Όλοι εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτή η φράση περιγράφει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το σκηνικό που διαμορφώνεται ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος υπό το βάρος των εξελίξεων και των εσωκομματικών αντιδράσεων αποφασίζει προσφυγή στις κάλπες, µε όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες να κατατείνουν στον προσεχή Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση, εντός του τρέχοντος έτους, για να µη χαθεί άλλος πολιτικός χρόνος για το ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο ζητούν και οι βασικοί δελφίνοι, δηλαδή ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος και η Νάντια Γιαννακοπούλου. 

Συγκεκριμένα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προτείνει εσωκομματικές κάλπες τον Οκτώβριο, πετώντας το γάντι στους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας ενώ παράλληλα γνωρίζει ότι όσο χάνει χρόνο για καθαρές λύσεις, τόσο μεγαλώνει το κύμα αμφισβήτησης εναντίον του, καθώς παλιά και νέα στελέχη βράζουν με την αδυναμία Ανδρουλάκη να διευρύνει την επιρροή του κόμματος, όσο μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται ξανά. Ο δε Χάρης Δούκας προτείνει οι κάλπες να στηθούν τον Νοέμβριο, ώστε να υπάρχει χρόνος στους διεκδικητές να εκφράσουν την πλατφόρμα τους για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Η μάχη αναμένεται σκληρή με την Χαρίλαου Τρικούπη να προσπαθεί να περιορίσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις μέσα από τον έλεγχο των κομματικών οργάνων. 

Οι υποψηφιότητες και οι συμμαχίες 

Ο Χάρης Δούκας θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του αύριο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Παράλληλα ο Παύλος Γερουλάνος θα µπει κι αυτός στην κούρσα, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα το πράξει στις αρχές της εβδοµάδας. Κατά συνέπεια, υπάρχουν τρεις δεδοµένες υποψηφιότητες και µένει να φανεί το επόµενο διάστηµα αν σε αυτή την κούρσα θα µπουν και οι Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιλένα Αποστολάκη. Και οι τρεις έχουν κρατήσει κλειστά τα χαρτιά τους, ωστόσο µε βάση τις πληροφορίες η πιο πιθανή υποψηφιότητα από όλες µοιάζει του κ. Κατρίνη, µιας και ο τελευταίος έχει κάνει αρκετά τηλεφωνήµατα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα, για να ανιχνεύσει τις προθέσεις τους και, πολύ περισσότερο, αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την υποψηφιότητά του. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως οικοδομεί μια συμμαχία με τον Παύλο Χρηστίδη ενώ προς το παρόν ελέγχει τα όργανα του κόμματος, καθώς έχει τοποθετήσει στελέχη επιρροής του. Στο πλευρό του σηµερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης, προφανώς οι βουλευτές Επικρατείας, ∆ηµήτρης Μάντζιος και Παναγιώτης ∆ουδωνής, ενώ κατά πληροφορίες το ίδιο ισχύει και ακόμη 5-6 βουλευτές. Ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν είναι αρκετό για να τον κρατήσει την ηγεσία, καθώς η πλευρά Δούκα διαμορφώνει ένα πολύ ισχυρό μπλοκ. 

Συγκεκριμένα γύρω από τον Χάρη Δούκα, πέρα από τον Μανώλη Χριστοδουλάκη ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στην Αττική, συνασπίζεται κυρίως το λεγόμενο παπανδρεϊκό μπλοκ ενώ τον στηρίζουν πολλοί βουλευτές και γνωστά στελέχη όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Απόστολος Πανάς, ο Γιώργος Νικητιάδης και η Χριστίνα Σταρακά. Παράλληλα ο Χάρης Δούκας φαίνεται πως συγκεντρώνει στήριξη από πολλές μεγάλες τοπικές οργανώσεις του κόμματος σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά του, ο κ. Γερουλάνος φαίνεται να «παίζει» προς το παρόν µε µεσαία στελέχη του κόµµατος και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, χωρίς ακόµα να είναι γνωστό αν θα προσελκύσει και βουλευτές. 

Ουσιαστικά αύριο ξεκινά και επίσημα η μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ήδη ξεκίνησαν οι πισώπλατες μαχαιριές και οι παρασκηνιακές συμφωνίες για την επόμενη ημέρα. Προς το παρόν ο Νίκος Ανδρουλάκης βιώνει ένα κύμα αμφισβήτησης σε όλη την Ελλάδα, με την Χαρίλαου Τρικούπη να φοβάται ότι όλοι θα συνασπιστούν εναντίον του στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου. Η συνέχεια επί της οθόνης.