Στην εμπρηστική ρητορική επιμένει τις τελευταίες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς μίλησε για τη Σμύρνη και τους εχθρούς που πέταξαν τότε οι κεμαλικές δυνάμεις στη θάλασσα, και σήμερα οι αναρτήσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της γείτονος αναφέρονται σε «Τούρκους» στην αποκαλούμενη Δυτική Θράκη.

Με αφορμή την 29η Ιανουαρίου, την οποία οι Τούρκοι έχουν ονομάσει «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Αλληλεγγύης», αμφότερα τα υπουργεία κάνουν λόγο για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα να διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στον αγώνα για την αναγνώριση της τουρκικής εθνικής ταυτότητας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα 48ωρο, μιλώντας στους υποψήφιους του κόμματός του για τις δημοτικές εκλογές στην Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη»!

«Οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου είναι οι περιοχές που φυτεύτηκαν τα πρώτα θεμέλια της χιλιόχρονης ιστορίας μας» συμπλήρωσε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως είναι γνωστό, η τακτική που ακολούθησε ο Τούρκος πρόεδρος το προηγούμενο διάστημα να απέχει από την εμπρηστική ρητορική σε βάρος της χώρας μας ήταν καταλυτική για να πάρει η Τουρκία το «ναι» από το Κογκρέσο για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πάντως ότι οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν σχετίζονται και με τις εσωτερικές διεργασίες στην Τουρκία καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι η Τουρκία από συμπαραγωγός των F-35 βρέθηκε μέσα σε λίγα χρόνια να είναι εκτός προγράμματος για το μαχητικό 5ης γενιάς που θα προμηθευτεί η Eλλάδα και τώρα πανηγυρίζει για την απόκτηση των F-16.