Αν λυθεί το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400, οι ΗΠΑ θα ήταν ικανοποιημένες να δεχτούν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35, δήλωσε από την Άγκυρα η υπηρεσιακή αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, δίνοντας ελπίδες στην Τουρκία για επιστροφή της στο πρόγραμα του μαχητικού πέμπτης γενιάς.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, που βρέθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού των δύο χωρών, τόνισε πως αν τακτοποιηθεί το θέμα των S-400, «κάτι που θέλουμε να κάνουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν ικανοποιημένες να δεχτούν την Τουρκία πίσω στο πρόγραμμα των F-35. Τόνισε δε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να ενισχύσουν την αεράμυνα της Τουρκίας.

Η Βικτόρια Νούλαντ, στη συνέντευξή της στο CNN Turk, παραδέχτηκε ότι δεν είναι σύμπτωση η παρουσία της στην Άγκυρα αμέσως μετά την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως είπε, το θέμα της Σουηδίας αυτό ήταν το πλέον κυρίαρχο στις διμερείς σχέσεις και «όλοι μαζί επιστρέφουμε σε πλήρη συνεργασία σε αυτή την πολύ σημαντική σχέση».

Όσον αφορά τα μαχητικά F-16, παράλληλα με την ικανοποίηση στην Άγκυρα διακρίνεται και μία στάση αναμονής για το πως θα εξελιχθεί η διαδικασία στο Κογκρέσο –αν θα υπάρξουν δηλαδή ενστάσεις μέχρι τη λήξη του προβλεπόμενου 15θήμερου για να «κλειδώσει» η πώληση.

Εκφράζεται επίσης ένας προβληματισμός αν μέχρι την έναρξη της παράδοσης των νέων αεροσκαφών, που τοποθετείται σε 3,5 με 4 χρόνια- υπάρξει μία νέα κρίση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και οδηγηθεί η συμφωνία και πάλι σε αδιέξοδο.

Σχολιάζεται επίσης το γεγονός ότι η συμφωνία «ξεκλείδωσε» παράλληλα με την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Kάποιοι αναλυτές δηλώνουν ότι έχουμε S-400, δεν έχουμε όμως F-35. Έχουμε F-16 εν μέσω οικονομικής κρίσης που θα πρέπει να τα πληρώσουμε και κάνοντας την Ελλάδα να πάρει εκείνη τα F-35. άρξει μια νέα αμερικανο τουρκική κρίση εκεί θα μπορεί.

Πηγή: ertnews.gr