Ο Χάρης Δούκας, μέρα με τη μέρα, φαίνεται να ανοίγει ακόμη περισσότερο τον «βηματισμό» του εν όψει των διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και δείχνει να κρατά τα πρωτεία στη σκακιέρα των πρωτοβουλιών. Ετσι χθες έσπευσε να προβεί σε «κίνηση ματ» απέναντι στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Γράφει ο Κώστας Κορέλλης
Ο υποψήφιος πρόεδρος καλεί την Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης, ως αρμόδιο όργανο, να συνεδριάσει διευρυμένα, με τη συμμετοχή και των άλλων υποψηφίων, ώστε να καθοριστούν οι διαδικασίες που να περιλαμβάνουν, πέρα από τις ημερομηνίες των εκλογών, δύο ντιμπέιτ στη δημόσια τηλεόραση, αλλά και τη δημιουργία κώδικα δεοντολογίας για τη συμπεριφορά όλων των στελεχών του κόμματος και τους όρους διεξαγωγής του εκλογικού αγώνα.
Γιατί, όμως, η κίνηση αυτή γίνεται τη δεδομένη στιγμή και τι κρύβεται από πίσω; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διατείνονται πως «ο Χάρης Δούκας διαθέτει άρτιο πολιτικό και ακαδημαϊκό λόγο, με επιχειρήματα, κάτι που απέδειξε την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών», με τους ίδιους κύκλους να προσθέτουν ότι «το μεγάλο του πλεονέκτημα, έναντι του πολιτικού λόγου των εσωκομματικών του αντιπάλων, έγκειται στην προοπτική ότι μπορεί να δώσει πιο πειστικές απαντήσεις, στην ανάπτυξη των θεμάτων».
Ζητάει ντιμπέιτ ο Δούκας
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η μέχρι σήμερα στρατηγική του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος, σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, με την επιστολή του φαίνεται ότι επιχειρεί κατ’ ουσίαν να ρίξει το «γάντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους του, προκειμένου να πείσει ότι διαθέτει πολιτική ετοιμότητα και σιγουριά για την έκβαση μιας ενδεχόμενης τηλεοπτικής μονομαχίας».
Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι «αυτή η σιγουριά είναι μέρος της στρατηγικής που θέλει να αναδείξει το προφίλ ενός ηγέτη που ξέρει ότι μπορεί να στριμώξει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, με το επιχείρημα ότι διαθέτει αντίληψη και ρεαλισμό αναφορικά με την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ».
Εξάλλου, το γεγονός ότι με την επιστολή του ο Χάρης Δούκας προτάσσει την ανάγκη για ισότιμη αντιμετώπιση όλων των υποψηφίων από τον κεντρικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, δεν στερείται σημασίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως εν ενεργεία πρόεδρος, κρατά τα «κλειδιά» του κόμματος και θεσμικά έχει στη διάθεσή του το σύνολο του κομματικού μηχανισμού, κάτι που τον κάνει να συμμετέχει στη μάχη με σημαντικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Και το ερώτημα που γεννάται είναι ποιος άραγε μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν χρησιμοποιεί τον μηχανισμό του Κινήματος, ακόμα και σε επίπεδο κομματικού ταμείου, προκειμένου να ενισχύσει τη δική του προεκλογική εκστρατεία;
Αλλωστε, η επισήμανση στελεχών ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι απλά ένας υποψήφιος μεταξύ άλλων υποψηφίων» είναι σωστή. Και το ερώτημα είναι ένα: «Μήπως για το ορθόν της διαδικασίας, και με γνώμονα το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει εαυτόν στην κρίση της βάσης ως υποψήφιος πρόεδρος, θα έπρεπε, μέχρι τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών, να οριστεί ως προσωρινός πρόεδρος κάποιο πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα αναλάβει και την ευθύνη για τις εσωκομματικές διαδικασίες;»
Με την ίδια επιστολή ο κ. Δούκας θέτει ως κύριο στόχο να προσέλθει στις κάλπες όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός μελών και φίλων, κάτι που κατά τα λεγόμενά του αποτελεί και το όραμά του όταν μιλάει για «ένα ανοικτό και συμμετοχικό ΠΑΣΟΚ». «Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει πράξη η αναγκαία επανεκκίνηση του πολιτικού χώρου μας και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη νίκη μας στις εθνικές εκλογές», τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, με στελέχη του Κινήματος να χαρακτηρίζουν «θεμιτό και μεγάλη προσδοκία για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ».
Να σημειωθεί ότι πρόεδρος της ΕΔΕΚΑΠ είναι η Νανά Βρυώνη, αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Κανταρέλης και μέλη οι Γιώργος Αναγνώστου, Ρένια Ζαρκαδούλα, Εύα Ζούπη, Παντελής Καμάς, Δημοσθένης Καπώνης, Δημήτρης Μανέτας, Γιώργος Πόκκιας, Ειρήνη Σενετάκη, Χρήστος Τσούνης.