Καταγγελία για φασίζουσα συμπεριφορά εναντίον στενού συνεργάτη του Παύλου Πολάκη, έκανε ο Χρήστος Γιαννούλης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά. Κληθείς να σχολιάσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το εσωκομματικό τοπίο, μετά από το εξώδικο που απέστειλε η Αθηνά Λινού στον Παύλο Πολάκη, είπε ότι «εάν αυτή τη στιγμή έχει κάποιος την εντύπωση, ότι θα υπάρξει ένα μαγικό χέρι -ο μάγος Χουντίνι-, που θα ξαναφέρει στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα, τον Παύλο Πολάκη με την Αθηνά Λινού -λέγοντάς τη στην δημόσια συζήτηση, όχι σε κανένα κομματικό όργανο-, διεφθαρμένη και άτιμη, δεν ξέρω αν εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί», θέλοντας να καταδείξει ότι πλέον οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν αδύνατο να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα.

Στη συνέχεια ο κύριος Γιαννούλης είπε ότι «το θέμα δεν είναι πώς θα διαιρούμε και θα αφαιρούμε. Το θέμα είναι πώς θα ενώνουμε. Δεν συμφωνώ με καμία εριστική προσέγγιση - να σας πω ένα προσωπικό παράδειγμα. Δεν απάντησα εδώ και μέρες, όταν ένα μέλος της κεντρικής επιτροπής, χρησιμοποίησε τη μέθοδο που όχι αντιπαθώ, θεωρώ ότι είναι και φασίζουσα: "άκουσα φήμες και πληροφορίες, ότι σε μια συνάντηση ο Γιαννούλης -φωτογραφία-, για το διαδίκτυο μιλάμε τώρα (...) "Άκουσα και μου είπαν οι πληροφορίες, ότι ο Γιαννούλης πρότεινε να πάνε πέντε βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ". Ουδέν ψευδέστερο και χυδαιότερο απ' ό,τι έχω ακούσει για τον εαυτό μου, τα τελευταία χρόνια. "Να το διαψεύσει"! Μέλος της κεντρικής επιτροπής και στενός συνεργάτης του Παύλου Πολάκη. "Να το διαψεύσει"! Η μέθοδος δηλαδή "πετάω μια φήμη, καλώ τον άλλο να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας". Αν δεν το κάνει γιατί δεν με αναγνωρίζει ως ισότιμο συνομιλητή στην παραπληροφόρηση, μένει ως γεγονός! Είναι είδηση!».

Να μας συγχωρέσει ο κύριος Γιαννούλης που δεν μπορούμε να συμμεριστούμε τον αποτροπιασμό του, για την επίθεση την οποία υπέστη, για δυο λόγους: αφενός, διότι η μεθοδολογία του «ρίξε λάσπη και κάτι θα μείνει» είναι η πεμπτουσία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ -μιας και ακριβώς με τον συγκεκριμένο τρόπο πολιτεύτηκε, όχι μόνο ως αντιπολίτευση, αλλά και ως κυβέρνηση-, ενώ το ίδιο το κόμμα εξαπέλυε καταγγελίες δεξιά κι αριστερά και έλεγε -δια στόματος υπουργών και βουλευτών τους- «ας αποδείξουν ότι είναι αθώοι» (Κατρούγκαλος, Κοτζιάς, Κοντονής, για την σκευωρία Novartis). Διότι όταν αυτά γίνονταν σε πολιτικούς αντιπάλους, ήταν «καλώς καμωμένα». Τώρα αναγνωρίζετε το πόσο αισχρές και φασιστικές είναι οι συγκεκριμένες πρακτικές, που στοχοποιούν πλέον κι εσάς. Αυτό το φίδι, δυστυχώς, εσείς το εκθρέψατε.

Αλέξη, γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα!

Ο δημοσιογράφος θύμισε στον Χρήστο Γιαννούλη μια παλαιότερη δήλωσή του, στην οποία έλεγε ότι εάν τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ πάνε τόσο άσχημα και φτάσει στο «παρά πέντε», θα πρέπει να αναμειχθεί εκ νέου και τον ρώτησε εάν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο «παρά πέντε». Ο κύριος Γιαννούλης είπε ξεκάθαρα ότι «πιστεύω ότι μάλλον πρέπει να γίνει σύντομα». Συγκεκριμένα, πλαισίωσε το αίτημά του για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, με προτροπή προς τον Στέφανο Κασσελάκη, να σταματήσει να αποδομεί τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και να σταματήσουν να ακούγονται οι κατηγορίες περί των παρασκηνιακών κινήσεων. Δηλαδή, ο «κόσμος να το έχει τούμπανο, κι αυτοί κρυφό καμάρι»!

Το ενδιαφέρον πάντως, είναι ότι πριν από τη συγκεκριμένη δήλωση-κάλεσμα στον Αλέξη Τσίπρα να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο, ο κύριος Γιαννούλης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, εάν δεδομένης της πρότασης μομφής που -όπως όλα δείχνουν ότι- θα κάνει ο Παύλος Πολάκης, θα πρέπει οι «87» -των οποίων είναι μέλος- να έχουν τη δική τους υποψηφιότητα. Ο κύριος Γιαννούλης είπε ότι «θα εξαρτηθεί. Κοιτάξτε να δείτε, σίγουρα καταλήγουμε σε ένα δια ταύτα: (...) Τώρα, στο δια ταύτα, ναι, καταλήγεις και σε κάποια πρόταση (...) και το πολύ κρίσιμο θα είναι να προσπαθήσουμε απ' αυτή τη διαδικασία -ένας; Δυο; Τρεις; Δεν ξέρω-, υποψήφιοι να έχουμε προσανατολισμό στον προοδευτικό χώρο και στην προοδευτική παράταξη», θέλοντας να δείξει με έμμεσο τρόπο, ότι δεν θα είχε πρόβλημα να παραμείνει τελικά στην ηγεσία ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά θα είχε πρόβλημα με μια τυχόν εκλογή του Παύλου Πολάκη. Κι αυτό διότι από όσα ονόματα ακούγονται ως υποψήφιοι δελφίνοι του Κασσελάκη -από τον ίδιο, μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα-, έχουν ως κοινό την εκπεφρασμένη πεποίθηση να απευθυνθούν στον ευρύτερο Κεντροαριστερό χώρο, πλην του Παύλου Πολάκη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν ακούσει την συγκεκριμένη δήλωση του κυρίου Γιαννούλη ο Παύλος Πολάκης, θα λάβει ως απάντηση την γνωστή σε ύφος -δια της αναρτήσεως στο FaceBook- «ΑΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ!» λίγο πριν τα μεσάνυκτα.

Η δήλωση του Χρήστου Γιαννούλη

Χρήστος Γιαννούλης: «Εάν αυτή τη στιγμή έχει κάποιος την εντύπωση, ότι θα υπάρξει ένα μαγικό χέρι -ο μάγος Χουντίνι-, που θα ξαναφέρει στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα, τον Παύλο Πολάκη με την Αθηνά Λινού -λέγοντάς τη στην δημόσια συζήτηση, όχι σε κανένα κομματικό όργανο-, διεφθαρμένη και άτιμη, δεν ξέρω αν εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί. Γιατί λέμε για την ενότητα, να τα βρούμε, να τα - το θέμα δεν είναι πώς θα διαιρούμε και θα αφαιρούμε. Το θέμα είναι πώς θα ενώνουμε. Δεν συμφωνώ με καμία εριστική προσέγγιση - να σας πω ένα προσωπικό παράδειγμα. Δεν απάντησα εδώ και μέρες, όταν ένα μέλος της κεντρικής επιτροπής, χρησιμοποίησε τη μέθοδο που όχι αντιπαθώ, θεωρώ ότι είναι και φασίζουσα: "άκουσα φήμες και πληροφορίες, ότι σε μια συνάντηση ο Γιαννούλης -φωτογραφία-, για το διαδίκτυο μιλάμε τώρα. Ξέρετε, αν έκλεινε δυο-τρεις ημέρες το διαδίκτυο, θα είχαμε πολύ διαφορετική εικόνα, ακόμη και στις μεταξύ μας σχέσεις και στην πολιτική διεργασία του ΣΥΡΙΖΑ».

Παναγιώτης Στάθης: «Κάποιοι επιλέγουν να μην μπαίνουν, να ξέρετε».

Χρήστος Γιαννούλης: «Ναι. Έχω αρχίσει να γίνομαι ένας απ' αυτούς. "Άκουσα και μου είπαν οι πληροφορίες, ότι ο Γιαννούλης πρότεινε να πάνε πέντε βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ". Ουδέν ψευδέστερο και χυδαιότερο απ' ό,τι έχω ακούσει για τον εαυτό μου, τα τελευταία χρόνια. "Να το διαψεύσει"! Μέλος της κεντρικής επιτροπής και στενός συνεργάτης του Παύλου Πολάκη. "Να το διαψεύσει"! Η μέθοδος δηλαδή "πετάω μια φήμη, καλώ τον άλλο να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας". Αν δεν το κάνει γιατί δεν με αναγνωρίζει ως ισότιμο συνομιλητή στην παραπληροφόρηση, μένει ως γεγονός! Είναι είδηση!»

Γιάννης Κολοκυθάς: «Σε περίπτωση που πάτε σε μια εκλογική διαδικασία - και καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι θα σηκώσει το γάντι τελικά ο κύριος Κασσελάκης στον κύριο Πολάκη, οι "87" που εσείς εκπροσωπείτε τους "87" - είστε στους "87", δεν εκπροσωπείτε, είστε στους "87". Θα πρέπει να έχουν κι αυτοί έναν δικό τους υποψήφιο;»

Χρήστος Γιαννούλης: «Θα εξαρτηθεί. Κοιτάξτε να δείτε, σίγουρα καταλήγουμε σε ένα δια ταύτα: ότι αυτή η συζήτηση για τον εντοπισμό των παθογενειών -εκεί που δίνω δίκιο στον Στέφανο Κασσελάκη-, είναι ότι όντως, έπεσαν πολλά για να τα διαχειριστεί. Και με τις επιλογές που έκανε αρχικά, ως στενό κύκλο συνεργατών -»

Γιάννης Κολοκυθάς: «Ένας άπειρος πολιτικός, δηλαδή».

Χρήστος Γιαννούλης: «Όχι, δεν είναι θέμα απειρίας. Είναι θέμα αντικειμενικό. Θέμα φορτίου. Έπεσε ένα φορτίο με έναν διχασμένο και τριχοτομημένο ΣΥΡΙΖΑ, απ' το συνέδριο του 2022 σας ξαναλέω. Αυτό είναι που πολλοί ξεχνάνε. Τώρα, στο δια ταύτα, ναι, καταλήγεις και σε κάποια πρόταση. Αλλά το μεγάλο κάδρο, είναι πώς θα είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες. Και το πολύ κρίσιμο θα είναι να προσπαθήσουμε απ' αυτή τη διαδικασία -ένας; Δυο; Τρεις; Δεν ξέρω-, υποψήφιοι να έχουμε προσανατολισμό στον προοδευτικό χώρο και στην προοδευτική παράταξη. Γιατί λέμε για τη βάση, "υποκλινόμαστε όλοι στη βάση και στα μέλη και μπράβο και τους βγάζουμε το καπέλο, γιατί φαίνονται ότι υποστηρίζουν στο διαδίκτυο" και τα λοιπά. Θέλω να θέσω ένα ερώτημα όμως: χάσαμε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους. Κάναμε κάποιες προεκλογικές εκδηλώσεις, με πολύ μεγάλη συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωβουλή και φαίνεται και απ' τα αποτελέσματα όσων εκλέχθηκαν και ποιοι στηρίχθηκαν και σε ποιες περιοχές ήρθαν αποτελέσματα. Θέλω να ρωτήσω κάτι: αυτοί οι 150.000 άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ -οι 66.000 που ψήφισαν τον Στέφανο και οι υπόλοιποι 70.000 που ψήφισαν οποιονδήποτε-, σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις, στις εκδηλώσεις, πού ήταν;»

Παναγιώτης Στάθης: «Δεν εμφανίστηκαν λέτε».

Χρήστος Γιαννούλης: «Δεν είδα την αντιστοίχιση του αριθμού, στην πραγματική εικόνα. Και το λέω με πόνο. Για να μην καλοπιάνουμε και χαϊδεύουμε τα αυτιά -»

Παναγιώτης Στάθης: «Ναι αλλά μήπως και ο κόσμος γυρνάει την πλάτη, γιατί λέει "παιδιά με απογοητεύσατε";»

Χρήστος Γιαννούλης: «Βεβαίως, εγώ καταλαβαίνω την οργή τους και για αυτό δεν απαντώ. Αλλά θέλω να ξέρουν ότι η συνείδηση, η καρδιά μας και η πολιτική μας παρουσία δεν εξαρτάται απ' την ιδιοτέλειά μας, απ' τον μισθό, ή το βουλευτιλίκι μας. Δε μπήκαμε στην πολιτική για να γίνουμε επαγγελματίες. Ξέρετε πολύ καλά και οι δυο σας ότι δουλειά είχα (...) μπήκαμε για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Δεν θέλουμε οπαδισμό, ένταση, μίσος και εμφύλιο».

Παναγιώτης Στάθης: «Σας είχα ρωτήσει πάλι εδώ πριν λίγο καιρό, αν πιστεύετε ότι θα έρθει η στιγμή, ή ήρθε η στιγμή ο Τσίπρας να αναλάβει μια πρωτοβουλία. Και είχατε πει ότι ο Τσίπρας είναι μια "χρυσή εφεδρεία, αλλά αν στο παρά πέντε πάνε τα πράγματα τόσο άσχημα, ναι θα πρέπει να αναμιχθεί ο Τσίπρας". Είμαστε στο παρά πέντε;»

Χρήστος Γιαννούλης: «Είμαστε στο "και πέντε", όπου πρέπει να σταματήσει κάθε συνειδητή, ή ασυνείδητη προσπάθεια αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα. Ένα. Δεύτερο, είμαστε στο "και πέντε", όπου κάποια στιγμή θα αναμένουμε -και αναμένω- να διατυπώσει την άποψή του χωρίς κατ' ανάγκη αυτό να σημαίνει όλα αυτά τα φληναφήματα που ακούγονται, περί σκευωριών, περί παρασκηνίων και τα λοιπά. Ναι, πιστεύω ότι κοντεύει η ώρα - και θέλω να πιστεύω το "κοντεύει" να το βάλω χρονικά, εκτιμώ, πιστεύω, μην καταλήξει στο "ξέρω", δεν εκπροσωπείται από κανέναν. Πιστεύω ότι μάλλον πρέπει να γίνει σύντομα».