Υπήρξε κανένας που πίστευε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα καθόταν ήσυχος μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ για την Ελλάδα; Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον άναψε το πράσινο φως για την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό άλλων 79, και ο Ερντογάν επανήλθε στην εμπρηστική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας.

ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν πίστευα ότι θα κάτσει ήσυχος, αλλά πραγματικά εγώ προσωπικά δεν περίμενα ότι θα δείξει τόσο γρήγορα τον εκνευρισμό του. Μιλώντας στους υποψηφίους του κόμματός του για τις δημοτικές εκλογές στη Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη»! Αρχισε τις ίδιες ιστορικές υπερβολές και τις προκλήσεις από το πουθενά. Γιατί η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν τον προκάλεσε. Ούτε τον ίδιο, ούτε την Τουρκία. Αντιθέτως, μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όλα έδειχναν ομαλοποιημένα και ήρεμα. Φαίνεται όμως ότι για μια ακόμα φορά δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους Τούρκους, ούτε γενικά ούτε ειδικά!

«Οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου είναι οι περιοχές που φυτεύτηκαν τα πρώτα θεμέλια της χιλιόχρονης Ιστορίας μας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος. Οπως είναι γνωστό, η τακτική που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα να απέχει από την εμπρηστική ρητορική σε βάρος της χώρας μας ήταν καταλυτική για να πάρει η Τουρκία το «ναι» από το Κογκρέσο για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν σχετίζονται και με τις εσωτερικές διεργασίες, καθώς η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι η Τουρκία από συμπαραγωγός των F-35 βρέθηκε μέσα σε λίγα χρόνια να είναι εκτός προγράμματος για το μαχητικό 5ης γενιάς που θα προμηθευτεί η Eλλάδα και τώρα πανηγυρίζει για την απόκτηση των F-16.…

Αυτό όμως μικρή σημασία έχει για εμάς. Δεν είναι δυνατόν άλλον εαυτό να παρουσιάζει ο Tούρκος πρόεδρος όταν βρίσκεται στην Αθήνα και άλλον να βγάζει προς το εσωτερικό της χώρας με την πρώτη ευκαιρία που η Ελλάδα θα αποδείξει ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να εξοπλιστεί και να γίνει η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στο Αιγαίο. Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης πέτυχε η χώρα μας να γίνει η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή και να τη φοβούνται οι Τούρκοι γείτονες, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ δεν μπορεί να χωνέψει με τίποτα ο Ερντογάν. Οτι από μια χώρα που έχει βυθιστεί σε διαρκή κρίση, η Ελλάδα εξελίχθηκε σε μια χώρα που αναπτύσσεται, ενισχύεται εξοπλιστικά και αμυντικά και διαθέτει την ισχυρότερη επιρροή σε όλη την περιοχή σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Αυτήν την αναβάθμιση δεν μπορεί να την αντέξει γιατί είχε συνηθίσει να έχει απέναντί του μια χώρα αδύναμη, με πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που αντικατοπτρίζονταν στους εξοπλισμούς. Από τη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλα αυτά πέρασαν στο παρελθόν, η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και πλέον ανήκει στις λίγες χώρες που αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς σε μια περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας για όλο τον πλανήτη. Αυτά δεν θέλει ο Ερντογάν και γι’ αυτό έβγαλε την απρόκλητη επιθετικότητα. Καλή εβδομάδα σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας.