Στο γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του ζήτησε να επικυρωθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για να προχωρήσει και η πώληση των F-16 στην Τουρκία αναφέρθηκε, γυρίζοντας από τη Βουδαπέστη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει και το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. 

Κατά την πτήση επιστροφής του από τη Βουδαπέστη, όπου είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε σε δημοσιογράφος, αναφέροντας πως πρόσφατα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος Μπάιντεν του ζήτησε να ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η προσχώρηση της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περάσουν την απόφαση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία «με τον ίδιο τρόπο».

Αιχμές και για τη στάση του Καναδά 

Ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε σχετικά κατά τη δήλωσή του: «Αν διεξάγουμε αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα, θα έχουμε και εμείς την ευκαιρία να το περάσουμε από το Κοινοβούλιο πολύ πιο εύκολα».

Συνεχίζοντας, όμως, προσέθεσε πως «ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες… Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους».

«Πιστεύω ότι οι θετικές εξελίξεις που αναμένουμε τόσο στο θέμα των F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην τήρηση των υποσχέσεων του Καναδά θα ενισχύσουν τη θετική άποψη του Κοινοβουλίου μας για το θέμα», ανέφερε –μεταξύ άλλων– ο Τούρκος πρόεδρος.