Η πώληση των F-35 στην Ελλάδα, όπως και η αμυντική συμφωνία αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Hellenic American Leadership Council Έντι Ζεμενίδη, ο οποίος μίλησε σχετικά στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος τόνισε πως είναι ικανοποιητική η εξασφάλιση των F35, λέγοντας πως «πρώτη φορά συμβαίνει το Κογκρέσο να δεσμεύσει το υπουργείο Εξωτερικών, για μια πώληση όπλων σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ». Όπως είπε, η Ελλάδα «θα έχει παραλάβει τα πρώτα F-35 έως το 2028» τονίζοντας πως πρόκειται για μία «ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας, όπως ήταν και η αμυντική συμφωνία».

Ζεμενίδης: Αν η Άγκυρα ξαναρχίσει τις υπερπτήσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παγώσει ή να ακυρώσει την πώληση F-16 στην Τουρκία 

Σχετικά με την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, είπε πως: «Αυτό είναι μια δέσμευση ότι θα εξετάζουν ότι αμερικανικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Ελλάδας ή για υπερπτήσεις» και πως «αν ξαναρχίσει αυτή η πολιτική από την Άγκυρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να παίρνει μέτρα για να τη σταματήσει και αν συνεχίζει η Τουρκία, πρέπει να πάρει μέτρα, να παγώσει ή να ακυρώσει την πώληση στην Τουρκία. Γιατί αυτά τα F-16 δεν είναι στα ράφια, δεν θα τα πάρει ούτε σήμερα ούτε αύριο η Τουρκία. Αυτά θα έρχονται σιγά – σιγά μέχρι το 2028».

Σχετικά με την έγκριση της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ε. Ζεμενίδης εξήγησε πως: «ζήτησε πολλά ο Ερντογάν. Από όλα αυτά πήρε μόνο προς το παρόν τα F-16. Τώρα νομίζω και η επιρροή του και η φήμη του στην Ουάσιγκτον έχει πέσει πάρα πολύ και έχει και άλλα μπροστά του. Γιατί και οι Αμερικανοεβραίοι που τώρα είναι απασχολημένοι με τον πόλεμο και το θέμα των ομήρων, όταν τελειώσουν και αυτά, θα αρχίσουν και αυτοί εναντίον να χτυπάνε (κατά) της Τουρκίας».

Στο ερώτημα για το αν υπάρχει περίπτωση το «λόμπι» που δεν συμπαθεί τον Ερντογάν, μπλοκάρει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, απάντησε: «Αν συνεχίσει η Τουρκία την πολιτική της με την Χαμάς, αν συνεχίσει να χτυπάει τους Κούρδους τώρα που ακόμα υπάρχει πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό κράτος, αν ξαναρχίσει τις υπερπτήσεις ή τις προβοκάτσιες, αν αρχίσει η κλιμάκωση ξανά στο Αιγαίο, δεν θα τα πάρει. Αν δεν αλλάξει πολιτική, δεν θα τα πάρει».