«Υπάρχει ένα σύνολο επικοινωνιών και διαβεβαιώσεων που έχουν έρθει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους βασικούς προέδρος των Επιτροπών που έχουν δικαιοδοσία», δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Τζον Σαρμπάνης, μιλώντας στο OPEN και επιβεβαιώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι το το Κογκρέσο διαθέτει ένα σύνολο από γραπτές διαβεβαιώσεις για τα F-16 που θα δίνονταν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ.

«Αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι υπάρχει ένα σύνολο επικοινωνιών και διαβεβαιώσεων που έχουν έρθει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στους βασικούς προέδρους των Επιτροπών που έχουν δικαιοδοσία. Νομίζω ότι εάν δεν υπήρχαν αυτές οι διαβεβαιώσεις οι επικεφαλής δεν θα ενέκριναν και δεν θα υποδείκνυαν την άνεσή τους με αυτήν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Σαρμπάνης: Αν τα F16 χρησιμοποιούνταν με τρόπο αντίθετο των προσδοκιών των πλευρών, τότε θα επαναξιολογείτο η παράδοσή τους 

Απαντώντας στο ερώτημα για το πως θα λειτουργούσε αυτός ο μηχανισμός λέει πως «προφανώς εάν δεν υπήρχε κάποια πρόκληση, εάν τα F16 χρησιμοποιούνταν με τρόπο που θα ήταν αντίθετος με τις προσδοκίες όλων των πλευρών, τότε θα υπήρχε καποια επαναξιολόγηση σε σχέση με την παράδοση και τον χρόνο παράδοσης και ούτω καθεξής».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε από την Άγκυρα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, ο κ. Σαρμπάνης τονίζει ότι τον εξέπληξε η τοποθέτηση της. «Με εξέπληξε λίγο. Νομίζω ότι είναι πρόωρο να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση. Ας δούμε πως προχωρούν τα πράγματα με αυτές τις νέες εξελίξεις και μετά ας δούμε τι άλλο θα μπορούσε να γίνει αργότερα. Αλλά και πάλι, θα είχα έναν πραγματικό δισταγμό και ανησυχία. Νομίζω ότι χρειάζεται κάποια διεξοδική αξιολόγηση και πολύ έλεγχο», αναφέρει χαρακτηριστικά.