Σε τροχιά νέας εσωτερικής ρήξης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά όμως αντιμέτωποι βρίσκονται ακραιφνείς υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα με τον Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα του.

Τα όσα συμβαίνουν, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, πυροδοτούν σενάρια για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Θα μείνει ενιαίος ή θα επέλθει νέα διάσπαση; Αυτό είναι ένα ερώτημα που προκύπτει αβίαστα σε όλες τις συζητήσεις. Αυτή τη στιγμή όλα είναι ρευστά. Ουδείς δύναται να προεξοφλήσει τι θα γίνει και σε ποιον βαθμό. Ομνύουν όλες οι πτέρυγες στην ενότητα, αλλά αυτή πλέον όχι απλά είναι εύθραυστη, αλλά έχει σπάσει σε κομμάτια που είναι δύσκολο να ενωθούν.

Τα «Ιουλιανά» του ΣΥΡΙΖΑ

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την προσεχή Κυριακή 7 Ιουλίου θα κρίνει πολλά για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα, ειδικά σε μια περίοδο ρευστοποίησης ευρύτερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Θα δούμε τα «Ιουλιανά» του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο, δηλαδή θα έχουμε τέτοιες εξελίξεις που θα ανατρέψουν την υπάρχουσα κυρίαρχη κατάσταση στην ηγεσία; Δύσκολο να γίνει, αλλά η αμφισβήτηση του Στ. Κασσελάκη θα είναι έντονη και σε πολλά επίπεδα, γράφει στο «Βήμα» ο Αρης Ραβανός.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν ο ίδιος επέλεξε να βάλει στο στόχαστρό του τον Αλ. Τσίπρα, εν μέσω των δημοσιευμάτων για το ενιαίο σχήμα της Κεντροαριστεράς και τα σενάρια για επανενεργοποίηση του πρώην πρωθυπουργού.

Η αγωνία και το άγχος για να μη βρεθεί εκτός νυμφώνος και να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες στο πεδίο της Κεντροαριστεράς τον οδήγησαν στη λανθασμένη κίνηση, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, να επιτεθεί ουσιαστικά στον κ. Τσίπρα. Αυτή η απόφαση ενεργοποίησε τους εν υπνώσει θύλακες του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι ύστερα από μια μακρά περίοδο σιωπής και ανοχής για τα όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να αντεπιτεθούν.

Δεν θα μπορούσαν να κάνουν και διαφορετικά όταν είδαν τον κ. Κασσελάκη να αναφέρει ότι παρέλαβε χάος, μια φράση που αποτέλεσε για τους «τσιπρικούς» σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας πτυχών της προεδρίας του Αλ. Τσίπρα.

Σε μια περίοδο που διεξάγεται και μεγάλη συζήτηση για τα πολιτικά σχέδια του Αλ. Τσίπρα, ειδικά μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή της διήμερης Διεθνούς Διάσκεψης του Ινστιτούτου του, η οποία προβλήθηκε αρκετά και έγινε δεκτή με θετικά σχόλια και από πολιτικούς του αντιπάλους, η κίνηση του Στ. Κασσελάκη μόνα ως εχθρική χαρακτηρίστηκε.

Στην πλευρά του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως πληροφορείται «Το Βήμα» , ενοχλήθηκε πάρα πολύ με όσα ανέφερε ο διάδοχός του, ασκούν σκληρή κριτική στον Στ. Κασσελάκη για τα όσα είπε για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, τις αναφορές ότι ο δικός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «μαύρα» και τις προειδοποιήσεις πως θα παρουσιάσει και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα για το τι παρέλαβε και οικονομικά και οργανωτικά. Επίσης, πολλούς εξόργισε και η λογική προγραφών με την προειδοποίηση-μήνυμα του Στ. Κασσελάκη με ειρωνικό τρόπο μάλιστα: «Ανανέωση σημαίνει: μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν. C'est la vie...».