Ξεκίνησε και επίσημα η κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναγκάζεται να ανακοινώσει εσωκομματικές κάλπες τον Οκτώβριο, έπειτα από μια συνεδρίαση γεμάτο βέλη κατά της ηγεσίας του. Ήδη ο Χάρης Δούκας και οΠαύλος Γερουλάνος ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα τους για την ηγεσία του κόμματος ενώ νέοι δελφίνοι ετοιμάζονται να εισέλθουν στην κούρσα διαδοχής σύντομα.

Η δυναμική που διαμορφώθηκε εναντίον του τις τελευταίες ημέρες καθώς και οι τοποθετήσεις των στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όπου λίγο πολύ η πλειοψηφία των μελών έδειξε την πόρτα της εξόδου στον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τρόμαξαν τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος βλέπει ακόμα και παραδοσιακούς του συμμάχους να το εγκαταλείπουν. Ενδεικτικό είναι ότι οι μεγαλύτερες τοπικές οργανώσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη συντάσσονται με τον Χάρη Δούκα ενώ στο παραδοσιακό κάστρο του Ανδρουλάκη, στην Κρήτη, βιώνει ένα κύμα αμφισβήτησης ακόμα και από τοπικές οργανώσεις στην γενέτειρά του. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ανατρέψει τα προγνωστικά, κάλεσε ακόμα και σε τηλεοπτικό debate τους συνυποψηφίους του ενώ επιτέθηκε πανικόβλητος σε όσους τον αμφισβητούν, αναφέροντας: «Δεν μπορεί να σύρεται σε διαλυτικό διχασμό το ΠΑΣΟΚ, έχω ευθύνη να κλείσω αυτή τη συζήτηση, την οποία δεν άνοιξα εγώ, το συντομότερο δυνατό». Μάλιστα πρόσθεσε ότι «η εμμονή που βλέπω τις τελευταίες ημέρες να μετατραπεί η αναγκαία διαδικασία του εσωκομματικού διαλόγου σε μία πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών. “Φύγε εσύ, να έρθω εγώ. Γιατί εγώ θα το κάνω καλύτερα”», ρίχνοντας ουσιαστικά τα καρφιά του κατά του Χάρη Δούκα, τον οποίο και θεωρεί φαβορί για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τέλος μίλησε για δημόσιο «χαρακίρι» που κάνουν κάποιοι στο κόμμα από τις ευρωεκλογές και μετά, προσπαθώντας να ρίξει τις ευθύνες της εσωστρέφειας στους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας.

Δούκας, Γερουλάνος και ακολουθεί ο Κατρίνης

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, υποστηρίζοντας γεμάτο νόημα ότι στόχος του δεν είναι να κερδίσει απλά τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά ότι μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα κατήγγειλε ότι δέχεται επιθέσεις από την δεξιά και την ακροδεξιά, υπονοώντας ότι εμπλέκονται στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ διότι δεν θέλουν τη δική του ισχυρή ηγεσία. Ο δε Παύλος Γερουλάνος ζήτησε την εμπιστοσύνη των μελών και την φίλων του κόμματος για να απογειώσει λειτουργικά το κόμμα και να δημιουργήσει ένα σχέδιο που θα ακουμπά κάθε ελληνική οικογένεια. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος βρισκόταν στα στελέχη επιρροής του Νίκου Ανδρουλάκη, κάτι το οποίο θα αποτελέσει ακόμη ένα χτύπημα για τον νυν πρόεδρο. Παράλληλα ακόμη κρατά κλειστά τα χαρτιά της η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ζυγίζει τις ισορροπίες, ωστόσο είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που δεν θέσει υποψηφιότητα, δεν θα στηρίξει τον νυν πρόεδρο. Στην Χαριλάου Τρικούπη φοβούνται ότι όλοι θα συνασπιστούν όλοι εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο και γι αυτόν το λόγο αναζητούν νέες συμμαχίες στο παπανδρεϊκό μπλοκ, στην παλαιά φρουρά του κόμματος αλλά και στη νεολαία, δίχως ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τον νυν πρόεδρο.