Η τοξικότητα που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τις πρωτοφανείς αντιπαραθέσεις του νυν και του πρώην προέδρου του κόμματος έχουν γίνει αντικείμενο χλεύης και σχολιασμού στο σύνολο των πολιτικών κέντρων. Είναι τέτοιο δε το κλίμα που, ειδικά στο Διαδίκτυο, οι αλληλοκατηγορίες και τα υπονοούμενα αγγίζουν τα όρια της δικαστικής διερεύνησης.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Οδεύοντας προς τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την προσεχή Πέμπτη και της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, οι διάφορες πλευρές προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους. Το ανώτατο πολιτικό όργανο του κόμματος με μεγάλες αρμοδιότητες είναι πολυπληθές και μη ελεγχόμενο, τουλάχιστον απόλυτα, από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Απότοκο των οικονομικών προβλημάτων, η αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», πυροδότησε νέα ένταση, καθώς προέκυψε χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση στα κομματικά όργανα, επαναφέροντας τη συζήτηση περί «κόμματος ΙΧ» από πλευράς Κασσελάκη. Στις συνεδριάσεις των οργάνων θα είναι εμφανής ένας νέος κύκλος αμφισβήτησης του προέδρου από διάφορα στελέχη, η οποία ξεκίνησε με την παραίτηση Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα από τα κομματικά όργανα.
Πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν πως εντείνονται οι διεργασίες ανάμεσα στα στελέχη για μια ηχηρή παρέμβαση στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ γίνεται λόγος για πλειοψηφικό αίτημα διενέργειας διαρκούς Συνεδρίου –έχει προγραμματιστεί καταστατικό Συνέδριο τον Σεπτέμβριο– όπως καταστατικά προβλέπεται, βάσει του άρθρου 22. Η διαβούλευση στο παρασκήνιο ανάμεσα σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αφορά στην επίκληση του κρίσιμου λόγου για τη σύγκληση, αν ληφθεί η απόφαση κυρίως από την πλευρά των 87 στελεχών να αμφισβητηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης.
Στην Κεντρική Επιτροπή τα στελέχη που είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα θα θέσουν τη μη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων επί εξαμήνου, την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ ιδίως μετά τις αναφορές για «μαύρο χρήμα», τις προσλήψεις και τα έξοδα του Στέφανου Κασσελάκη κατά τη διάρκεια της θητείας του, την προώθηση της κεντρικής γραμμής του κόμματος, μέσω της εκπροσώπου, τόσο των επίσημων θέσεων όσο και «των διαφόρων διαρροών».
Πάντως, καθημερινά το σφυροκόπημα κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιάκοπο. Σειρά πήρε η Κατερίνα Νοτοπούλου, σχολιάζοντας την επιστολή των 87 και τον τρόπο με τον οποίο την υποδέχτηκε η ηγεσία του κόμματος. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία της για τη λειτουργία του κόμματος, τονίζοντας πως «δεν είναι σοβαρή η εικόνα» που παρουσιάζει.
«Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί και αν δεν υπάρξει πρωτοβουλία κατευναστική, θα πάμε στα βράχια. Καθαρά πράγματα», ανέφερε από την πλευρά του το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία δεν πρέπει να ληφθεί ούτε από τον Στέφανο Κασσελάκη ούτε από τον Αλέξη Τσίπρα: «Και θα σας πω γιατί. Πρωτοβουλία από άλλα στελέχη που είναι πιο ψύχραιμα. Χρειάζεται ψυχραιμία. Η πολιτική δεν είναι λειτουργία παρόρμησης. Οσοι λειτουργούν παρορμητικά στην πολιτική δεν έχουν καλό τέλος».
Αυτό που βλέπει να έρχεται ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης δεν το ασπάζονται πάντως τα διαδικτυακά trolls του κόμματος, τα οποία έχουν μοιραστεί σε φιλοκασσελακικούς και φιλοτσιπρικούς, αναπαράγοντας μια πρωτόγνωρη τοξικότητα –πολλές φορές και με fake news– στον δημόσιο πολιτικό βίο. Ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκε να λέει «ότι σε λίγο αυτοί (σ.σ. υπονοώντας τα trolls) θα βγάζουν ο ένας την κουκούλα του άλλου δημόσια».
Μιλώντας για τις εξελίξεις στο κόμμα, ένας εκ των υπογραφόντων της επιστολής των 87, ο Χρήστος Σπίρτζης, δεν θέλησε να τα πει στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά σε νέα παρέμβασή του ανάφερε ότι «σε αυτήν τη σύντομη πορεία του ενός έτους σχεδόν, που έχει εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκατοντάδες οι φορές που λέει άλλα τη μία μέρα και άλλα την επόμενη για μια σειρά από θέματα. Αν κάτσει και εξετάσει κανείς τι μας έχει πει ο κ. Κασσελάκης, ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ότι συνομιλούσαν κύκλοι και συνεργάτες του με τον κ. Μητσοτάκη και δέχτηκε και πρόταση για να γίνει υπουργός του κ. Μητσοτάκη, τώρα στην επιστολή του είναι σαν να είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, δηλαδή καταγγέλλει το κεντρώο σχήμα ή μια συνεργασία με κεντρώα σχήματα. Νομίζω ότι αυτές οι αντικρουόμενες απόψεις που διατυπώνονται από τον Στέφανο Κασσελάκη δεν μπορούν να ερμηνευτούν», αφήνοντας έτσι την αίσθηση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πολιτικά... διαταραγμένος.
«Πού ακριβώς να πάμε;»
Ιδιαίτερη σημασία, λόγω της σχέσης της με τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν πάντα τα λεγόμενα της Ολγας Γεροβασίλη. Ερωτηθείσα κατά πόσον υπάρχει σύγκρουση κορυφής Κασσελάκη-Τσίπρα, η βουλευτής Αρτας είπε «εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο πρόεδρος, ο Στέφανος Κασσελάκης, άνοιξε ένα ζήτημα μόνος του με ένα τεχνητό δίλημμα. Δεν έβαλε κανείς θέμα ηγεσίας. Ο ίδιος, όμως, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είπε ότι αν ανοίξουν κάλπες στην Κεντροαριστερά θα είναι υποψήφιος. Την επόμενη μέρα είπε ότι αν είναι αντίπαλός μας ο κ. Τσίπρας πάλι θα είμαι υποψήφιος και στη συνέχεια είπε και ένα "Αλέξη, πάμε;" Πού ακριβώς να πάμε; Επισημάναμε στο κείμενό μας ότι θα πρέπει να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα και αυτά που άνοιξε ο ίδιος ο πρόεδρος. Πού; Στα συντεταγμένα όργανα του κόμματος, τα οποία πρέπει να συνεδριάζουν. Τόσο απλό». Ετσι, η Ολγα Γεροβασίλη έδωσε και αυτή το σύνθημα για το τι αναμένεται κυρίως στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου...