Δεν περίμενε κάποιος αξιόπιστος παρατηρητής να βγουν σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα από το τριήμερο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες, ωστόσο οι περισσότεροι περίμεναν ότι δεν θα εξελισσόταν σε ένα τριήμερο διακοπών και χαβαλέ. Με την εικόνα να κυριαρχεί της ουσίας, τις ειδήσεις να προκύπτουν από τις φωτογραφίες, το «κυνηγητό» των τηλεοπτικών καμερών στους δρόμους των Σπετσών και το «κρυφτούλι» του Στέφανου Κασσελάκη που προσπάθησε τα φώτα της δημοσιότητας να πέσουν στους βουλευτές, έπεσε χθες η αυλαία της τριήμερης εκδρομής - συνεδρίασης.

Οσοι τελικά συμμετείχαν -η Ελενα Ακρίτα κατέφτασε Σάββατο πρωί, η Κυριακή Μάλαμα πήγε από Παρασκευή παρά την αρχική της άρνηση, (άρα απουσίασαν μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, η Ολγα Γεροβασίλη και η Μαρίνα Κοντοτόλη -λόγω ασθένειας)-, έσπευσαν να εγκαταλείψουν χθες το νησί λόγω ισχυρών ανέμων και ενδεχόμενο απαγορευτικού, φοβούμενοι ότι μπορεί να αποκλειστούν.

Στην πραγματικότητα, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, φαίνεται πως τελικά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες άρεσε, καθώς όλοι έφυγαν με την υπόσχεση Κασσελάκη ότι η πρόσκληση θα επαναληφθεί και τη δέσμευση όλων ότι θα παραβρεθούν και πάλι. Σχετικές αναφορές έκανε η Θ. Τζάκρη, η οποία είχε στείλει και το αρχικό e-mail, συγκεντρώνοντας πολλές αντιδράσεις στο πρόσωπό της.

ΑΠΟ ΟΥΣΙΑ λοιπόν τίποτα, από επικοινωνία όμως υπήρξε δράση. Φωτογραφίες στο λιμάνι, έξω από το εστιατόριο, στα σοκάκια των Σπετσών κ.λπ. Φωτογραφίες πρωινές, μεσημεριανές, βραδινές, κόλπα με τις βαλίτσες Κασσελάκη να φτάνουν σπίτι ώστε να παραπλανηθούν οι φωτογράφοι και να μην ακολουθήσουν τον ίδιο που πήγαινε από άλλον δρόμο. Ακόμα και το βράδυ του Σαββάτου στο δείπνο που παρέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης στους βουλευτές σε γνωστό εστιατόριο του νησιού.

Για όσους έχουν καταλάβει τι συμβαίνει, έχουν κατανοήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει εξελιχθεί στο κόμμα τού τίποτα! Πραγματικά δεν υπάρχει ούτε αρχή ούτε μέση ούτε τέλος. Κανένας δεν καταλαβαίνει τι εκπροσωπεί, ποιες είναι οι θέσεις του, τι σκέφτεται να κάνει στο μέλλον, εάν και εφόσον κληθεί να κυβερνήσει αυτή τη χώρα, γενικά το κόμμα αυτό έχει μεταλλαχθεί σε ένα… πράγμα που κανένας δεν καταλαβαίνει τίποτα!

Συμπερασματικά, το τριήμερο στις Σπέτσες είχε φωτογραφίες, διασκέδαση, κρασιά, τζάκι, αλλά από πολιτική ουσία το απόλυτο μηδέν! Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έγινε γνωστή ούτε η εισήγηση Κασσελάκη ούτε το κλείσιμο ούτε μέρος ή περίληψη των περίπου τριάντα τοποθετήσεων - εισηγήσεων. Κατά τους συνεργάτες του Κασσελάκη, θα τα δούμε όλα με τη μορφή πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα μέσα και έξω από τη Βουλή, εμείς όμως δεν βλέπουμε τίποτα από όλα αυτά. Αντιθέτως το μόνο που βλέπουμε είναι ένα συνονθύλευμα θέσεων, αρχών με γενικόλογα για όλους και για όλα, χωρίς σοβαρότητα και ξεκάθαρες θέσεις.

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια άλλη διάσταση στο πολιτικό ρεπορτάζ. Χαβαλές, διασκέδαση, φωτογραφίες και μηδέν ουσία για τις πολιτικές κινήσεις του κόμματος, του προέδρου και των στελεχών. Αρχικά, όταν μαθεύτηκε τι ακριβώς θέλει να κάνει στις Σπέτσες ο Κασσελάκης, δεν ήμουν αρνητικός. Μετά τα όσα είδα και όσα έγιναν όμως από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι και την Κυριακή όλοι μας καταλάβαμε γιατί το κόμμα αυτό όχι απλά δεν έχει πιθανότητες να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας, αλλά ούτε να ξαναπάρει διψήφιο ποσοστό. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και καλό θα είναι να τη συνηθίσουν οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ.