Για κάποιους ο Παύλος Πολάκης επανεμφανίσθηκε και στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη. Για άλλους άσκησε κριτική με αιχμές, όπως οι αναφορές του στην υπερπροβολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του συντρόφου του, ενώ δεν άφησε απ’ έξω τον Αλέξη Τσίπρα. Ο λόγος για τη συνέντευξη που έδωσε στο ATTICA TV, επί της ουσίας, ήταν για να καταθέσει μια «πολιτική» πλατφόρμα.

Ο Παύλος Πολάκη βρέθηκε ένα βήμα πριν ακολουθήσει τη δική του πορεία όταν ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να τον διαγράψει ή έστω να τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων το 2023. Ηταν η περίοδος που οι φανατικοί οπαδοί του τον προέτρεπαν να αποχωρήσει και να κατέβει στις εθνικές εκλογές. Μετά τη διπλή πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ το όνομά του έπαιξε μεταξύ των υποψήφιων για την προεδρία του κόμματος, ο ίδιος όμως επέλεξε να βρεθεί από την πρώτη στιγμή δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη.

Στην πορεία η σχέση αυτή χάλασε και από μέντορας του προέδρου  βρέθηκε στο περιθώριο. Η συγγνώμη που φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της πολύκροτης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας πριν το Συνέδριο του Φεβρουαρίου ουδέποτε διαψεύστηκε. Εντούτοις, δεν τάχθηκε ανοιχτά απέναντι στον Κασσελάκη αλλά… απείχε, σε ένα είδος λευκής απεργίας που έσπασε το διάστημα πριν τις ευρωεκλογές.

Στο ATTICA TV εμφανίσθηκε λιγότερο… αψύς, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα πυκνώσει τις εμφανίσεις του και τις παρεμβάσεις του μετά την παρότρυνση υποστηρικτών του. «Μου το λένε πάρα πολλοί φίλοι και σύντροφοι, γιατί βλέπουν και βγαίνουν διάφοροι κακομοίρηδες από τους αντιπάλους», είπε για να προσθέσει ότι «η πολιτική δεν είναι one man show, τελεία, τέλος, παράγραφος» και να φωτογραφίσει με αυτόν τον τρόπο τον πρόεδρο του κόμματος και την τακτική που εφάρμοσε πριν τις ευρωεκλογές.

Και στο σημείο αυτό ξεκίνησε να καταθέσει μια πολιτική πλατφόρμα, η οποία ουδείς αποκλείει να μετατραπεί σε… προεκλογική, εφόσον στον ΣΥΡΙΖΑ τεθεί ζήτημα εσωκομματικών εκλογών. Αλλωστε και η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία αν υπολογίσει κανείς ότι την Πέμπτη συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία και την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Αρκεί να σημειωθεί πως ήταν σαφής ως προς τα περί ενιαίας Κεντροαριστεράς, λέγοντας ότι «για μένα δεν έχει κανένα νόημα μια κουβέντα περί Κεντροαριστεράς γενικώς», προσθέτοντας πάλι σχετικά με το ζήτημα αυτό πως «μας έχουν ζαλίσει τον έρωτα με την πασαρέλα των προσώπων. Εγώ θέλω την αρένα των θέσεων». Ξεκαθάρισε δε ότι «εγώ δεν είμαι με τη σύγκλιση, a priori. Θέλω ένα πρόγραμμα, το οποίο θα συγκροτεί ένα νέο κοινωνικό, λαϊκό συμβόλαιο, ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο πρέπει να υπηρετήσει κατ’ αρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Για μένα το κύριο είναι το ένα εκατομμύριο ανθρώπων που τον Γενάρη του 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ να ξανάρθουν», είπε, σημειώνοντας με νόημα πως «είμαι σε φάση που εμπνέομαι αλλά έχω έντονο προβληματισμό», καθώς και ότι «θέλω τα πράγματα να γίνουν εξαιρετικά σύντομα πλέον, να γίνουμε κυβερνώσα Αριστερά».

Η κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη σαφής. «Τα λάθη του Στέφανου, κατά τη γνώμη μου, είναι η υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής και της οικονομικής του κατάστασης και της προσωπικής του επιλογής συντρόφου, για μένα αυτά τα δύο πράγματα μας κόστισαν εκλογικά και θεωρώ ότι το έχει κατανοήσει και ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας επίσης ότι το Καταστατικό Συνέδριο του φθινοπώρου «πρέπει να αναδείξει και την ηγετική ομάδα».

Προσεκτικός αλλά επικριτικός για τον Αλέξη Τσίπρα, με αιχμές για την παραίτησή του. Τον εμφάνισε έτοιμο να τα βροντήξει στην πρώτη ήττα τον Μάιο του 2023 και στηλίτευσε το γεγονός ότι σήμερα «δείχνει να εμπλέκεται». Χαρακτήρισε «λάθος» την απουσία του στο Συνέδριο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Παύλος Πολάκης ανοίγει… περπατησιά. Οτι βάζει τις βάσεις για να τοποθετηθεί αναλόγως των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αποκλείεται ακόμη και να διεκδικήσει την αρχηγία σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν όπως στο ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός αυτό προβληματίζει ήδη το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, που ούτως ή άλλως βλέπει παντού εχθρούς και εσωκομματικούς αντιπάλους.

Ο ίδιος δεν θα αμφισβητήσει τον πρόεδρο του κόμματος, όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα αντιδράσει αν το κάνουν άλλοι ανοίγοντας το δρόμο για νέες εσωκομματικές συρράξεις στην Κουμουνδούρου. Διαθέτει οπαδούς που κινούνται στη σφαίρα της τοξικής αντιπολίτευσης και των υψηλών τόνων σε σημείο που να περιλαμβάνουν από προσωπικές επιθέσεις και δολοφονίες χαρακτήρων μέχρι ύβρεις. Αυτή ήταν και η αιτία που δεν διαγράφηκε το 2023 όταν τον στήριξαν οι σύντροφοι κατά των οποίων σήμερα βάλλει μετά την αποχώρησή τους και τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»