Μετά το συνέδριο του Φεβρουαρίου, στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι γνωρίζουν ότι είναι διαρκώς σε εξέλιξη ένας ακήρυχτος, υπόγειος πόλεμος ανάμεσα στον νεόκοπο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Ηδη, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και την αποτυχία Κασσελάκη, αιχμές και υπαινιγμοί είχαν αρχίσει να εκτοξεύονται στο Διαδίκτυο κατά του πρώην πρωθυπουργού. Είναι τέτοια δε η διαμάχη «κασσελακικών» και «τσιπρικών», που οι ειρωνείες που εκτοξεύονται εκατέρωθεν δύσκολα μπορούν να τους φέρουν στο μέλλον όλους μαζί και δίπλα δίπλα. Οι δε οπαδοί Κασσελάκη προσπαθούν να μαζέψουν διαδικτυακές υπογραφές μελών για στήριξη του προέδρου, αλλά η ανταπόκριση είναι μικρή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως κεντρικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης και κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Koc, έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς την ηγεσία και το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πυκνώνοντας εντυπωσιακά τις πολιτικές παρεμβάσεις του, για πρώτη φορά μετά την παραίτησή του, για την οποία δήλωσε ότι δεν μετάνιωσε.

Σε μια αποστροφή του μάλιστα, υπενθύμισε με νόημα ένα απόφθεγμα του Αβραάμ Λίνκολν, σύμφωνα με το οποίο «αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία», χωρίς να εξαιρεί και την… εσωκομματική, και το μήνυμα έφθασε αμέσως στον Κασσελάκη.

Σχέδιο... αποκαθήλωσης

Μετά το χαμηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ακολούθησε η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη του Ινστιτούτου Τσίπρα και το κάλεσμα του πρώην πρωθυπουργού στις προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούν, αλλά και απανωτές δημοσκοπήσεις που ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα ως τον πλέον κατάλληλο να ηγηθεί ενός ενιαίου προοδευτικού φορέα.

Ακολούθησε ο «ξαφνικός θάνατος» για το ημερήσιο φύλλο της «Αυγής» και η επίκληση «χάους» στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές σε «μαύρα χρήματα» και χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη» την εποχή της προεδρίας Τσίπρα.
Ο τελευταίος, παρά την εσωκομματική πίεση, επέλεξε να μην παρέμβει στα εσωκομματικά, ακόμη και αν προκλήθηκε ευθέως σε ζητήματα «ήθους και διαφάνειας», αλλά τη σκυτάλη έλαβαν 7 βουλευτές και 80 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με παρούσα σύμπασα την «προεδρική φρουρά» της εποχής Τσίπρα.

Η συνέχεια είχε «προβοκάτσιες», όπως ότι ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε την «Αυγή» στην τύχη της, κάτι που ώθησε τον οργισμένο πρώην πρωθυπουργό –ο οποίος απουσίαζε όλη την εβδομάδα στο εξωτερικό, μεταβαίνοντας απευθείας από το Στρασβούργο στην Κωνσταντινούπολη– να σπάσει τη σιωπή του.

«Οι διαρροές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε σε μια επιστολή που έλαβε μόλις 24 ώρες πριν και ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό, φανερώνουν τη χυδαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα», ανέφεραν οι κύκλοι που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό, καταλήγοντας πως «ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί αυτονόητο ότι, μόλις επιστρέψει, θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της “Αυγής”. Δεν πρόκειται όμως να συμβάλει σε παιχνίδια με τις ζωές τους».

Μεταμεσονύχτιο βέρτιγκο

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι η Αμερική εμπνέει τον Στέφανο Κασσελάκη, κυρίως για διαγραφές, εντάσεις και τσακωμούς. Ετσι, το περασμένο Σάββατο, στις 12:33 μετά τα μεσάνυχτα(!) –όπως έκανε κατά παράδοση και ο Παύλος Πολάκης–, με μακροσκελή ανάρτηση του στο Χ, ο Στέφανος Κασσελάκης απαντούσε στον προκάτοχό του, χρησιμοποιώντας τη φράση «σταμάτα την υπονόμευση», κατηγορώντας δηλαδή δημόσια τον πρώην πρωθυπουργό και διαλύοντας κάθε έννοια ενότητας στο κόμμα.

Η «πολεμική» ανάρτηση Κασσελάκη παρέμεινε στον «αέρα» των κοινωνικών δικτύων, ωστόσο, λίγη ώρα μετά αποσύρθηκε, για να αντικατασταθεί από μία νέα, στις 1:22 τα ξημερώματα (!) και σε πολύ χαμηλότερους συγκρουσιακούς τόνους. Συγκεκριμένα, αντικατέστησε την «υπονόμευση» και απευθυνόμενος προς τον πρώην πρωθυπουργό έγραψε: «Ελα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια». Με αυτόν τον τρόπο του χρέωσε, εμμέσως πλην σαφώς, τις κινήσεις κριτικής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με το μέλλον του κόμματος να περνά πλέον μέσα από την κατάληξη της μεταξύ τους σύγκρουση.

Προ ημερών, ο έμπειρος Αντώνης Κοτσακάς, στον απόηχο τόσο των δικών του παρεμβάσεων όσο και εκείνων του Διονύση Τεμπονέρα και άλλων στελεχών, έλεγε ότι είναι καιρός «να μιλήσουν και άλλοι». Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραιτηθεί.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ή θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, βοηθώντας και συμβάλλοντας, ή θα καταλήξει ομαδάρχης μιας ομάδας κολάκων με παρωχημένες ιδέες», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρώην σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας.

Κάνει το άσπρο μαύρο

Οι γνωρίζοντες τα του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι η επιστολή των 87 δεν θέτει απλά θέμα σχετικά με το αν στις 7 Ιουλίου η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει επί διήμερο αντί για μία μέρα που θέλει ο Στ. Κασσελάκης, αλλά αναδεικνύει τον ευρύτερο πολιτικό προβληματισμό που υπάρχει στον χώρο, κάτι που όμως δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο πρόεδρος του κόμματος ο οποίος «διαβάζει» διαφορετικά τα γεγονότα και αποκωδικοποιεί τα μηνύματα με βάση τι θέλει ο ίδιος να πετύχει ή τι απεύχεται να συμβεί.

Οι 87 αναφέρουν ότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν βλέπει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, κάτι που δεν αποδέχεται ο Στ. Κασσελάκης, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λέει δημόσια μετά τις ευρωεκλογές, ενώ υποστηρίζουν πως η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε.

Τι συνάγεται από τα παραπάνω; Οτι αν αποτύχει η αποκαθήλωση του «τουρίστα» προέδρου μια νέα διάσπαση είναι προ των πυλών.