Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία προκειμένου να βρεθεί μία φόρμουλα επίλυσης στην εξίσωση που περιλαμβάνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπήρξε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» των F-35 για να πιέσει την Άγκυρα. Επιχειρείται δηλαδή να βρεθεί μια φόρμουλα για να αποσυνδέσουν την πώληση των F-16 από τα F-35 στην Τουρκία και να προχωρήσουν με την πώληση των μαχητικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη κατά την ΕΡΤ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην περιοδεία που θα κάνει τις επόμενες ημέρες, θα συμπεριλάβει και την Τουρκία, σε μια ακόμη προσπάθεια να πειστεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας, μόλις ανοίξει η εθνοσυνέλευση στα μέσα Ιανουαρίου.