Την πεποίθησή του ότι άνοιξε θέμα ηγεσίας ο Στέφανος Κασσελάκης, εξέφρασε ο Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Οικονόμου. Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε μόνος του θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Ραγκούσης συμφώνησε λέγοντας ότι στην πραγματικότητα αυτό ισχύει. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «οφείλει να απαντήσει ο κύριος Κασσελάκης, εάν όντως προτίθεται να ενεργοποιήσει τη διαδικασία επανεκλογής προέδρου (...) πρέπει ο ίδιος να απαντήσει αυτό το ερώτημα και να το κάνει άμεσα, γιατί όντως με έναν έμμεσο τρόπο κάτι τέτοιο έχει θέσει στη δημόσια συζήτηση». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν πιστεύει ότι αυτό πρέπει να γίνει, ο κύριος Ραγκούσης επανάφερε την πρόταση για δημοψήφισμα που είχε καταθέσει με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, περί του δημοψηφίσματος προς τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, αναφορικά με την «ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης».

Ενδιαφέρον όμως έχει η εκτίμηση του Γιάννη Ραγκούση, αναφορικά με το ποσοστό το οποίο πρόκειται να αποκομίσει ο Στέφανος Κασσελάκης, στην περίπτωση που πράγματι εκκινήσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος. Συγκεκριμένα, ο κύριος Ραγκούσης είπε ότι αν «ο κύριος Κασσελάκης δοκιμάσει να κάνει κάτι τέτοιο, δεν θα πάρει -είχα πει τις προάλλες ότι τις μισές ψήφους θα πάρει, απ' όσες είχε πάρει- τώρα θα πω ότι δεν θα πάρει ούτε τις μισές ψήφους, θα πάρει λιγότερες από τις μισές. Και αυτό το συνδέω με την επίθεση που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα. Τη συκοφαντική επίθεση. Ήταν μια συκοφαντική επίθεση». Η αλήθεια είναι ότι εδώ ο κύριος Ραγκούσης έχει δίκιο: το ποσοστό που πήρε ο Στέφανος Κασσελάκης να νίκησε την Έφη Αχτσιόγλου, οφειλόταν κυρίως στο αφήγημα «είμαι ο "φυτευτός" του Αλέξη Τσίπρα, ήρθα για να διώξω τους υπονομευτές του». Τώρα όμως, που κατηγορεί τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για υπονομευτή, είναι αμφίβολο εάν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει έστω και τις μισές ψήφους, σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κυρίως, εάν κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μια σαφή τοποθέτηση εναντίον της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, πολλώ δε μάλλον εάν αποφασίσει να προσπαθήσει να πάρει πίσω το κόμμα.

Σιγή ασυρμάτου

Προς ώρας ο Στέφανος Κασσελάκης τηρεί μια στάση αναμονής, καθώς έχει επιστρέψει από τις ΗΠΑ, αλλά ακολουθεί την πρακτική της «σιγής ασυρμάτου», μέχρι τουλάχιστον την τηλεοπτική συνέντευξη που θα δώσει σήμερα το απόγευμα. Ο λόγος είναι κυρίως διότι πρέπει να ζυγίσει καλά τι θα πει, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα καζάνι που βράζει, ενώ δεδομένο θεωρείται ήδη ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος (Πέμπτη 4/7), καθώς και στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής (Κυριακή 7/7). Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει παγιδευτεί αυτή τη στιγμή καθώς θα πρέπει να παίξει πολύ σωστά τα «χαρτιά» του, προκειμένου να γλιτώσει κάπως το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογής αρχηγού του κόμματος και ταυτόχρονα, να μην έρθει αντιμέτωπος με μια νέα τρίτη διάσπαση. Όλα θα εξαρτηθούν από την ρητορική που θα χρησιμοποιήσει στη σημερινή του συνέντευξη, με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ να προεξοφλούν ότι θα δούμε «μια απ' τα ίδια» στο επίπεδο της εμπρηστικής ρητορικής, η οποία θα δώσει και την αφορμή για τη σύγκρουση που θα επακολουθήσει. Εμείς πάντως, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον!

Η δήλωση του Γιάννη Ραγκούση

Δημήτρης Οικονόμου: «Αν κατάλαβα καλά, από μια τοποθέτηση που έκανε, με την ανάρτησή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να απαντήσει στον κύριο Τσίπρα -μας το είπε και η κυρία Γεροβασίλη, χθες εδώ που τη φιλοξενήσαμε- μόνος του άνοιξε θέμα ηγεσίας; Έχετε εσείς αυτή την αίσθηση;»

Γιάννης Ραγκούσης: «Ε, ναι. Νομίζω ότι στην πραγματικότητα αυτό ισχύει. Και νομίζω ότι είναι ένα από τα θέματα που όχι μόνο δημοσιογραφικά, αλλά και πολιτικά μας ενδιαφέρει ως κόμμα. Οφείλει να απαντήσει ο κύριος Κασσελάκης, εάν όντως προτίθεται να ενεργοποιήσει τη διαδικασία επανεκλογής προέδρου. Τη δική του, η κάποιου άλλου, ή κάποιας άλλης, από τη βάση όπως προβλέπει το καταστατικό. Πρέπει ο ίδιος να απαντήσει αυτό το ερώτημα και να το κάνει άμεσα, γιατί όντως με έναν έμμεσο τρόπο κάτι τέτοιο έχει θέσει στη δημόσια συζήτηση».

Δημήτρης Οικονόμου: «Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;»

Γιάννης Ραγκούσης: «Κοιτάξτε, εγώ πιστεύω το εξής: αυτό που μας απασχολεί είναι το μεγάλο θέμα. Και πιστεύουμε αρκετοί ότι πρέπει να υπάρχει προσφυγή στη βάση, για το μεγάλο μας θέμα που είναι η ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης. Και για αυτό, έχουμε ήδη πει ότι θα θέσουμε θέμα δημοψηφίσματος, για να αποφασίσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, για το αν θέλουν -»

Δημήτρης Οικονόμου: «Λέτε αυτό που είχατε προτείνει με τον κύριο Θεοχαρόπουλο».

Γιάννης Ραγκούσης: «Ακριβώς, ακριβώς. Τη μεγάλη αυτή πρωτοβουλία για δημοψήφισμα, να πει το καταρχήν ναι, ή όχι και μετά βέβαια τα υπόλοιπα έπονται. Αν ο κύριος Κασσελάκης ανοίξει τέτοια διαδικασία, προφανώς τα πράγματα θα γίνουν όπως προβλέπονται στο καταστατικό. Θα πάμε σε αυτή τη διαδικασία, θα υπάρξει διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων και θα έχουμε εκλογή νέου προέδρου, όταν οριστεί η εκλογική διαδικασία. Η γνώμη μου κύριε Οικονόμου -και θέλω να την τροποποιήσω, γιατί την είπα τις προάλλες, αλλά τώρα θέλω να δώσω μια νέα εκδοχή- είναι ότι ο κύριος Κασσελάκης δοκιμάσει να κάνει κάτι τέτοιο, δεν θα πάρει -είχα πει τις προάλλες ότι τις μισές ψήφους θα πάρει, απ' όσες είχε πάρει- τώρα θα πω ότι δεν θα πάρει ούτε τις μισές ψήφους, θα πάρει λιγότερες από τις μισές. Και αυτό το συνδέω με την επίθεση που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα. Τη συκοφαντική επίθεση. Ήταν μια συκοφαντική επίθεση».

Δημήτρης Οικονόμου: «Μήπως ο ίδιος έχει δρομολογήσει μια "ηρωική έξοδο"; Υπάρχει αυτό το σενάριο ενδεχομένως;»

Γιάννης Ραγκούσης: «Δεν ξέρω».