Μεγάλη συζήτηση άνοιξε σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα, για το δημοψήφισμα που έριξε στο τραπέζι του διαλόγου ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία φορά που διενεργήθηκε δημοψήφισμα επί ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικά πράγματα ψήφισε ο κόσμος και άλλα εφαρμόστηκαν μετά!

Η κυβέρνηση Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ έχει την παγκόσμια πρωτιά να εφαρμόζει εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτή που αποφασίστηκε στο δημοψήφισμα. Δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο κάτι παρόμοιο, αλλά για όλα υπάρχει η πρώτη φορά.

Για να δούμε λοιπόν τι συμβαίνει πραγματικά: Το δημοψήφισμα του 2015 έβγαλε το βροντερό «όχι». Αν εφαρμοζόταν το αποτέλεσμα της κάλπης, η Ελλάδα θα είχε βγει από την ευρωζώνη, πιθανόν ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τελικά, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που προκήρυξε το δημοψήφισμα, εφάρμοσε το ακριβώς αντίθετο. Με την εφαρμογή του «ναι» γλιτώσαμε το Grexit, αλλά για πολλές δεκαετίες θα πληρώνουμε πολύ ακριβά το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ.

ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ κάτι. Από το 1974 και μετά, μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις θα μπορούσαν να είχαν τεθεί σε δημοψήφισμα. Με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, καμία κυβέρνηση δεν μπήκε σε αυτή τη λογική. Γιατί δεν μπήκε; Γιατί πολύ απλά τα δημοψηφίσματα είναι εκ φύσεως διχαστικά, καθώς η επιλογή μεταξύ δύο απαντήσεων είναι απόλυτα λογικό να χωρίσει την κοινωνία στα δύο. Μην ξεχνάμε τι συνέβη το 2015. Η κοινωνία είχε χωριστεί στα δύο και μόνο αρνητικές ήταν οι συνέπειες αυτού του γεγονότος.

Οι κυρίαρχες επιλογές της κοινωνίας και των πολιτών γίνονται και εκφράζονται μέσα από τις εθνικές εκλογές. Οι εθνικές εκλογές εκφράζουν τους πολίτες και επειδή τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν τρεις εθνικές εκλογές όλοι έχουν εκφραστεί και όλοι είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν την ψήφο και την άποψή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιούν το πρόγραμμα με το οποίο κέρδισαν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στις πρόσφατες διπλές κάλπες του 2023. Ο κόσμος τούς ψήφισε και με μεγάλη πλειοψηφία για να εφαρμόσουν αυτά που προεκλογικά έχουν υποσχεθεί.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει κοροϊδέψει το λαό. Αυτά που έλεγε προεκλογικά τα έκανε πράξη μετεκλογικά. Σε αντίθεση με τις αστειότητες του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ήταν απόλυτα συνεπής σε όσα είπε προεκλογικά και όσα έκανε μετεκλογικά. Πάντα η παράταξη αυτή ήταν απόλυτα συνεπής με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Δεν είπε ψέματα, δεν κορόιδεψε τους πολίτες δεν υφάρπαξε τις ψήφους τους.

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, μπορούμε εύκολα και με ασφάλεια να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι θεσμικά ήταν λάθος η πρόταση του αρχιεπισκόπου περί δημοψηφίσματος. Καταλαβαίνω ότι πιέζεται από ιεράρχες που ανήκουν στην λεγόμενη σκληρή πτέρυγα ή τάση και του ζητούν να σταθεί απέναντι στο νομοσχέδιο, όμως η λύση του δημοψηφίσματος δεν είναι ρεαλιστική. Αντιθέτως, απόλυτα ρεαλιστικός είναι ο διάλογος. Ο διάλογος Εκκλησίας-Πολιτείας-Κοινωνίας ώστε να συζητηθούν τα βασικότερα θεσμικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά είναι και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Δεν είναι όμως το κυρίαρχο. Ούτε φυσικά θα έπρεπε να είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης, όπως δυστυχώς συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Το θέμα κούρασε, όπως έγραψα πριν από μερικές ημέρες. Γι’ αυτό πρέπει η Εκκλησία να καθοδηγεί με ώριμες και ρεαλιστικές αποφάσεις τους πιστούς. Το δημοψήφισμα δεν έπρεπε να κατατεθεί ως πρόταση. Γι’ αυτό και η Ιερά Σύνοδος δεν έδωσε συνέχεια…