Επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Koc στην Τουρκία ανακηρύχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της τελετής αποφοίτησης του τουρκικού πανεπιστημίου που έγινε σήμερα Σάββατο. Από εκεί ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει ένα σύντομο αλλά γεμάτο νόημα μήνυμα στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος τον εγκαλεί διαρκώς διότι θεωρεί ότι υπονομεύει την ηγεσία του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ανακοίνωσε δημόσια την απόφασή του να παραιτηθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, μετά από 15 συναπτά έτη ως αρχηγός του κόμματός του. «Είναι μια απόφαση για την οποία δεν μετανιώνω», σημείωσε. Το μήνυμα απευθύνεται στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς ο τελευταίος τον κάλεσε είτε να επιστρέψει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να σταματήσει να τον υπονομεύει. Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός έχει ξεγράψει οριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στόχος του είναι να υπάρξει εγγυητής, αν όχι επικεφαλής, ενός ευρύτερου πολιτικού σχήματος στην κεντροαριστερά με συνεργασία πολλών κομμάτων. Το τελευταίο δε εξοργίζει τόσο τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Κράτα το κεφάλι σου ψηλά


Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας είχε ακόμη ένα μήνυμα για τον Στέφανο Κασσελάκη, μάλλον δυσάρεστο, καθώς λίγο μετά την απόφαση του για παραίτηση, ανέφερε γεμάτο νόημα ότι «Λίγες μέρες αργότερα, ενώ περπατούσα σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, ένας νεαρός Τούρκος με πλησίασε και με ξάφνιασε λέγοντάς μου να μην τα παρατήσω. Μου είπε ότι οι Τούρκοι έχουν ένα ρητό: Boyun eğme. -Κράτα το κεφάλι σου ψηλά, είπε. Αυτό είναι κάτι που θα το θυμάμαι πάντα». Ο Αλέξης Τσίπρας με αυτόν τον τρόπο ξεκαθάρισε ότι μπορεί να μην μετανιώνει για την παραίτηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματά εδώ η προσπάθειά του στην πολιτική, με ο, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το πολιτικό του μέλλον και το ρόλο που θα διαμορφώσει το νέο ίδρυμά του στις εξελίξεις της αριστεράς.

Στο ίδιο πλαίσιο συνέχισε να την ομιλία του στους φοιτητές της Τουρκίας, αναφέροντας ότι » Για όλες τις μεγάλες στιγμές και όλες τις σπουδαίες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας. Για όλα όσα θα χρειαστεί να αγωνιστείτε -στη ζωή σας, για τη χώρα σας, τις οικογένειές σας ή το μέλλον σας. Πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εξελίσσεστε, διατηρώντας τις αρχές σας. Και να θυμάστε πάντα: boyun eğme». Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και αφορά ευθέως τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένουν τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα για να αποχωρήσουν από το κόμμα.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, αξίζουν ένα μέλλον ειρήνης στη βάση του διεθνούς δικαίου» και πως «με βάση αυτά τα κρίσιμα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε την προοπτική για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στο σύνολό τους». Τέλος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι «χρειάζεται να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για την επανένωση του νησιού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».