Στην Κατερίνη βρέθηκε ο Χάρης Δούκας ο οποίος έκανε κάλεσμα στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να συμμετέχουν στο «αναγκαίο άλμα» που οδηγεί στην κυβερνητική προοπτική το ΠΑΣΟΚ. Ο υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος σε στελέχη της Κατερίνης τόνισε ότι «για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη χώρα πρέπει να αποδείξουμε με το παράδειγμα μας ότι αλλάζουμε και εμείς. «Πρέπει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, να αποκτήσει το Κ, το Κίνημα και να μπει στην ψυχή του. Πρέπει όλοι εσείς, να έχετε λόγο, ρόλο και ευθύνη. Δεν πρόκειται ένας ηγέτης, ένας άνθρωπος, ένας Μεσσίας, να μας σώσει. Ούτε εγώ μπορώ να το κάνω αυτό. Η προσέγγιση είναι άλλη. Η προσέγγιση είναι συλλογική ηγεσία, συμμετοχή, να ανοίξουμε, να αγκαλιάσουμε, να φτιάξουμε δεσμούς, διαδικασίες, όργανα με αυτονομία, με αυτοτέλεια, που θα έχουν δύναμη και θα εκφράζονται. Και ο καθένας θα είναι ηγέτης για αυτά που λέει στο χώρο της δράσης του», είπε ο κ. Δούκας περιγράφοντας το μοντέλο ηγεσίας που προτείνει. Ασκώντας στη συνέχεια κριτική στη σημερινή ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, έκανε ειδική αναφορά στα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμψε το ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο.
«Δεν μπορεί, συντρόφισσες και σύντροφοι, η κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάζει Τρίτη βράδυ και να λέει, θα ψηφίσουμε Ναι στο νομοσχέδιο για τους απόδημους και Τετάρτη πρωί να ψηφίζει Όχι. Δε μπορεί, σε θεμελιώδη νομοσχέδια, οι μισοί να είμαστε στο Ναι, και οι άλλοι στο Όχι και τελικά το μήνυμα στην κοινωνία το ''τίποτα με μπόλικο καθόλου''», υποστήριξε ο κ. Δούκας κάνοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τις κεντρικές πολιτικές στην υγεία, την παιδεία και την εργασία. «Δεν μπορούμε να είμαστε ίσων αποστάσεων και δε μπορούμε να συνεχίσουμε στη λογική του “καλού παιδιού” . Είτε θα συγκρουστούμε, είτε, όποιος δεν θέλει, μπορεί να πάει σπίτι του. Εμείς εδώ έχουμε ένα μεγάλο χρέος. Το χρέος το έχουμε γιατί είμαστε μια ιστορική παράταξη, η οποία στήριξε τη χώρα, δημιούργησε μεσαία τάξη, δημιούργησε ανάπτυξη, δημιούργησε κοινωνική κινητικότητα, δικαιοσύνη, λογοδοσία. Και δεν μπορεί να συνεχίσει με τα λίγα. Έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, αλλά και απέναντι στο μέλλον που έχουμε μπροστά μας.», επεσήμανε και υπογράμμισε:
«Και θέλω από αυτό εδώ το σημείο, να είμαστε ξεκάθαροι συντρόφισσες και σύντροφοι. Μπροστά μας, έχουμε μια πολύ κρίσιμη εκλογική διαδικασία. Κάποιοι μου είπατε ότι ''είσαι η τελευταία ευκαιρία της παράταξης'' . Δεν ξέρω αν είμαι η τελευταία, αλλά είναι μια πολύ δύσκολη μετάβαση. Είτε θα προχωρήσουμε με ένα άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά, είτε, πολύ φοβάμαι, ότι οι εξελίξεις θα είναι πολύ άσχημες. Συνολικά για το χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, και υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να συμβεί και εδώ. Και εδώ το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Διότι αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σύστημα, δεν υπάρχει ανάχωμα απέναντι στο λαϊκισμό , τη μισαλλοδοξία, το μίσος και την οργή. Δεν υπάρχει δηλαδή ένας χώρος που θα έπρεπε να ήταν δικός μας χώρος , που θα μπορεί να αγκαλιάσει τα πραγματικά προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Γι’ αυτό και πρέπει - αυτή είναι η δική μου προσέγγιση τουλάχιστον - αν πιστέψουμε ότι εμείς είμαστε ο χώρος που μπορεί να ανατάξει τη χώρα, να επανεκκινήσουμε τώρα. Ο καθένας και η καθεμία να μιλήσει, να πει ξεκάθαρα τις θέσεις και τις απόψεις του, να φτιάξουμε διαδικασίες, να αλλάξουμε το κόμμα μας, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη χώρα.
Έχουμε κοντά στις 90 ημέρες, όμως το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο και η κρισιμότητα των στιγμών επίσης. Η χώρα είναι μπροστά σε δύσκολες συγκυρίες, διότι ειναι μια περίοδος που μόλις καταφέραμε να ξεφύγουμε από τον οικονομικό πόλεμο, τα μνημόνια, τον ενεργειακό πόλεμο, την πανδημία, έχουμε πακτωλό χρημάτων που έρχεται, και δεν κατεβαίνει, δεν διαχέεται τίποτα στη βάση, ή πάρα πολύ λίγα». Ο κ. Δούκας υποστήριξε ότι η υποψηφιότητά του δέχεται «τρομακτικές επιθέσεις» και μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ. «Όλα τα συστήματα θα είναι απέναντί μας. Και στο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους αρέσει αυτή η εξέλιξη, είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί ένα σοκ συνολικό, να βγαίνουμε μπροστά και να ταράσσουμε τα πολιτικά νερά. Δεχόμαστε τρομακτικές επιθέσεις. Κάθε μέρα, ένας υπουργός βγαίνει και μου καταλογίζει διάφορα. Ότι λέει είσαι και δήμαρχος και δε μπορεί να είσαι και δήμαρχος και υποψήφιος πρόεδρος. Δεν λέει τίποτα για τις θέσεις μου. Δηλαδή ο Μητσοτάκης που είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και πρόεδρος της ΝΔ, δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα είμαι εγώ που είμαι στην Αθήνα και θα είμαι και υποψήφιος πρόεδρος.
Ότι δε μπορεί, λέει, διττός ρόλος ξαφνικά, ενώ υπήρχαν υποψήφιοι όπως ο Καμίνης, ο πρόεδρός μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ήταν στην Ευρωβουλή και πρόεδρος , στην Ευρωβουλή και γραμματέας. Λυμένα θέματα. Γιατί το κάνουν αυτό; Για να μη λέμε αυτά που λέμε τώρα. Για να μη συζητάμε τα πραγματικά θέματα. Μας χτυπάνε υπουργοί, μας χτυπάνε άλλα κόμματα, τρώμε και κάποια συντροφικά μαχαιρώματα, δεν πειράζει, αυτά θα τα λύσουμε γιατί πρέπει να πάμε με ενότητα και ομοψυχία. Δεν πρέπει να υπάρξει δηλητήριο ανάμεσά μας. Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να μας βρει πιο δυνατούς αυτή η διαδικασία. Και το πιστεύω βαθιά». Αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του Νϊκου Ανδρουλάκη εν τω μεταξύ τόνισε την ανάγκη να κάνει το ΠΑΣΟΚ άλματα και όχι βήματα. «Αν τα καταφέρουμε και πάμε συγκροτημένα και ενωμένα για την επόμενη μέρα, θα είμαστε το πρώτο και μοναδικό κόμμα, που έχει αντιληφθεί ότι αλλάζει το παιχνίδι, αλλάζει η πίστα. Το είπε και ο πρόεδρος αλλά διαφωνώ, αυξήθηκαν τα ποσοστά, αλλά μειώθηκαν οι ψήφοι, και χρειαζόμαστε άλμα. Άλμα, όχι μικρά βήματα. Η ελληνική κοινωνία δε μπορεί να περιμένει και ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά ελλοχεύουν.
Και το πρόβλημα μετά θα είναι δυσεπίλυτο», ισχυρίστηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Και κατέληξε λέγοντας: «Εμείς θα κάνουμε τον αγώνα μας, με εντιμότητα, με καθαρό λόγο, χωρίς να φοβόμαστε όσο και αν μας χτυπάνε. Φοβούνται πάρα πολύ. Φοβούνται γιατί χάσανε στην Αθήνα - καλά κάνουν και φοβούνται - θα χάσουνε και στην Ελλάδα. Θα τους κερδίσουμε και στην Ελλάδα. Για να το καταφέρουμε όμως αυτό, πρέπει όλοι και όλες να γίνετε ηγέτες στους χώρους εργασίας, στη δουλειά, στην προσωπική σας ζωή, να ξαναπάρετε το Κίνημα στις πλάτες σας, όπως ήταν πάντα η λογική. Να φτιάξουμε οργανώσεις ξανά, την επόμενη μέρα, να συμπεριλάβουμε όλο τον κόσμο, να ξεφύγουμε από τα «μικρά» και να βρούμε τι μας ενώνει. Και αυτά που μας ενώνουν είναι ότι θέλουμε μια χώρα με οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη. Μια χώρα με καινοτομία, με περηφάνια, μια χώρα με ενότητα. Θα τα καταφέρουμε».