Παύλος ο Πολάκης όπως σας είπα –προφανώς δεν ήταν σε αυτούς τους ανθρώπους που λειτούργησαν υπονομευτικά– απ' τη στιγμή που αμφισβητεί, πρέπει να μας πει ποια είναι η ιδέα του, τι θα ήθελε διαφορετικό».

Παναγιώτης Στάθης: «Αλλιώς;»

Πέτρος Παππάς: «Αλλιώς – αν δεν μας πούνε; Τι θέλουν να κάνουν; Να μένουν σε ένα κόμμα, του οποίου τον αρχηγό λένε αήθη, του οποίου τον αρχηγό λένε ότι έχει "γκεμπελίστικες" - σε εσάς το είπε ο κύριος Σπίρτζης χθες;»

Γιάννης Κολοκυθάς: «Ο κύριος Σπίρτζης, ναι».

Πέτρος Παππάς: «Σε ποιο σοβαρό κόμμα παγκοσμίως, θα υπήρχε στέλεχος, το οποίο θα κατηγορούσε τον πρόεδρο ότι έχει "γκεμπελίστικες" τακτικές και θα είχε την αξιοπρέπεια ο ίδιος, να μένει σε αυτό το κόμμα; Για εμένα, είναι αναξιοπρεπές ένας άνθρωπος, ο οποίος θεωρεί ότι ο πρόεδρός του έχει "γκεμπελίστικες" τακτικές και μένει σε αυτό το κόμμα. Εγώ θα είχα φύγει χθες».

Παναγιώτης Στάθης: «Να διαγραφεί αλλιώς;»

Πέτρος Παππάς: «Με τέτοιες δηλώσεις; Προφανώς».

Παναγιώτης Στάθης: «Οι υπόλοιποι να φύγουν αν δεν έχουν αντιπρόταση απέναντι σε αυτά που λένε;»

Πέτρος Παππάς: «Να κάτσουν και να υπονομεύουνε; Τον ίδιο τους τον εαυτό υπονομεύουν. Θέλω να πω, αυτό το κόμμα δεν το νοιάζονται;»

Γιάννης Κολοκυθάς: «Ξέρετε τι συμβαίνει; Είναι 7 βουλευτές. Είναι 7 βουλευτές στους "87"».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Να σας πω κάτι λίγο; Ο πρόεδρος – μπορεί να μην αρέσει ο Κασσελάκης σε πολλούς. Ο πρόεδρος, είναι η σημαία του κόμματος. Υπονομεύοντας και βρίζοντας χυδαιολογώντας εις βάρος της σημαίας του κόμματος, πριονίζεις την καρέκλα στην οποία κάθεσαι ο ίδιος. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;»